Как виждат котките и могат ли да различават цветове

котка гледа Снимка: Pixabay

А ко живеете с темпераметен космат спътник със сигурност сте се чудили как вижда света. Дали вижда ясно вас? Може ли да ви разпознае? Може ли да види цвета на играчката, с която си играе? До каква степен използва зрението си докато гони или по-скоро разчита на миризми и мустачките си, които действат като предавателни антени до мозъка?

Нека да научим малко повече за зрението на мяукащите ни приятели - какво виждат и какво им убягва.

Каква е структурата на котешките очи

Цветът се разпознава от нервните клетки в окото. Ретината на окото има два основни типа клетки - пръчици и конуси. И хората, и котките сме снабдени с тях. Пръчиците са по-чувствителни към светлината, но по-нечувствителни спрямо определянето на цветовете. С помощта на пръчиците виждаме през нощта, а с конусите през деня. Пръчиците също така помагат и за периферното зрение.

Способността да се различават цветовете се определя от наличието на специални цветочувствителни клетки, наречени „шишарки“. Човешките очи имат много повече шишарки в очите си от котките, което е причината да виждаме много повече цветове от тях.

Dogsandcats.bg

Кои цветове виждат котките

Макар и много хора да си мислят, че гальовните животни виждат черно-бяло, това не е така. За да разберем зрението им по-лесно, можем да ги определим по-скоро като далтонисти. Мяукащите приятели могат да виждат някои цветове - предимно синьо, виолетово и жълто. От друга страна, те не могат да разпознаят зелено и червено.

Играта с преследване на лазерче например, е доста противоречива и някои котешки родители силно я отхвърлят, за други тя е съвсем в реда на нещата. Истината е, че котката ви всъщност не вижда червения цвят и не разбира колко е ярък, а вижда само подскачаща и точка, която се движи много бързо. В допълнение, ако играете на лазер с котката си замислете се, че за нея това е преследване с безкрайно неуловима цел, което може да действа донякъде демотивиращо и дори да стане скучно.

Като стана дума за играчки - най-подходящите цветове биха били нюанси на жълто и синьо, тъй като мяукащият ви приятел би могъл да ги види и да ангажира повече инстинктите им за преследване.

котка гледаСнимка: Pixabay

Как работи „нощното виждане“ на котките

Макар че мяукащият ви приятел не вижда света с пълната му гама от цветове, все пак има едно много голямо предимство пред човешките очи - зрението на тъмно. Благодарение на него те са толкова добри нощни ловци. Мяукащите приятели са снабдени с т.нар. „tapetum lucidum“, което е тънък слой в задната част на окото и той е отговорникът за доброто нощно виждане. Този отразяващ слой прави очите на котките и кучетата да светят на тъмно и понякога да ни стряскат.

Какви други разлики има между котешките и човешките очи

Както обсъдихме - мяукащите приятели не разпознават всички цветове, но пък имат завидно добро нощно зрение. Между нашите и техните очи има още няколко разлики.

В някои отношения котешкото зрение не е толкова остро като нашето. Те са по-късогледи от нас. Ако например гледаме един обект от същото разстояние, той за нас ще е по-отчетлив, докато гальовните приятели ще го виждат замъглен. От друга страна обаче, мяукащите приятели се радват на много по-голямо периферно зрение.

Техните очи са разположени повече отстрани и това им позволява да виждат много по-голям обхват от странични обекти отколкото можем ние. Също така

те умеят много по-добре да видят движещ се обект в тъмното или на големи разстояния, което всъщност им помага при лов. В природата те са способни да уловят много фини движения в гората и така да преследват плячката си.

Зрението на мяукащите приятели може да има своите предимства и недостатъци. Макар да не могат да се насладят на красотата на гамата от всички цветове, за сметка на това природата ги е въоръжила с по-богато периферно зрение, нощно виждане и възможност да различават и най-минималното движение в тъмното.

Как можете да използвате тази информация? Когато купувате играчки, бихте могли да се придържате към сини, жълти и сиви цветове. Разбира се, няма да сбъркате, ако купите и рибка за преследване, която е зелена на цвят, просто мяукащият ви приятел най-вероятно няма да я вижда в „действителния“ цвят. Също така, ако искате да привлечете вниманието на котката си - най-успешно бихте могли да го направите, ако застанете на малко разстояние точно пред нея, тъй като зрителната острота там е най-голяма. Друг е въпросът, дали темпераментното животинче няма да избере да ви игнорира, макар и да ви вижда доста ясно.

Вижте още:

Любопитни факти за котешките очи

Виж още