Музикални открития: защо учените компонират музика специално за котки

котка и слушалки Снимка: iStock

А ко напишете в Гугъл „music for cats“ бъдете сигурни, че ще ви излязат изненадващ голям брой резултати, сред които сайтове и плейлисти в различни платформи за музикално или видео съдържание.

Всички тези песни са предназначени за котки, чиито вокализации имат необходимите се качества и промени във височината на тоновете, за да работят добре за котешкото ухо. Какво представлява котешката музика - предстои да разберем!

Котките и музиката - какво казва науката?

котка и слушалкиСнимка: iStock

Проучване публикувано в списанието Applied Animal Behavior тества как различни животни реагират на музика. Окзава се, че голяма част от тях реагира по най-различен начин.

Dogsandcats.bg

Забелязва се, че за котките котешка музика, която е композирана със звуци от природата и в съответните честоти може да подейства за успокояването на стресирани котки от приюти или домашни котенца, оставени сами вкъщи.

Затова си струва да опитате. Експериментирайте, за да разберете дали мъркащият ви приятел е фен на котешка музика или пък харесва тази, която вие слушате. А може и котката ви да не е фен на музиката и просто да обича тишината.

котка и слушалкиСнимка: iStock

Виж още