Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

коте захапало пръст Снимка: iStock

К огато са бебета, котките са изключително енергични. Често са превъзбудени, хапят, драскат и подскачат. Тази игра е съвсем нормална за малките представители и не е признак на враждебност, нито страх.

Въпреки това, ако играта им не се контролира докато са малки, по-късно можете да имате сериозни проблеми с поведението им. Ако свикнат да играят агресивно с вас, то след като пораснат нещата ще се утежнят, а вие ще се превърнете от хората с вечно надраскани ръце и многобройни белези. За щастие мъничетата могат да се отучат от тези поведения още от ранна възраст!

Защо котенцата драскат и хапят?

Най-често бебетата драскат и хапят в играта си. Така те се научават да общуват със своите братя и сестри и тестват границите на играта си. За тях това е форма на забавление и дори любов.

коте си играе с химикалкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки това, хапането и драскането могат да бъдат признак, че малкото е уплашено, ядосано или изпитва болка. За да се уверите, че това не е така наблюдавайте малкия мъркащ приятел за следните поведения:

  • Следете поведението му, когато някой друг човек си играе с него. Особено внимавайте с малки деца, тъй като те често не разбират дали нараняват или показват любов към домашните любимци, така че могат по невнимание да го провокират.
  • Опитайте да погалите нежно котето навсякъде, дори по чувствителните места като лапите или стомаха. Възможно е да реагира на деликатните места, но пък, ако хапе и драска твърде много има голям шанс да ви навреди и когато порасне. 
  • Уверете се, че поведението на вашето коте не е свързано с нещо конкретно. Например, ако забелязвате, че се разстройва от определени предмети в дома, хора или други животни. 

Ако все пак изпитвате притеснения поради това, че котето хапе или драска твърде много, уговорете среща с ветеринарния си лекар.

Няколко трика, с които да спрем хапането и драскането

Ако сте изключили всякакви физически проблеми и болести и котето просто играе по-грубо, можете да се опитате да го отучите по няколко начина.

Много е важно агресивното му поведение да не се насърчава. Макар и да му се радваме и да искаме да си играем с него, трябва да му покажем от малко, че пръстите ни не са играчка. Когато порасне ще продължи да ни хапе, а тогава ще боли много повече.

Ето няколко съвета за справяне с проблема и обучение на вашето коте:

  • Подрязване на ноктите 

Бихте погли да подрязвате ноктите през определено време. Ако го научите на процедурата от малко, после ще е много по-лесно и когато порасне. Вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва за подходящата машинка, а заедно с това да ви покаже правилната техника и до къде се изрязва нокътя.

  • Извикайте, когато получите ухапване или одраскване 

В момента, в който малкият мъркащ приятел се е заиграл по-агресивно, извикайте силно и ясно “Ох!”. Докато вниманието му все още е привлечено от вас, бавно извадете ръката от лапите му, така че да не я достига. От този звук и реакция, то би могло да се научи, че прави нещо нередно.

коте с играчкаСнимка: iStock

  • Почивка от играта 

Ако малкото животинче се е превъзбудило твърде много, можете да го предразположите да си почине. Възможно решение е да го заведете в тиха и празна стая, където да го оставите само̀ за около 15-20 минути. Най-вероятно когато влезете в стаята ще е заспало или ще си почива. Ако е будно, можете да го погалите нежно, но без да си играете.

  • Осигуряване на повече играчки

Често ухапванията по пръстите на краката или ръцете ви са причинени от скука. Малкият пакостник просто не го свърта, търси си играчка и я намира във вашите крайници. За тази цел подсигурете повече забавления за него. В магазините можете да откриете огромен набор от въдици, топки, мишки или катерушки.

Макар и да е трудно да се дресира котка не е невъзможно. Ключът е да започнете да го правите, докато тя е още малка. С различни техники можете да я отучите от твърде грубата игра, за да може да познава границите си.

Вижте още:

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

Виж още