Топ 10 поведенчески проблемa при котките

котка драска диван Снимка: iStock

К олкото и да обожаваме гальовните си домашни животни и дори да им се възхищаваме, понякога съжителството с тях може да е истинско предизвикателство. Тези приятели имат собствено виждане за света, природата им е доста дива и често ни разочароват с поведението си. Кои са най-честите поведенчески проблеми, с които можете да се сблъскате и кои биха могли да са решенията - разглеждаме в тази статия!

1. Драскане

Това е естествен инстинкт при мъркащите приятели. Те го правят, за да наострят ноктите си, да се разтегнат,  да маркират територия или просто когато си играят. Това, обаче, е унищожително за мебелите, килимите, завесите, дрехите ви и изобщо всичко, до което ноктите на котката ви се закачат. Няма как да отучите домашния си любимец си от драскането, но и не трябва, защото това е естествено котешко поведение.

котка с главата надолуСнимка: iStock

За да се справите със ситуацията ви трябва драскалка (или няколко, които можете да разположите в различни стаи), котешко дърво и играчки. Винаги, когато мъркащият ви приятел се отправи с бодра крачка към страните на дивана, за да наточи ноктите си – веднага го пренасочете към драскалката. Как става това? Извикайте го или спечелете неговото внимание по начин, който работи при него, застанете до драскалката и започнете вие да драскате с нокти по нея. Гальовният пакостник няма да остане безразличен към звука и бързо ще се насочи към нея.

Dogsandcats.bg

Много важно – когато видите, че котката ви идва към драскалката, махнете ръката си, тъй като тя ще започне яростно да точи ноктите си, и може да ви надраска доста сериозно. В тази ситуация мяукащите приятели биха могли да са доста свирепи и диви, дори да се покатерят върху този аксесоар, така че колкото по-далеч са ръцете ви – толкова по-добре за вас.

Винаги когато мяукащият приятел се насочи към игра с мебел или нещо, което не е предназначено за това – хвърляйте към него играчка.

Така постепенно ще се свикне, че мебелите не са мястото, на което трябва да точи ноктите си. Факт е, че това обучение изисква време и усилия от ваша страна, но резултатът си заслужава.

2. Котката не използва котешката тоалетна

Проблемът с котешката тоалетна се среща често. Обикновено причините за това са:

  • Котката ви не харесва тоалетната или постелката
  • Мястото е неподходящо
  • Стрес или страх от нещо друго
  • Мръсна тоалетна

В зависимост каква е причината за проблема, решенията са различни, но основната им съставка е експериментиране. Опитайте да смените местоположението. Ще се изненадате как, дори с малка промяна в позицията на тоалетната – 20 см наляво, където има повече светлина и простор, котката ви може да се чувства комфортно. Постелката също е много важна. Съществуват различни видове, но основната препоръка е – тя да не е ароматизирана. Мяукащите приятели имат изключително развито обоняние и миризмите силно ги смущават. Никой собственик не иска къщата му да мирише на котешка тоалетна, но и не бива да притискаме котката си към постелка, която е силно ароматизирана.

И последно – тоалетните трябва да се почистват всеки ден. Дори, ако имате възможност по два пъти на ден. Колкото по-чиста и поддържана е котешката тоалетна, толкова по-малък е шансът темпераментният ви приятел да я използва и харесва.

Къде да поставя котешката тоалетна

3. Игра нощем

Предвид че мяукащите животни най-вероятно спят през по-голямата част от деня, защото са сами у дома и им е скучно, логично – те будуват нощем. Това като цяло не е лошо, но всички знаем, че тези приятели - въпреки грацията си – са способни да превърнат жилището ви в бойно поле и да нарушат съня ви. За да си гарантирате сън и спокойствие през нощта – поиграйте вечер с мяукащия си приятел. Така хем ще го поизморите, хем той ще си набави необходимата доза емоции, близост с вас и забавление и може би ще е по-спокоен през нощта.

Също така – не забравяйте да му оставите малко суха храна, както и чиста вода за пиене.

Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

4. Маркиране на територия с урина

За наш ужас, котките маркират територия като уринират разни предмети и места в дома ни. Това може да се случи, ако са стресирани, имат конфрикт с друг домашен любимец, настъпили са промени в рутината и не на последно място - разгонване на мъжки котарак, ако не е кастриран. По принцип е добре извършите процедурата преди да настъпи първото разгонване, за да спестите излишни емоции на мяукащия ви приятел и чистене от ваша страна.

