Котешка панлевкопения (котешка чума)

болно коте Снимка: iStock

В ирусът на котешка панлевкопения, известен още като котешка чума, е силно заразна, животозастрашаваща инфекциозна болест при котките. Засяга най-вече котенца и неваксинирани котки и може да бъде фатално, ако не бъде правилно диагностицирано и лекувано.

Вирусът на котешката панлевкопения заразява и убива бързо растящите и делящи се клетки в тялото, включително клетки в костния мозък, червата и кожата, както и в развиващия се плод.

Вирусът потиска производството на всички бели кръвни клетки в костния мозък. Тези клетки са важни за имунната система и се използват за борба с инфекциите. Без тях гальовното животинче е уязвимо за разпространение на вируса.

Заразените клетки в червата в крайна сметка водят до диария, намален апетит и повръщане. Следва тежка дехидратация и защитната бариера между червата и останалата част от тялото се разпада, което води до вторични бактериални инфекции. Вирусът се разпространява бързо и е фатален, ако не се лекува.

Dogsandcats.bg

Вирусът на котешка чума се среща навсякъде в околната среда, той е силен и може да живее с години. И това не е всичко - вирусът може да оцелее в околната среда, в която е бил изхвърлен или да бъде пренесен върху обувки, лапи, спално бельо, купи, тоалетни и т.н. Може да оцелее при минусови температури и стайни температури, а също така може да оцелее при използването на определени дезинфектанти, вкл. йод и алкохол.

Вирусът навлиза в тялото през носа или устата. Специфичната имунна система на котката определя броя на вирусните частици, които влизат в тялото. Обикновено вирусът нахлува в костния мозък и червата в рамките на два до седем дни след контакта на котката с вируса.

болно котеСнимка: iStock

Панлевкопенията се счита за една от най-смъртоносните котешки болести сред популацията на неваксинираните котки. Котенцата, котките с потисната имунна система и бременните котки са изложени на най-висок риск от развитие на тежки клинични признаци на това заболяване.

Симптоми на вируса на котешка панлевкопения при котки (котешка чума)

Признаците на котешка чума могат да варират от леки до тежки и могат да включват следното:

 • Летаргия
 • повръщане
 • диария
 • Болезнен корем
 • Дехидратация
 • Отслабване
 • Груба или неподдържана козина
 • Висока температура
 • липса на апетит
 • Колапс (в тежки случаи)
 • Посиняване на кожата или венците (в тежки случаи)

Котенца, заразени с котешка панлевкопения по време на ранна до средна бременност, могат да бъдат абортирани. Котенца, заразени в утробата по време на късните етапи на бременността, могат да развият церебеларна хипоплазия след като се родят, състояние, при което вирусът засяга образуването на част от мозъка, наречена малък мозък. Това е частта, която координира баланса и движението.

Засегнатите котенца ще имат леки до тежки интенционални тремори. Те могат да падат често или да изглеждат некоординирани. За щастие, това не се счита за болезнено състояние и тези котенца със специални нужди, ако се държат в безопасна среда, могат да живеят дълъг щастлив живот.

Как котките се заразяват с вируса на котешка панлевкопения

болно котеСнимка: iStock

Мъркащите животни се заразяват с този вирус по няколко начина:

 • Вътреутробно, ако майката се е заразила по време на бременност или чрез кърмата след като се родят.
 • Котка, носител на вируса на котешка чума, ще отдели вирусни частици в околната среда чрез изпражнения, урина, слюнка и повръщано. Инфекцията възниква, когато податливите котки са в контакт с тези секрети.

За щастие, заразена котка отделя вируса само за ден или два, но тъй като вирусът е много стабилен в околната среда, той може да живее с години. Ето защо е обичайно котките да се заразяват от околната среда.

Диагностициране на вируса на котешка панлевкопения

Котешката панлевкопения може да изглежда като много други състояния, като котешка левкемия или котешки имунодефицитен вирус. Всяко коте, показващо признаци на треска, повръщане, диария и намален апетит е заподозряно за котешка панлевкопения. Подробната медицинска история може да бъде полезна при диагностицирането, особено ако котката ви е осиновена наскоро, често е била навън, не е ваксинирана и/или е била около други котки.

Вашият ветеринарен лекар вероятно ще направи кръвни изследвания, за да помогне с диагнозата.

Лечение на вируса на котешка панлевкопения

Често се назначава антибиотична терапия, за да се помогне за контролиране на всякакви вторични бактериални инфекции, дължащи се на нисък брой бели кръвни клетки. Антибиотиците обаче не се използват за лечение и изчистване на действителния вирус. За котенца и котки, които се появяват в шок или с тежки инфекции, е необходима агресивна терапия, а понякога се използват и кръвопреливания.

За щастие котките, които получават и реагират добре на агресивна терапия през първите няколко дни на котешка панлевкопения, обикновено имат добра прогноза за пълно възстановяване. Котенцата, заразени по време на ранните до средните етапи на бременността, обикновено не оцеляват. Тези, заразени в по-късните етапи на бременността, са склонни да развият церебеларна хипоплазия, но могат да живеят щастлив живот в зависимост от тежестта на неврологичните признаци.

Прогнозата се влошава при котки с ниски нива на протеини, ниски температури, слабо тяло и/или силно ниски бели кръвни клетки при кръвни изследвания. Тези изключително болни котки имат лоша прогноза и няма да оцелеят дълго.

Ако котка се възстанови от котешка панлевкопения, обикновено няма трайно увреждане на органите и те развиват доживотен имунитет срещу вируса.

Възстановяване от вируса на котешка панлевкопения

За щастие има ваксина срещу вируса на котешка панлевкопения и тя е част от основната серия ваксини за котки. Тази ваксина е толкова ефективна, че котката често се нуждае само от една доза за доживотен имунитет, въпреки че все пак се препоръчва да се прилага като серия с други основни ваксини.

Тъй като котешката панлевкопения е устойчива и може да остане в засегнатата среда за дълго време, всички клетки, купички за храна/вода, играчки и спално бельо трябва да бъдат заменени или напълно дезинфекцирани. Този вирус може да живее върху ръцете и дрехите на хората, които го срещат, така че измиването на ръцете със сапун и вода след работа със заразена котка минимизира предаването на други котки.

болно котеСнимка: iStock

За да се гарантира безопасността, неваксинирани котки не трябва да се поставят в среда, посещавана от котка със съмнение за котешка панлевкопения.

Заболяването е страшно, но трябва да помним, че ако мъркащият приятел се лекува бързо и навреме - има добри шансове да се справи и да развие имунитет към болестта. В случай че приберете коте от улицата или се сдобите с такова, за което не сте сигурни какво е здравословното му състояние - първата стъпка е да го заведете на ветеринар и да направите всички възможни тестове, за да се уверите в неговото здраве. В случай на лоши показатели - ветеринарните лекари ще могат да реагират бързо и да предпишат лечение, което да помогне на гальовния приятел да се възстанови.

Вижте още:

Гърчове (епилепсия) при котки

Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

Котешка левкемия (FeLV)

Виж още