Защо котките хапят и как да ги отучим

котка хапе стопанина си Снимка: iStock

М яукащите домашни любимци понякога хич не си поплюват и колкото и да са сладки и любвеобилни на моменти (или докато спят), толкова могат и да са лоши… Най-често това се изразява в хапане или драскане.

Котките могат да хапят по най-различни причини - от страх, за да утвърдят положението си, за внимание или просто при игра, без да се усещат, че са по-груби и ви причиняват болка. Малките котета са по-склонни да хапят докато си играят, защото още учат неща за заобикалящия ги свят, както и как да играят със стопаните си.

Защо малките котета хапят

Котките и и малките котенца могат да хапят по много различни причини и е важно да се прави разлика между тях.

Котето обикновено хапе поради проблем със социализацията или игра, докато възрастна котка може да хапе по друга причина.

Dogsandcats.bg

Мъничетата развиват добри обноски чрез взаимодействие с братчетата и сестричките си, както и тяхната майка. Често се случва малко коте да бъде осиновено преди да настъпи подходящата възраст, която е когато навърши 2-3 месеца и по тази причина то може да среща трудности с общуването с новите си стопани. Котенцата не знаят, че зъбите и ноктите могат да нараняват и затова са склонни да се хвърлят смело в ръцете на стопаните си и да гризат силно техните пръсти.

котка хапе стопанина сиСнимка: iStock

В тази ситуация, най-доброто, което можете да направите е да не позволявате на мъничето да ви хапе. Винаги когато започне да го прави - извикайте „Ох!“ или нещо друго, с което да покажете негативна емоция и хвърлете играчка към котето, за да продължи да хапе нея. С много търпение, постоянство и награди, бихте могли да отучите малкото коте от това лошо поведение.

Никога не е изключено да е налице здравословен проблем, така че ако забележите че котето е видимо много агресивно и може би изпитва болка - консултирайте се с ветеринарен лекар.

Защо възрастните котки хапят

При възрастните представители нещата могат да са една идея по-сложни, защото те могат да хапят по много различни причини:

 • Поради страх или заплаха за територия
 • Зов за внимание
 • Лоша социализация докато са били малки и ранно отбиване от майката
 • Негативно минало - били са жертва на тормоз
 • По-груба игра
 • Здравословен проблем - котешка хиперестезия или друго
 • Някои котки хапят като форма на комуникация или изискване за внимание
 • Темперамент - не искат да ги докосвате и предпочитат да стоят на разстояние от хората

Мога ли да да спра котката ми да ме хапе

За да отучите мъркащия си домашен любимец от това поведение, трябва заедно с вашето семейство да израдите постоянство и да реагирате по същия начин, когато котката тръгне да хапе някого от вас:

котка хапе стопанина сиСнимка: iStock

 • Не позволявайте на котката си да играе с вашите части на тялото - пръсти на ръцете, краката, коса и т.н. Същото важи и за дрехите и ръкавите ви - ако разрешите на домашният любимец ви да хапе тях, той няма да ги различава от котажа ви и ще продължи да хапе или вас или ръкавите ви.
 • Предложете на мъркащия приятел интересна интерактивна играчка или сменяйте в различни дни играчките, за да му осигурите разнообразие.
 • Хвалете мъркащия си приятел, когато не ви хапе и се гушка във вас без да пуска ноктите си. Дори може да го награждавате с лакомство.
 • Рязкото отдръпване на ръката обикновено е грешка, която правят хората. Това често завършва с одраскване, скок или още по-мотивирана котка, която иска да ви ухапе. Ако усетите, че нямате избор и мъркащият приятел така или иначе ще застигне ръката ви - стегнете я здраво и изчакайте. Обикновено котките се опитват да захапят, но не успяват да се справят със стегнатата ви ръка. След това си помогнете с другата бавно да се измъкнете от хватката.
 • Ако котката ви не пуска помага и да натиснете ръката още повече към котката. Това със сигурност ще предизвика болка у вас, но и ще накара домашният любимец да ви пусне.
 • Не наказвайте физически мъркащия си приятел, защото котките не разбират тази концепция и всъщност са още по-объркани, ако им се карате.
 • Ако котката ви се превъзбуди твърде много - приберете играчките и насочете котката си към някоя спокойна стая или нейния кът, в който обича да спи.

Когато осиновяваме животинче освен любов е важно да му дадем и възпитание. Колкото и да обожаваме котката си, не можем да ѝ се радваме само когато спи, а когато се събуди - ръцете ни да се превръщат в играчки, след което драскотините да ни болят силно. Най-добрата формула е да не позволяваме на котката си да свиква, че ръцете ни са за игра. За целта трябва да се снабдим с играчки и достатъчно забавления, така че нашите крайници да не са толкова вълнуващи.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Видове котешки играчки

Виж още