Защо черните кучета стават кафяви с времето?

черно куче Снимка: iStock

С помняте ли си деня, когато за първи път видяхте кучето си? Всеки стопанин на четириного бързо може да извика този спомен в паметта си – толкова вълнуващ момент, които се запечатва в ума ни за цял живот. Спомняте ли си обаче още една подробност: козината на четириногия ви другар беше чисто черна. А сега изглежда някак... леко тъмно кафява или ръждивочервена!

Ако всичко по-горе ви звучи познато, то може би сте си задавали въпроса: „Защо моето черно куче сякаш стана кафяво с годините?“.

черно кучеСнимка: iStock

Козината на черните кучета може да стане тъмнокафява, защото в диетата им липсват незаменими аминокиселини, които образуват черния й пигмент. Излагането на слънце, сезонното линеене, както и стареенето също могат да изсветлят кожухчето на четириногия ви другар. Простата генетика, състоянието на кожата, алергиите и прекомерното облизване също са сред виновниците" за промяната на цвета на козината на животното. 

Dogsandcats.bg

Това са някои от причините, поради които козината на кучето ви може би е станала кафява. Нека ги разгледаме малко по-подробно!

  • Сезонно линеене

Всички кучета линеят в по-малка или по-голяма степен. Ако домашният ви любимец е с двойна козина обаче, процесът на скубане е много по-интензивен, тъй като животното сменя изцяло зимното с лятното си кожухче и обратно, разделяйки се почти изцяло с долния си слой (подкосъма). 

кучеСнимка: iStock

Поради тази промяна, новата козина на питомеца ви може да е малко по-светла на цвят в сравнение с досегашната. Има много породи кучета, които имат двойна козина, информират от Американския киноложки клуб (АКС). Сред най-популярните и обичани от тях са Голдън ретривърите, Бордър колитата и Немските овчарки. Редовното подстригване и четкане може да помогнат за контролиране на линеенето при тези четириноги. 

Вижте още: Колко козина е нормално да губи кучето ни

  • Излагане на слънце

Кучетата приличат на хората по много начини. Въпреки че някои от тях обичат слънцето повече от други, козината им може да се повлияе от лъчите му точно, както човешката. Ако домашният ви любимец е с черно палтенце, то може да забележите, че през лятото то става червеникаво или тъмнокафяво.

черно кучеСнимка: iStock

Слънцето избелва меланина, факторът, който придава цвят на косата, кожата и козината на домашния ви любимец. Ако кучето ви обича да си прави слънчеви бани, то това може да е причината черната му козина да изглежда по-светла.

Вижте още: Защо кучетата обичат да се излежават на слънце

  • Генетика

Някои от факторите, които правят вашето куче уникално, се дължат на гените, които то е наследило от своите родители. Едно черно четириного, например, може да става кафяво с времето именно, защото това е заложено в неговото ДНК.

черно кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви остарява

За съжаление, всеки остарява с времето, включително и домашните ни любимци. Възрастта внася определени промени не само в поведението, но и във външния вид на кучетата. Така че, напълно е възможно черното палтенце на питомеца ви да стане червеникаво или кафяво с годините. Това е една от характеристиките на остаряването, по които кучетата и хората си приличаме. 

черно кучеСнимка: iStock

  • Диета и хранене

Това, което ядат всеки ден, може значително да повлияе на поведението и външния вид на кучетата, макар и някои собственици да не се замислят за това. Диетата на домашния ви любимец е от съществено значение за здравето и благополучието му.

Протеините и мазнините са най-важните елементи от добре балансираното меню на кучетата, като те основно се грижат за здравето на кожата и козината им. Освен тях, са и двете аминокиселини, които са отговорни за поддържане на черния цвят на козината на животното - фенилаланин и тирозин.

  • Кожно заболяване

Има различни състояния на кожата, които могат да доведат до промяна в цвета на козината на кучето. Те се наричат още депигментационни дерматози. Някои от местата по тялото на четириногите, където те са най-видни, са стомахът, ушите и муцуната. 

Промяната на пигментацията може да варира от по-светло черно до напълно бяло. Какво причинява тези състояния? Най-често, пишат от Американския киноложки клуб, причината е автоимунно заболяване, инфекция или алергия. Ако забележите по-светли петна по козината на питомеца си, консултацията с ветеринарния ви лекар е най-доброто действие, което можете да предприемете.

черно кучеСнимка: iStock

  • Алергия

Ако сте забелязали, че козината около очите на кучето ви е почервеняла, тогава алергиите са другата възможна причина. Кучетата могат да имат непоносимост към различни неща като трева, определени храни и полени, които причиняват сълзене на очите. 

Сълзите на вашето куче съдържат нещо, наречено порфирин. Той попада в козината около очите им и оцветява съответната област. Най-често – в ръждив цвят. 

  • Кучето ви често ближе козината си

Слюнката на кучето ви, подобно на сълзите му, съдържа порфирин, който оцветява козината на животното. Колкото повече то ближе дадена зона, толкова по-вероятно е тя да придобие ръждив цвят. 

черно кучеСнимка: iStock

Има много причини, поради които черното ви куче може да стане кафяво. И макар рядко да е нещо, за което да си струва да се тревожите, търсенето на други симптоми и признаци може да ви даде по-добро обяснение и разбиране на какво се дължи тази промяна в окраската на питомеца ви. 

Вижте още: 

Как кучето ни се променя с годините

10 причини да си вземете черно куче

Виж още