Как да почистим котешката урина

котка и урина на диван Снимка: iStock

П очистването на котешка урина е истинска мисия за собствениците на мъркащ домашен любимец. Ако котката ви започне да уринира извън тоалетната - запретнете ръкави! Лошото на тази течност е, че е трудна за почистване, а миризмата често остава, което води до втори проблем - уриниране за втори път на същото място. Дори не искаме да си помисляме за трети!

Независимо дали гальовният ви съквартирант е решил да се изпишка върху килима, леглото, мебел или върху дрехите ви - е много важно да неутрализирате миризмата. Ако не сте успяли - котаракът ви ще бъде привлечен от нея и шансът да се върне на местопрестъплението е голям.

Също така, от голямо значение е да определите причината за това поведение, тъй като това ще ви помогне да се справите с проблема за в бъдеще. Източникът на това държание може да е породен от стрес, здравословен или понеденчески проблем. Да не забравяме, че некастрираните мъжки котки ще започнат да маркират, тоест да изпускат малко количество урина върху различни вертикални предмети, когато достигнат полова зрялост. За да избегнете това е най-добре да ги кастрирате още преди да настъпи този момент.

котешка урина почистванеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Докато търсите причината, трябва да се научите да елиминирате котешката урина и нейната миризма.

Защо котешката урина мирише силно

За да почистим ефективно тази „коварна” течност трябва да знаем с какво си имаме работа. Котешката урина не е по-различна от тази на други животни. Проблемът е, че нейната миризма става по-силна с времето.

Как е възможно да допуснем котешка урина да остане неизчистена толкова дълго, че да замирише с времето? Всъщност, има голяма вероятност вие да не разберете веднага за нейното присъствие някъде в дома ви.

Мъркащият приятел се е изпишкал в някой ъгъл докато сте били на работа, след което сте се прибрали, не сте видяли петното, тъй като вече е засъхнало, а миризмата може би не се е появила. На собствениците понякога се случва да усетят странна миризма, но първоначално не успяват да разпознаят от къде идва, тъй като не предполагат, че мяукащият домашен любимец се е изпишкал някъде на паркета.

котешка урина почистванеСнимка: котешка урина почистване

След като урината престои, тя се разлага и отделя миризма на амоняк, която на всички ни е позната. Но това не е всичко. В съставът ѝ има съединения, които са компоненти, присъстващи в миризмата, идваща от скункс.

Ако мъркащият ви приятел е по-възрастен, урината му ще мирише по-силно, тъй като бъбреците му донякъде са загубили част от ефективността си.

В случай, че котаракът ви не е кастриран и е започнал да маркира - миризмата е по-силна от обикновената урина, тъй като съдържа повишени нива на тестостерон. Тяхната цел е да сигнализират на други мъжки да стоят настрана, както и да оповестяват присъствието си пред женските.

Ключов момент е да почистите възможно най-скоро, още преди урината да замирише лошо, тъй като с времето става по-концентрирана. Макар и петната да са засъхнали и да не ги виждате, със сигурност ще ги усетите. Лошото е, че мяукащият ви приятел също ги помирисва, което може да доведе до второ маркиране или изпишкване на същото място.

Продукти за почистване на котешки урина

След като всички сме опитвали, вече знаем, че обикновените почистващи препарати у дома не помагат. Макар и лимонът да е често срещано средство, още повече за неутрализиране на миризмата, той сам по себе си не я изкоренява. Трябват ви още няколко съставки.

  • Сода и оцет

Оцетът помага значително за премахване на трайната миризма от котешката урина, тъй като той е киселина, която неутрализира алкалните соли, които се образуват в засъхналите петна. Заедно със сода за хляб имат силно действие срещу котешката урина.

В зависимост от петното и повърхността можете първо да разпръскате сода върху него и да я оставите да престои, след което да почистите с оцет и вода. Друг вариант е да смесите всичко и да почистите по този начин.

котешка урина почистванеСнимка: котешка урина почистване

Ако се притеснявате, че от котешка тоалетна, жилището ви ще замирише прекалено силно на салата, бъдете сигурни, че до няколко дни ароматът на оцет ще изчезне.

  • Почистващи препарати на ензимна основа

Тези препарати могат да се открият в зоомагазините и са чудесни за премахване на миризми от меки или твърди повърхности. Ензимите и бактериите в тях разграждат киселината в урината на котката и помагат да се отървете от миризмата.

Дори с ензимен препарат или оцет и сода, вероятно ще се наложи да почисвате петното в продължение на няколко дни, докато не стигнете до положение, в което не само вие не усещате миризмата, но и котката ви също.

  • Избягвайте продукти, които съдържат амоняк

Най-важното е да избягвате почистващи продукти, които съдържат амоняк! Котешката урина съдържа именно това, така че да чистите урина с амоняк е все едно нищо да не правите. Даже рискувате мъркащият ви приятел да е привлечен и да утежните нещата.

Всички знаем, че котешката урина не е шега работа и никак не е за подценяване. За съжаление почти не съществува собственик на котка, който да не се е сблъсквал с този проблем.

Бъдете подготвени, когато се случи при вас и не изпадайте в паника! Помнете, че най-важното е да почистите час по-скоро и да откриете причината за това поведение в мъркащия ви приятел. Това е ключът към успеха ви в борбата с темпераментния ви съквартирант.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Какво трябва да знаем за маркирането при мъжките котки

Виж още