Как да предпазим котката си от гореща печка

котка в кухнята Снимка: iStock

М ного котки знаят, че трябва да се пазят от горещи печки. Повечето от тях усещат топлината, която се излъчва от тях, и могат да предположат, че вероятно не е добра идея да ги докосват. Някои гальовни животни обаче могат да скочат върху горещите печки и да се наранят. Подобни наранявания не са често срещани, но са нещо, за което трябва да помислите като стопанин на гальовен домашен любимец.

За щастие, има няколко неща, които можете да направите, за да предпазите котката си.

1. Научете котката да не се качва върху печката

Най-сигурният начин да предотвратите гальовния приятел да се катери върху печката, независимо дали работи или не, е просто да я направите по-непривлекателна. Помислете за покривало или някой предмет, който не се харесва от котката ви и го дръжте в близост до печката, за да може котката да свикне, че това място не е приятно за нея.

2. Използвайте цитрусов почистващ препарат

котка в кухнятаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много котки не харесват миризмата на цитрусови плодове. Всъщност един от най-лесните начини за отблъскване на котка от даден район е да напръскате цитрусов аромат. За щастие има много почистващи препарати с цитрусов аромат, но натуралните препарати биха били най-сигурни. Может дори да си направите собствен цитрусов почистващ препарат, който да възпира мъркащия приятел.

3. Използвайте алуминиево фолио

Може да използвате алуминиево фолио, за да възпрете котките да скачат върху повърхности. Те не харесват усещането или звука на алуминиевото фолио върху лапите си. Поставянето на такова върху горната част на печката и плота може да възпре котката да скача върху отгоре.

4. Блокирайте плота, така че котката ви да не се катери

Ако мяукащия приятел има склонност да скача на плота на едно и също място, поставете там нещо, което блокира достъпа. Това може да бъде купа с плодове или дори просто да преместите кафемашината си на това място. Ако котката ви вече не може да използва познатото си място за скачане, тя може изобщо да спре да скача върху плота. Имайте предвид, че гальовните животни са изобретателни и дори да блокирате една част от плота, котката ви ще намери друг начин, по който да се качи.

5. Осигурете други места за катерене

котка в кухнятаСнимка: iStock

Много котки имат нужда да се катерят. Някои породи са по-склонни към катерене, отколкото други. Въпреки това всички котки се нуждаят от някаква структура за катерене (котешко дърво), на която да гледат от височина. Осигуряването на такива съоръжения може да попречи на котката ви да се катери по неща като плота и печката.

За предпочитане е да поставите конструкцията в напълно отделна стая, за да възпрепятствате котката да използва плота за катерене. Поставянето му в близост до прозорци е добър вариант, тъй като много котки обичат да седят на него и да гледат през прозореца.

6. Прекарвайте време с котката си

Много мъркащи животни скачат върху плота, защото искат внимание. Възможно е да прекарвате доста време около плота докато готвите, така че това е лесен начин за тях да привлекат вниманието ви. Прекарването на време с котката ви, преди да започне поведението си на скачане върху плота, е лесен начин да го предотвратите.

7. Осигурете допълнителна стимулация

котка в кухнятаСнимка: iStock

Някои котки могат да тръгнат да изследват, защото им е скучно. Ако задържите вниманието на котката си на друго място, тя може напълно да забрави за плота и печката. Играчките пъзели са чудесни за това, тъй като могат да занимават котката ви дълго време. Обикновените играчки също са подходящи, особено тези, които съдържат котешка мента. В общи линии всичко, което котката ви харесва, може да отвлече вниманието ѝ и да я измори.

Можете също така да осигурите повече време за индивидуална игра, което ще ви позволи да стимулирате котката си и да прекарате време с нея.

8. Не оставяйте храна

Не трябва да оставяте храна или нещо друго, което може да се стори интересно на котката ви, на плота или на печката. Не искате да насърчавате мъркащия приятел да се качва на плота, а оставянето на храна наоколо ще направи точно това. Освен това много човешки храни не са безопасни за котките. Особено опасни са лукът и чесънът, които често се използват в човешката храна.

Уверете се, че преди да напуснете стаята, плотовете са чисти, включително остатъците от храна, пакетираните стоки и сухите билки.

9. Отстранете котката си от плота

За предпочитане е да предотвратите качването на котката на плота, като използвате някой от тези методи. Въпреки това, ако по някаква причина откриете котката си на плота, трябва внимателно да я отстраните и да кажете „Не!" или „Слез!“ в зависимост от това коя команда котката ви познава. Не е необходимо да бутате котката, тъй като това може да я нарани. Вместо това трябва внимателно да я вдигнете и да я поставите на пода.

котка в кухнятаСнимка: iStock

Ако тя скочи обратно на плота, втората стъпка ще включва физическа невъзможност за котката да достигне плота. Извеждането на котката от кухнята и затварянето на вратата е лесно, но ако имате едностаен апартамент, ще трябва или да блокирате пътя до плота. Не обръщайте внимание на котката за период от 10-15 минути. Чрез подобно последствие котката в крайна сметка ще се научи, че скачането в плота не води до нищо приятно за нея.

Има вероятност мъркащия приятел да е търсил внимание, но осигуряването на внимание като последица от скачането върху броячите само ще заблуди котката ви. Трябва също така да осигурите алтернативно безопасно високо пространство, на което котката да скача, и да ѝ давате похвали, внимание и от време на време лакомство, когато използва тези пространства. В крайна сметка котката ще се научи къде е правилното място за скачане.

10. Никога не оставяйте котката си на плота

Печката често е свързана с плота. Котките няма да видят никаква разлика между плота и печката. Следователно не можете да разграничите тези зони, докато обучавате гальовния приятел си. За предпочитане е никога да не му позволявате да стои на плота, като се започне от деня, в който е доведен в къщата. Винаги трябва да отстранявате котката си назабавно, когато я видите там, за да свикне, че мястото ѝ не е там.

котка в кухнятаСнимка: iStock

Не на последно място - заключвайте печката си. Повечето модерни печки имат функция за заключване, който изисква натискането на много повече бутони, за да се пусне печката. Така може да се сте сигурни, че дори и мъркащият приятел да се разхожда отгоре - едва ли ще уцели сложната комбинация за пускане на печката.

Виж още