Фараоново куче

Фараоново куче Снимка: Istock

Други имена

Фараонова хрътка, Pharaoh Hound, Kelb-tal Fenek

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

50 см. 66 см.

Тегло

24 - 28 кг.

Живот

11 - 15 г.

Произход

Малта

История

Фараоновото куче е една от най-старите породи, чиито изображения можем да срещнем по стените на египетските гробници. Смятало се, че това четириного е земното превъплъщение на бог Анубис. Пренесено от финикийците на остров Малта, благодарение на географската изолация запазва почти непроменен оригиналния си облик, а хората от острова му отреждат важно място в своя фолклор. Фараоновата хрътка, както още го наричат, се използвало за лов, както и за охрана на дома. 

Днес Фараоновото куче е сред най-редките породи, чиито стандарт е признат едва през 80-те години на XX век.

Външен вид

Фараоновото куче излъчва сила, грация и бързина. Мъжките представители на породата достигат до 66 см височина и тегло от 28 кг, а женските са високи до 62 см и са с тегло до 25 кг. Главата на тези четириноги е с клинообразна форма, черепът -дълъг и сравнително тесен, муцуната – издължена. Ушите са големи и прави, разположени високо, а очите – с бадемовидна форма и характерен цвят на кехлибар. Носът е розово-кафяв, шията – дълга и мускулеста. Тялото е елегантно, с права горна линия, гръдният кош е добре развит, коремът – прибран, а крайниците – атлетични и издължени. Опашката е високо поставена, по-дебела в основата си.

Козината на Фараоновото куче е много фина и нежна, мека като коприна при допир, къса и лъскава. По стандарт цветът е рижаво-кафяв, като се допускат най-различни нюанси на този цвят – от златисто до кестеняво, както и бели петна по лапите и на гърдите.

Dogsandcats.bg

Характер

Фараонската хрътка е много чувствително, фино и елегантно куче, което силно се привързва към семейството си. То обича да е център на вниманието и е готово на всякакви номера само и само да привлече погледите към себе си. Към непознати е недоверчиво и резервирано, което го прави добър пазач, на когото можете да разчитате. Понякога тези хрътки могат да изглеждат леко дистанцирани, друг път – прекалено спокойни и тихи - всичко това са особености на нрава им. Ранната социализация би им се отразила добре – водете ги с вас на оживени места, нека свикват с различни шумове, картини и обстановки.

Фараоновото куче обича да прави нещата по свой начин, може да е своенравно и дори на моменти инатливо, особено по време на обучението. Макар по природа да е изключително интелигентно и схватливо, възможните проблеми в дресурата на тези четириноги произлизат именно около чудатия им нрав. Тези кучета дълго обмислят командите и дали имат желание да ги изпълнят, за това трябва да подходите с търпение, спокойствие и постоянство към тях. Тъй като са изключително чувствителни повишаването на тон, физическите наказания и сила са абсолютно недопустими и могат да накарат животното категорично да откаже да участва в дресурата занапред. 

Важно е да се изградите като стабилен лидер в очите на тази хрътка – само ако ви уважава и бъде наградена с поощрение или похвала, тя ще изпълни каквото се иска от нея.

Здраве

Сред най-честите заболявания, от които страда Фараоновото куче са тазобедрена дисплазия, хранителни алергии, проблеми с коленете и ставите, различни алергии към храна и лекарствени препарати. Представителите на породата имат и проблеми със стомаха.

Грижа

Фараоновата хрътка е ловно куче, което има нужда от ежедневна физическа активност. Най-щастливо би се чувствало, ако живее в къща с двор, където да има възможност да е навън по цял ден. За през нощта обаче, задължително го прибирайте вътре при вас, за да не настине. Може да се адаптира добре в апартамент само, ако му се осигурят достатъчно дълги разходки – поне по две едночасови на ден, с възможност кучето да потича на воля поне за малко. В градска среда най-добре е да го водите на повод, защото прекрасното му обоняние, съчетано с добре развити ловни инстинкти може да го накара да тича с километри, глухо за командите и виковете ви. През студените и дъждовни месеци обличайте на Фараоновото куче дрешка, която да го предпази от неблагоприятните климатични условия.

Грижите за козината на тези кучета не са много, защото тя е съвсем къса. Достатъчно е веднъж на два-три дни да я минавате със специална ръкавица или влажна кърпа, за да отстраните мъртвите косъмчета. Не прекалявайте с къпането – излишно е повече от три-четири пъти в годината. В противен случай рискувате да увредите защитния слой на козината на животното. Редовно проверявайте очите и ушите, за да предотвратите развитие на инфекции, подрязвайте ноктите и никога не оставяйте любимеца си да спи на течение, защото лесно може да се простуди.

Хранене

Фараоновото куче не е претенциозно по отношение на храната, но специфичните проблеми със стомаха му налагат категоричното избягване на някои продукти. Най-добре е да му давате висококачествена кучешка храна, премиум клас, суха или от консерва. Около 60% от дневната дажба на кучето е добре да е съставена от месо и местни субпродукти. Избягвайте свинското и овнешкото месо, както и техните субпродукти, тъй като са прекалено мазни. Подходящи са пилешко, пуешко, телешко, заешко, агнешко и дивеч, както и богатите на белтъчини твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко, различни зеленчуци и дори някои плодове. Веднъж седмично – обезкостена морска риба. Допълвайте със сварени ориз или елда, попарени овесени ядки. Сладкото, пърженото, соленото и пикантното са абсолютно забранени.

Деца и домашни любимци

Нежни и внимателни към децата, Фараоновите кучета се разбират с деца от всякакви възрастови групи. Не никога не биха проявили агресия към тях, но е добре да обясните на хлапетата как да се отнасят към животното. При добра и ранна социализация тези четириноги съжителстват добре с други кучета, макар че понякога е възможно да проявят ревност или съперничество с представители на същия пол. По-добре е да не ги отглеждате заедно с по-малки животни или котки, тъй като за тях те си остават плячка.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още