Къде да поставя котешката тоалетна

котешка тоалетна Снимка: iStock

Т ова е един от основните въпроси, които всеки нов собственик на котка си задава. Все пак това е едно от най-важните решения, които трябва да вземете още преди да осиновите гальовно животинче, тъй като ако сбъркате - може да си имате големи неприятности. Кое място е подходящо за котешката тоалетна?

Основни правила

Котките са много придирчиви към тоалетните си. Ако е прибрана в килера или под масата, могат да не харесат мястото и да си изберат средата на хола ви, където е широко и просторно.

Започваме с основните правила - трябва ви една тоалетна и втора допълнителна. Ако осиновявате две мъркащи приятелчета - следва да имате по една тоалетна за всяко от тях. Някои котки може би нямат проблеми да споделят тоалетната си с други, но по-добре не разчитайте на това. Възможно е да започнат да цапат извън нея, а това се превръща в труден за изкореняване навик.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Потенциални местоположения

Разбира се, никой не иска котешка тоалетна в спалнята или в кухнята, където се храните. Затова трябва да помислите за следните фактори:

  • Осигуряване на уединение. Мяукащите приятели ценят личното си пространство. Те имат нужда от спокойно място, където да се чувстват защитени, тъй като в природата имат първичен страх, че могат да бъдат нападнати от враг. Банята или тоалетната са отлично място, на което можете да поставите тоалетните. Може да имате по една във всяко от двете помещения, или пък да поставите двете в едно от тях, стига да имате достатъчно място. Разбира се, е възможно да сложите само една тоалетна, ако мъркащият ви приятел няма проблем с нея. Другата може да е прибрана за резерва.
  • Тишина. Избягвайте стаите, в които често е шумно. Макар и мокрото помещение да е достатъчно голямо и да има място, имайте предвид, че шумът от пералнята едва ли ще се хареса на темпераментното ви животинче. Могат да се стресират от силния звук и да откажат да ползват тоалетната си, тъй като свързват мястото със страх.
  • Далеч от храната. Макар и да е ясно, поради хигиенични причини не е добра идея мяукащия ви приятел да ходи до тоалетна близо до купичките си с храна и вода.
  • Не го карайте да изкачва стълби. В случай, че живеете в къща или мезонет, не поставяйте тоалетната на трудно достъпно място, до което мяукащият ви приятел стига като изкачи стълби. Макар и да се разхожда свободно из цялото пространство, винаги е добре да обособите единя етаж където да са неговите неща - котешко дърво, кът за хранене и тоалетната. Можете да имате котешки аксесоари и на двата етажа, но ако котката ви пребивава предимно на един от тях - изберете него за тоалетната. Ако имате възможност и пространство винаги можете да поставите негови аксесоари на всички нива.
  • Дръжте вратите отворени. Не забравяйте, че гальовният приятел трябва да има винаги достъп до тоалетната си. Разбира се, няма как да му го осигурите, ако самите вие се къпете или ползвате тоалетната, но през останалото време дръжте винаги вратите отворени.
  • Помислете за мебели. В зоомагазините или дори мебелните магазини, можете да потърсите варианти, които хем да замаскират тоалетната, хем да я направят уютна за гальовният съквартирант. Ако се налага да поставите тоалетната в хола, можете леко да я отделите с някакъв вид фина преграда, която да не загрозява хола ви, но и да осигурява спокойствие на мяукащия приятел.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Много родители на мъркащи приятели поставят затворена котешка тоалетна в хола, често дори под прозорците, за да не се разнася миризмата. Затворените тоалетни са чудесни за хол или място, където вие също често пребивавате, тъй като се сливат с мебелите и не миришат. Единствено, трябва да се убедите, че пространството вътре е достатъчно голямо за котката ви и тя харесва затворената си тоалетна.

Решения и идеи винаги има. Стига да бъдете достатъчно креативни, бихте могли да създадете прекрасно и уединено пространство за мъркащия ви приятел.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Виж още