Твърде зает съм, дали ще се справя с грижите за куче?

куче човек Снимка: iStock

М ислите да осиновите домашен любимец или да вземете куче от развъдник, тъй като предпочитате определена порода, но не сте сигурни дали ще се справите? Ходите на работа от 9 до 17 часа всеки ден, имате социален живот, а и обичате хобитата си, които не включват компанията на евентуалния ви четириног другар? И въпреки това силно искате да имате такъв!

куче човекСнимка: iStock

Много хора се разубеждават от идеята да имат куче именно, защото смятат, че ситуацията в живота им към настоящия момент би затруднила пълноценните грижи, които иначе им се иска да предоставят на животното. Да, натовареният ежедневен график може да представлява известно предизвикателство, но повечето собственици на домашни любимци също не стоят вкъщи по цял ден без работа, нали?

Да имаш куче е отговорност на пълен работен ден. И така, как човек може да се грижи за своя космат другар и същевременно да се справя със забързания си живот?

Dogsandcats.bg

Осигурете основните нужди на кучето

Когато се налага да оставите кучето си вкъщи по време на работа, необходимо е да му създадете безопасно място в дома си, както и да го снабдите с най-необходимото. Важно е животното да разполага с прясна вода за пиене, за да бъде добре хидратирано, както и да получава достатъчно храна за деня. 

куче човекСнимка: iStock

Основните грижи за домашния любимец включват и насрочване на ветеринарни прегледи и ваксинации.

Придържайте се към установена рутина

Задайте график от самото начало и се придържайте към него. Последователността е ключът. Увеличете максимално времето, което прекарвате с животното, като се упражнявате с него най-малко 15-20 минути всеки ден. Знаем, че може да изглежда непосилно, особено предвид забързания ви график, но наличието на рутина е полезно за четириногото и ще го поддържа дисциплинирано и организирано.

Вижте още: Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

куче човекСнимка: iStock

Наемете гледач на домашни любимци

Кучетата стават тъжни и отегчени, когато са сами, а и голяма част от породите не понасят добре да са затворени по цял ден. Помислете за наемане на гледач за домашни любимци или човек, който да дойде да изведе питомеца ви на разходка, докато вие отсъствате. Задължително проверете за предишен опит и препоръки, преди да наемете някой да се грижи за домашния ви любимец.

Осигурете му развлечение

Дръжте кучето си заето и ангажирано с интерактивни играчки или пъзели. Умствената стимулация е отличен начин за подобряване на ученето, намаляване на стреса, предотвратяване на скуката и появата на нежелано поведение, както и поддържане на доброто здраве на домашния ви любимец. 

куче човекСнимка: iStock

Опитахме се да щрихираме някои от аспектите, свързани с отглеждането на домашен любимец, но истината е, че има още много неща, които се променят щом в дома ви се озове куче. Според нас – само за добро, но по-важното е, че се налага да помислите и да прецените добре дали можете да се грижите за животното с натоварения си график.

Да имаш куче отнема време, изисква средства и налага ангажираност. Ако смятате, че не е по силите ви или по-лошо – ще чувствате вина, че не отделяте достатъчно време на косматия си другар, вариантите да бъдете приемен стопанин или да помагате на приятели с грижите за техния домашен любимец, може би са по-приемливи за вас.

Вижте още: 

Защо е важно да тренираме кучето си

10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

 

Виж още