Има ли нужда кучето ви от подложка за охлаждане

куче Снимка: iStock

П рез горещите месеци да се поддържа нормална телесна температура може да е една идея по-трудно, особено ако цялото ви тяло е покрито с козина. Кучетата имат различни естествени механизми, чрез които се охлаждат – задъхване, пъхтене и „потене“ чрез порите, разположени на възглавничките на лапичките и носа им. Но понякога това не е достатъчно – за това четириногите ни приятели имат нужда от нашата помощ!

Има редица неща, които можете и трябва да направите, за да поддържате кучето си добре хидратирано през топлите месеци. Те включват да му осигурите сянка (ако живее на двор), да оставяте климатика/вентилатора пуснат, да сменяте водата с прясна по-често, да му давате замразени лакомства (например – боровинки) от време на време за разхлаждане. 

кучеСнимка: iStock

В допълнение – бихте могли да помислите и за охлаждаща подложка за кучета. 

Dogsandcats.bg

Нейното предназначение е да регулира телесната температура на любимеца ви, като можете да я използвате както навън, така и на закрито.

Ето всичко, което трябва да знаете за охлаждащите подложки за кучета – как работят, за кои животни са подходящи и как да изберете точната за вашия космат приятел!

Какво представляват охлаждащите подложки за кучета?

Това са специални постелки, които функционират така, че да осигурят хладна повърхност, върху която кучето ви да полегне, когато температурите навън са по-високи от обичайното. 

За разлика от затоплящите се подложки, охлаждащите не са електрически.Вместо това те използват вода или нетоксичен гел, чиято работа е да абсорбират топлината от тялото на вашето куче. Това ги прави много лесно преносими и удобни за взимане при пътуване. 

Освен това са напълно безопасни – домашният ви любимец може да прекара на тях толкова време, колкото желае. След като стане от постелката, материалът, от който тя е направена, ще се „презареди“, освобождавайки събраната топлина във въздуха. Така че, когато реши да се върне, кучето отново ще усети така желания в горещ ден хлад.

кучеСнимка: iStock

Повечето подложки за охлаждане са изработени от устойчиви на пробиване тъкани, но не забравяйте да ги проверявате за повреди, следи от зъби и дупки – ако има разкъсвания на материала, това може да направи подложката неефективна. 

Предимства на охлаждащите поставки за кучета

Ето някои от предимствата, които тези прости, но ефективни постелки могат да предложат на домашния ви любимец:

  • Помагат за предотвратяване на прегряване и срещу топлинен удар

Чрез охлаждане те осигуряват възможност на кучето да регулира телесната си температура и да се пребори с прекомерната топлина. 

  • Могат да помогнат на кучето ви да спи по-добре

Подобно на стопаните си, и кучетата спят по-трудно, когато времето е топло. Четириногият ви приятел със сигурност ще намери желаното облекчение в охлаждащата подложка, която осигурява и приятна повърхност, върху която да си подремне.

  • Осигуряват допълнителен комфорт за по-възрастни кучета

С напредването на възрастта домашните ни любимци вече не са толкова мобилно, колкото по-младите си връстници. Ако имате по-голямо куче – ортопедична охлаждаща постелка би направила следобедната му дрямка далеч по-приятна – освен това ще сте спокойни, че сте се погрижили за ставите и мускулите му.

  • Охлаждащите постелки предлагат всички общи предимства на едно качествено легло

Това включва: осигуряване на чисто и уютно място за почивка и дрямка, както и предпазване от мръсотията и микробите по пода.

Съвети за закупуване на охладителна подложка за кучета

Ако сте решили да купите на домашния си любимец такава постелка, със сигурност ви се ще да разберете какъв вид ще е добре да изберете. 

кучеСнимка: iStock

Стандартните самоохлаждащи се подложки с вода и/или гел, са най-популярният вариант. И двете предлагат между пет до седем часа надеждна хлад и облекчение за вашия космат приятел. Ако сте готови да похарчите малко повече, може да разгледате моделите с променящи се фази на охлаждане – те съдържат по-специален гел, който остава хладен за по-дълго време. 

Ако избирате охлаждаща подложка, която ще ползвате всеки ден – не забравяйте да дадете приоритет на качеството и комфорта. Важно е тя да бъде удобна за вашето куче – все пак то ще прекарва дълги периоди отгоре й. И както споменахме по-рано – за възрастни и/или болни кучета – ортопедичен вариант е правилният избор. 

Купуването на охладителна подложка за кучета е чудесен начин да помогнете на четириногия си приятел да се пребори с летните горещини. Те са подходящи за всякакви породи, предлагат се в различни размери и вариации, всички обединени от идеята да направят жарките месеци малко по-приятно време за любимеца ви!

 

Вижте още:

Твърде горещ ли е асфалтът навън за разходка на кучето ни

Основни грижи за кучето през горещите дни

Виж още