За какво да внимаваме при разходките на кучето през лятото

куче Снимка: iStock

Л ятото вече е тук, а горещото време предполага не само забавления, но и носи някои опасности. И докато упражненията, дресурата и игрите си остават все така важна част от отглеждането на домашен любимец, необходимо е да бъдем една идея по-внимателни, когато извеждаме кучето си навън през горещите дни. 

Ето 7 неща, които да имате предвид, когато разхождате косматия си другар това лято.

  • Горещата температура на настилката и подложките на лапите на кучето

Едно от основните притеснения при разходките на кучето през лятото е температурата на настилката. Бетонните тротоари и асфалтираните улици в града се нагряват бързо и лесно могат да изгорят лапичките на четириногия ви другар. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен бързият тест – да задържите 10 секунди ръката си, допряна до паважа, за да определите дали бетонът не е твърде горещ за разходки, добре е да избягвате най-жарките часове на деня. Вместо това се опитайте да организирате графика си така, че да извеждате домашния си любимец рано сутрин или късно през нощта – когато настилката все още не се е нагряла. Можете да помислите и за инвестиране в защитни ботуши. Използвайте положителни методи за подсилване, за да научите кучето си да се чувства удобно да ги носи.

  • Следете за признаци на топлинен удар 

Горещото време носи със себе си повишен риск от прегряване и топлинен удар. Опасност има за всички кучета, включително активните и здрави четириноги. Превенцията е ключова при предотвратяването на топлинен удар – дръжте кучето си на хладно вътре през най-горещата част от деня. Когато сте навън, избирайте сенчести места за разходка и избягвайте твърде активни игри и упражнения. 

кучеСнимка: iStock

Симптомите за топлинен удар, за които да внимавате, включват: задъхване, тежко дишане, бледи венци, повръщане и стомашно-чревни проблеми. Ако мислите, че кучето ви получава топлинен удар, трябва незабавно да бъде прегледано от ветеринарен лекар.

  • Начини да охладите кучето си в горещото време

В допълнение към придържането към сенчестите места и разходките рано сутрин или късно вечер, предоставянето на подходящо охлаждане също е сред полезните неща, които можете да направите за домашния си любимец. Охлаждащата подложка или бандана са добър избор, за да предотвратите прегряване и да осигурите удобство на косматия си другар през най-горещите летни дни. 

Вижте още: Нуждае ли е кучето ми от охлаждаща подложка

  • Внимавайте за изхвърлена по тротоарите храна

Летните барбекюта и събирания на открито са забавни, но могат да доведат до някои опасни моменти, свързани с домашния ви любимец. Пилешките кости, частично изядените торби с чипс и други остатъци са често срещана картинка по улиците на големите градове през летните месеци.

кучеСнимка: iStock

Тази изхвърлена храна може да разболее домашния ви любимец, за това – следете къде ходи животното по време на разходка, внимавайте за изкушаващи разсейвания и насочвайте кучето си далеч от тях, ако се изпречат на пътя ви. Това е идеален момент да потвърдите команди за послушание като „Пусни!“ и „Не!“.

  • Бъдете хидратирани по време на разходка

Поддържането на вас и кучето ви добре хидратирани е важно, не само, докато сме на разходка през лятото. Носете със себе си бутилка с вода, а ако имате възможност – и една, отделна за домашния си любимец. Можете да се снабдите със сгъваема купичка за вода, за да улесните четириногото да пие. Избягвайте (при възможност ) да позволявате на животното да пие от общи купи за вода, оставени на улицата.

Вижте още: Безопасно ли е кучето ми да пие от общите купи за вода 

  • Избягвайте високата трева и проверявайте за лисичи опашки

Лисичите опашки (Пенисетум) са вид плевел, който изглежда безвреден, но е много опасен за кучетата ни. Те приличат на пшеница и имат леко бодливи главички, които им позволяват лесно да се закрепят по козината, лапите, носа, ушите и около очите на вашия домашен любимец. Лесно може да се стигне до инфекция, тъй като тези глави не се разграждат сами, за това – пазете питомеца си от плевели и висока трева, проверявайте го след всяка разходка.

кучеСнимка: iStock

  • Съвети за безопасност срещу насекоми и змии

Ухапванията от насекоми или змии (в зависимост от това къде живеете) са сред другите опасности, за която трябва да внимавате по време на летните разходки с кучето ви. Полезно е да имате лесен достъп до комплект за първа помощ за кучета, а ако подозирате, че домашният ви любимец е ужилен от насекомо, а на лице е вид реакция като очевиден дискомфорт, подуване или затруднено дишане – тогава следва незабавно да заведете животното на ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

Извеждането на кучето ви на разходка през лятото може да бъде забавно, но и крие в себе си някои неочаквани рискове.

Бъдете внимателни по кое време на деня се случват излизанията, избягвайте най-жарките часове и проверявайте температурата на настилката преди да тръгнете.

Опитайте се да осигурите максимален комфорт на кучето си, винаги носете прясна вода и не прекалявайте с активностите.

 

Виж още