Все пак, в случай че се сблъскате с маркирането - е важно да почистите местата с ензимен препарат, който можете да откриете в зоомагазините. По този начин ще изкорените миризмата. Винаги съществува риск от повторно маркиране на същото място, ако мяукащият ви приятел все още надушва урина.

Как да почистим котешката урина

5. Често и силно мяукане

котка мяукаСнимка: Pixabay

Мяукането е насочено основно към хората. Котките мяукат, за да поздравят, да привлекат внимание или да поискат храна.

По принцип не е препоръчително да слушате котката си и да изпълнявате всичко което тя иска точно когато мяука.

Колкото и да ни става жал и да не можем да се сдържим – ако в този момент угодите на капризите на мяукащия ви приятел – той ще се научи, че мяукането е начин, по който той спечелва внимание или се домогва до това, което иска.

Ако котката ви мяука за храна, въпреки че не е момент за хранене – изчакайте известно време да спре да мяука и да се успокои и чак тогава дайте храна. Разбира се, ако мяукането е съпроводено от други състояния и котката ви видимо изглежда болна или изпитва болка – потърсете ветеринарен лекар.

6. Натрапчиво поведение

Натрапчивото поведение се изразява в това, че вашата котка прави дадено нещо отново и отново – гризе кабелите ви, драска по вратите, играе си с определени предмети, които не са за това, досажда ви докато работите и т.н. Факт е, че понякога възпитанието и животът с мяукащ приятел могат да са трудни и да ни изправят на ръба на търпението. Ако имате съмнение за някакво здравословно състояние, поради което котката ви се държи натрапчиво – потърсете ветеринарния си лекар. Ако става дума за проблеми в поведението – тук ще се изисква вашата креативност. Опитайте се да приберете или поставите на недостъпно място предметите, които са обект на игра. Инвестирайте в повече котешки играчки, легълце, хамак, пъзели и като цяло котешки аксесоари, които да привличат вниманието ѝ.

7. Агресивна игра

коте с играчкаСнимка: Pixabay

Някои котки играят агресивно – нахвърлят се, драскат и хапят, в резултат на което оставят болезнени драскотини по кожата ви. Добре е да научите котката си да играе с играчки – мишки, риби, топки или просто хартиена торба или кутия. Никога не насърчавайте темпераментния любимец ви да си играе с пръстите на ръцете или краката ви, тъй като така ще се отпуска все повече и повече в играта си, а това ще става все по-болезнено за вас.

Ако мяукащият ви приятел се насочва с груба игра към вас – вземете играчка и го насочете към нея.

След това, когато се успокои можете да го вземете и да го погалите, за да свикне, че към вас трябва да се отнася с нежност.

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

8. Тревожност при раздяла

Котките обичат да са в компанията на хората, защото са много социални. Ако вашата котка прави бели, когато остане сама, най-добре би било да я игнорирате за около 15 минути, преди да излезете, за да свикне. Също така, може да ѝ оставите любимите играчки и да ги приберете, когато се върнете вкъщи. Котките се нуждаят от вашето внимание, така че отделете време за игра, за да може да си почине, когато е сама. Ако проблемът продължава, посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар.

9. Прекомерно близане

Котките ближат козината си, за да я поддържат, а също така и за да се успокоят. Ако прекалят, обаче, може сами да навредят на кожата си. Ако забележите, че мяукащият ви приятел прави това по-често от нормалното – заведете го на ветеринарен лекар. Съществуват някои състояния, при които един от симптомите е прекомерна грижа за козината. Все пак, ако проблемът е само поведенчески – може да е свързан с някаква промяна във вашия дом. Опитайте да отделите повече време на домашния любимец, да разберете какво го смущава и да обособите негово пространство, за да се чувства спокоен. И най-важното – показвайте любовта си! Знаем, че това няма да е трудно.

10. Агресия

агресивна коткаСнимка: Pixabay

Котките се държат агресивно, когато са стресирани или ги е страх. Те могат да заемат агресивна поза изпънати крака, извит гръбнак, изправена нагоре опашка и настръхнала козина. Очите са разширени, ушите са притиснати към главата, могат дори да ръмжат и съскат. В такива ситуации никога не приближавайте и не докосвайте домашния си любимец, колкото и силна да е връзката помежду ви. Дайте му време да се успокои. Възможно е да се е уплашил от някакъв звук навън или определена миризма.

Колкото и да обичаме котките, грижите за тях понякога могат да ни костват нерви. Винаги се старайте да запазвате спокойствие и да се опитате да разбирате какво тормози животинчето ви и защо реагира по определен начин. Това много ще ви помогне във възпитанието и щастливото съжителство!

Вижте още:

Кога и защо котките съскат

Агресията при котките

Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

Виж още