Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

котка хапе и драска човек Снимка: iStock

К олкото и да не ни се иска да мислим за това, все пак някои мъркащи приятели могат да се уплашат и да проявят агресия към собствениците си и това може да се случи толкова бързо, че докато се усетим вече имаме огромна драскотина на ръката си.

Докато някои рани са повърхностни и вероятно ще минат от самосебе си, други могат да бъдат дълбоки и да се инфектират. Котките имат остри кучешки зъби, които много лесно могат да пробият кожата и да оставят малки, но дълбоки рани. Все пак, тези животни са хищници. В природата те се хранят с гълъби, плъхове и други по-дребни от тях животинки.

Големите породи котки например, като Сибирска, Мейн Куун, Норвежка горска и други дори имат още по-големи зъби от „стандартните“ котешки представители, с които сме свикнали или които виждаме навън. Ако се обърнат срещу вас, тези приятели действително могат да ви наранят и да ви оставят дълбока рана.

Какво трябва да знаем за котешкото ухапване, за да реагираме възможно най-скоро и да не си навлечем допълнителни проблеми със здравето?

Dogsandcats.bg

Каква е опасността, когато котка ни ухапе

Ухапванията от котка могат да бъдат опасни както за други животни, така и за нас, хората. Както споменахме, тези животни могат да ви оставят малки, но и завидно дълбоки рани, които могат да се инфектират, ако не се погрижите.

Макар и мяукащите ни приятели да са много чисти животни, все пак, устата и ноктите им съдържат бактерии. Когато ви захапят или драскат дълбоко, те ви „заразяват“ с тези бактерии. Ако ноктите или зъбите им проникнат дълбоко в кожата ви, бактериите се разпространяват и това може да ви докара инфекция.

При по-тежките състояния, може да се появи температура и грипоподобни симптоми. Деца, възрастни хора или стопани със слаба имунна система биха могла да са по-уязвими от ухапване и инфекцията да се усложни или разпространи в тялото бързо.

Симптоми на инфекция

Как да разберем дали ухапването е сериозно и раната може да се инфектира? Най-честите симптоми на инфекция от ухапване или одраскване включват:

 • Зачервяване
 • Подуване
 • Възпаление

По-сериозните симптоми на инфекция от ухапване са:

 • Гной или течност, излизаща от раната
 • Загуба на усещане в близост до раната
 • Червени или обезцветени ивици в близост до раната
 • Подути лимфни възли
 • Треска или втрисане
 • Нощни изпотявания
 • Умора
 • Мускулна слабост
 • Невъзможност да използвате ръката си

котка хапе и драска човекСнимка: iStock

Инфекциозни заболявания, които могат да възникнат след котешко ухапване или одраскване

 • Pasteurella multocida

Това са най-често срещаните бактерии в устата на котките. Инфекцията може да се предаде както с ухапване, така и след надраскване. Стопаните със слаба имунна система са подложени на особено висок риск от инфекция, ако мяукащият им спътник ги нарани.

 • Болест, причинена от котешка драскотина

На английски Cat Scratch Fever (CSD) е инфекция, която както може би се досещате, се предава чрез одраскване, а бактерията се казва Bartonella henselae. Този вид бактерия би могла да се предаде върху вас и след облизване или ухапване, ако мъркащият ви приятел е заразен.

Малките котета на възраст под една година или котки, които излизат навън и ловуват, улични котки заразени с бълхи, могат да носят тази бактерия в себе си. Рискът за вас не е голям, но като цяло хора с по-слаба имунна система или деца, ако са ухапани от заразена котка може да се наложи да посетят лекар, за да предпише превантивно лечение.

 • Бяс

Макар и болестта вече да се среща много рядко (в България дори я няма при домашни животни), все пак нищо няма да загубите, ако ваксинирате животинчето си превантивно срещу нея. Ваксината дори е задължителна, ако пътувате с домашния си любимец в Европейския съюз.

Ако домашният ви любимец някак е хванал бяс, за съжаление развръзката е фатална, тъй като няма лек срещу болестта, когато тя вече се е развила. Ако домашната ви котка, която никога не е излизала ви ухапе силно, вероятно вашият лекар няма да препоръча ваксина срещу бяс за вас, но все пак, ако се случи с улично животно - нещата със сигурност стоят по по-различен начин.

 • Тетанус

Тетанусът е сериозна инфекция, причинена от бактерия, наречена Clostridium tetani. В България ваксината срещу тетанус е част от задължителните и препоръчителните при новородени бебета, като след това с навършване на определена възраст следва да се реимунизираме.

Макар и вече болестта да се среща много рядко (поради задължителните имунизации), все пак до състоянието се достига чрез рана, която се замърси. В случай, че сте пропуснали реимунизация след определена възраст, със сигурност вашият лекар ще препоръча незабавно имунизиране или бустерни лекарства.

Какво да предприемем когато ни ухапе котка

На първо време - раната трябва незабавно да се измие под течаща вода. Избягвайте да търкате енергично или да използвате силни химикали и дезинфекциращи препарати, тъй като прекалено агресивния подход може да задълбочи разреза. В случай, че раната кърви, използвайте абсорбираща превръзка и с натиск се опитайте да намалите кървенето.

След като успеете да намалите кървенето, следва да посетите лекар, за да ви прегледа, почисти раната и евентуално да постави ваксина или да препоръча антибиотик, който да не позволи развитието на инфекция. Ако се налага - може би вашият лекар ще ви постави ваксина за тетанус или дори бяс, ако ви е ухапала улична котка или такава, която със сигурност има контакт с диви животни.

Разбира се, домашните котки рядко нараняват толкова силно стопаните си, но трябва да имаме предвид, че тези животни могат да се уплашат много лесно и то от неща или звуци, които за нас са съвсем нормални. Дори и случаите да са редки, трябва да разпознавате симптомите на инфекция, които могат да се развият при вас, за да може да реагирате час по-скоро. Колкото и да ни е трудно да си представим тези меки и сладки топчици да ни причинят толкова сериозна инфекция, все пак всичко може да се случи винаги е добре да сме подготвени и да знаем как да постъпим в такава ситуация.

Вижте още:

Бяс при котките, какво трябва да знаем

Агресията при котките

Виж още