Как да научим малкото коте да използва тоалетна

малко коте и тоалетна Снимка: iStock

О бикновено когато осиновим коте, то вече е научено да използва тоалетна и пред нас стои едниствено задачата да го обичаме безкрайно и да му осигурим всичко необходимо, за да стане част от семейството.

Въпреки това, ако ви се е паднало да обучите мъркащо мъниче къде трябва да ходи до тоалетна - идваме на помощ! В тази статия ще научим кога е време да започнем с обучението, какво ни е необходимо и как да научим малкото коте да използва котешка тоалетна.

Кога можем да започнем с обучението

През първите няколко седмици след раждането котешките майки стимулират котенцата да извършат нуждите си като ги облизват по интимните части. През този период, мъркащите приятели нямат нужда от тоалетна, но е необходимо често да почиствате гнездото, където се намира майката и котилото.

Можете да започнете да обучавате малкото коте да използва тоалетна на около 4-седмична възраст. В случай, че котето е на повече, но не знае как да ползва тоалетна - можете да започнете да го учите, веднага щом заживее с вас.

Dogsandcats.bg

От какво се нуждая

Разбира се, преди да започнете обучението или да осиновявате/приютявате коте, трябва предварително да сте се сдобили с необходимите консумативи.

малко коте и тоалетнаСнимка: iStock

  • Тоалетна (препоръчително е да имате две тоалетни за една котка)

Трябва да отбележим, че може би ще се наложи да използвате първоначално по-малка тоалетна, в която котето ще влиза лесно. Ако купите директно голяма, мъркащото приятелче ще среща трудности с влизането и излизането, което ще развали обучението. В случай че нямате възможност да инвестирате веднъж в една котешка тоалетна, а по-късно във втора - бихте могли да използвате стари легени или съдове, които са достатъчно широки, но и ниски, за да може котето да влиза. В зоомагазините можете да откриете най-различни видове отворени тоалетни, които са бюджетни и не изискват голяма инвестиция. Още повече, че след време можете да ги използвате като резервни тоалетни, в случай че ви се наложи.

Разбира се, ако котката ви е възрастна - можете директно да купите подходящите големи тоалетни, които прецените, че ще са подходящи.

Бихте могли да научите мъничето да използва тоалетна и без постелка. За целта ви трябва тоалетна със сито, тип леген. ТУК, можете да научите как да обучите мъркащото животинче да ползва тоалетна без пясък. Все пак, трябва да отбележим, че някои котки могат да се стресират от това, че няма с какво да покрият изпражненията си и да ровят. Ако вашият случай е такъв - най-добре да купите пясък.

  • Аксесоари

Лопатката е задължителен помощник за тоалетната, защото с нея почиствате урината и изпражненията на мъркащия приятел.

В допълнение, можете да се подсигурите и с подложка, която да поставите пред тоалетната. Целта е да събира остатъка от пясъка, който остава по лапите на котката. Макар че няма как напълно да предотвратите разнасянето на пясък от тоалетната из жилището ви - все пак тези подложки помагат.

  • Място, където да поставите тоалетната

Тя не бива да е трудно достъпна, нито да е поставена на шумно място, където често преминавате. Мъркащите приятели обичат уединението и сигурността, затова е добре да изберете място, което да е удобно както за вас, така и за тях. Най-честият избор обикновено е банята или тоалетната. Но също така, можете да изберете помещение, което е достатъчно широко, проветливо е и има уединена част, която би била подходяща за котешка тоалетна.

Вижте още: Къде да поставя котешката тоалетна

Как да научим котето да използва тоалетна

малко коте и тоалетнаСнимка: iStock

След като сте се оборудвали с всичко необходимо - тоалетната е поставена на определеното място, постелката е вътре, котето е навършило четири седмици и вече с любопитство изучава средата наоколо - време е за обучението!

Стъпка 1: Използвайте памуче, което да напоите в урината на мъничето, след което го оставете в тоалетната. Миризмата ще привлече котето и ще му подскаже за какво е предназначението на това място.

Стъпка 2: Покажете на котето мястото на тоалетните. Оставете го да подуши и да разгледа.

Стъпка 3: Поставете котето вътре. То най-вероятно ще излезе, но можете да повторите това няколко пъти, без разбира се да го насилвате.

Стъпка 4: След всяко хранене, пиене на вода дори след дрямка или игра - поставяйте котето в тоалетната, за да му подскажете, че то може свободно да извърши там нуждите си.

Стъпка 5: Миризмата на урина от мястото, както и вашите „насоки“ ще привлекат котето и инстинктите му скоро ще сработят и то ще разбере, че може да се изпишка или изходи на това място.

Стъпка 6: Не бързайте с почистването на тоалетната, за да може миризмата да продължи да го привлича. Оставете урината или изпражненията да останат покрити повече време и мъркащото приятелче да посети още веднъж тоалетната или дори да започне да използва втората. Почистете тоалетната на следващия ден, освен ако не е много мръсна и не се налага по-рано.

Стъпка 7: Не забравяйте да го поощрявате с храна, лакомство и похвали, всеки път когато котето използва тоалетната.

По принцип мъничетата бързо схващат и не би следвало да срещнете проблеми. Все пак, може да се случи някой „инцидент“ и котето да се обърка и извърши някоя нужда на неправилното място. В такава ситуация в никакъв случай не го наказвайте, защото ще го объркате още повече. Почистете мястото с помощта на ензимен препарат, така че да елиминирате миризмата и продължавайте да поставяте котето в котешката тоалетна.

Почистване на тоалетната

Почистването трябва да се случва всеки ден. Котките са чисти животни и няма да са никак щастливи да вършат работата си на мръсно място. Голяма част от тях всъщност дори няма да се примирят с мръсна тоалетна, а ще си „харесат“ друго място в жилището ви. Веднъж седмично или на две седмици дори трябва да измиваме тоалетната с гореща вода и подходящ препарат, купен от зоомагазин.

В никакъв случай не почиствайте котешката тоалетна със стандартни препарати за почистване или белина, защото това е много опасно за котките. Те се ближат постоянно и могат много лесно да погълнат токсичния препарат.

Вижте още:

Колко пъти на ден уринират котките

Колко пъти на ден се изхождат котките

Защо котката ми пишка върху леглото

Виж още