Защо котката ми ме облизва

котка ближе Снимка: iStock

А ко сте родител на котка, не може да не сте усещали грапавото като шкурка езиче, което ви облизва. Най-вероятно сте си задавали въпроса - защо мяукащите животни го правят. Независимо дали е от привързаност или ни показват нещо друго, това е едно от поведенията, които са любопитни и няма как да останем безразлични.

Нормално ли е котките да ближат

Езикът на мяукащите животни е покрит със стотици малки и твърди влакна, наречени папили. Тези „бодли” помагат за почистването на замърсяванията по козината на мяукащия приятел, а също така и премахването на мъртвата козина.

Котките прекарват относително голяма част от ежедневието си в облизване, така че близането е напълно нормално котешко поведение.

Защо котките облизват вас

Защо мяукащите приятели облизват стопаните си не е на 100% ясно, но съществуват няколко възможни теории. Не се притеснявайте, със сигурност не сте мръсни, нито ви падат космите.

Dogsandcats.bg
  • Израз на обич

Макар и често да се смята, че мяукащите домашни любимци са коравосърдечни, те всъщност ви обичат. Това поведение може да е свързано с любов към вас. Майките например се грижат за малките си като ги облизват, а самите котки го правят помежду си в знак на приятелство.

котка ближеСнимка: iStock

  • Търсене на внимание

Ако домашният ви любимец е научил, че облизването привлича вашето внимание, може да се възползва от това. Ако в миналото често се е случвало, че след като ви оближе вие от радост да сте го галили, разговаряли с него или показвали любов - може би той търси точно това поведение от ваша страна.

  • Връзка с детството

Малките, обикновено месят с лапи и сучат по време на кърмене. Ако домашният ви любимец е отбит твърде рано, може да започне да търси във вас комфорта, който е изпитвал докато е бил при майка си. В тези случаи, облизването ще е съчетано с месене с лапи или мъркане.

  • Харесва вкуса на кожата ви

Възможно е домашният любимец да ви изследва за интересни аромати и вкусове. Ако сте се намазали с лосион или ръката ви мирише на някаква храна, това би разпалило любопитството в мяукащия ви приятел.

  • Знак за тревожност

Облизването може да е отговор на стрес. Понякога тревожността води до по-честа и прекомерна грижа за собствената си козина, но котката ви би могла да насочи поведението си към вас.

Можете да обърнете внимание, дали облизването не се „активира” от нещо конкретно. Например когато се появят посетители в дома ви или пък се чуват силни звуци. Възможно е мяукащият ви съквартирант да се стресира от тези новости.

  • Медицински проблем

Ако мъркащият ви спътник ближе прекомерно предмети в околната среда и това е съчетано с гадене, болка или дискомфорт, може би е знак за здравословен проблем. Ако това поведение се е появило изведнъж - ще е добре да посетите ветеринарния си лекар, който ще направи преглед.

котка ближеСнимка: iStock

Безопасно ли е да оставите котката да ви оближе

Облизването обикновено не крие рискове за вас, но има някои случаи, в които трябва да внимавате. Котките носят бактерии в устата си и би било опасно, ако те ближат ваша отворена рана. За хората със слаба имунна система, това също би могло да крие своите рискове.

Няма проблеми да се наслаждавате от време на време на грапавото котешко езиче, просто пазете раните си далеч от него. Също така, стойте на разстояние от котката си, ако се мажете с крем или някакъв препарат, който би бил опасен. Всичките мехлеми, които се ползват локално против мускулни или ставни болки, биха били опасни за мяукащия ви приятел, ако ви оближе точно там или пък ръцете ви след като сте се намазали.

Как да спрете котката да ви ближе

Каквато и да е причината, ако облизването не ви е комфортно, можете да опитате няколко неща.

Едно от тях би било да облечете дрехи с дълги ръкави или крачоли, за да не може мяукащия приятел да достигне до кожата ви. Също така, ако понечи да ви ближе без вие да искате това, вземете играчка и се опитайте да насочите вниманието му към нея.

Ако този подход работи, можете дори да поощрите мъркащия си съквартирант с лакомство. Така би могъл да научи, че ще получи награда, ако насочи вниманието към играчка вместо към вас.

Като цяло, повечето собственици се радват на облизването на мяукащите приятели. Макар и езичето да е грапаво и по-скоро да ни драска, то пак е приятно, тъй като котката ни показва близост. Все пак, имайте едно на ум, ако това действие е прекомерно. Всичко си има граници и не следва да позволявате на котката си да ги прекрачва твърде много.

Виж още