Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

котка и спящ човек Снимка: iStock

Т ова е доста често срещан проблем, с който котешките родители могат да се сблъскат. Активността на гальовните домашни любимци понякога взима превес и започва тенденциозно да нарушава съня ни. Макар и да не са задължително нощни животни, котките имат склонността не само да будуват нощем, но и да превръщат къщата в пух и прах.

Някои приятели могат да са особено досадни, шумни, да скачат в леглото, да мяукат, стъпват върху вас и да ви молят за игра, храна, гушкане или просто да изискват внимание без основателна причина. За вас разбира се, това не е никак полезно, тъй като имате работа и задължения и сънят ви е от изключителна важност. Ако гальовният ви домашен любимец ви притеснява толкова, че вече може да се каже, че е нарушил съня ви, може би е време да вземете мерки.

Как да спасим съня си от котешкия ни домашен любимец, ще научим сега!

Възможни причини за нощната котешка активност

спящо котеСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

В природата мъркащите животни могат да бъдат по-активни през нощта, тъй като това е най-доброто време за лов. У дома, тези навици също могат да бъдат налице, но е важно да отбележим, че все пак котките могат да се тренират и да променят режима си, така че да бъде в синхрон с вашия. Просто от вас, ще се изисква малко повече търпение и отдаденост.

Гальовният домашен любимец може да ви буди поради няколко причини:

  • Желание за игра. Може би котката ви иска да си играе с вас, но ако сте заети най-вероятно нямате много време за допълнителни стимулации след работа. Това може да обяснява защо в момента, в който вие искате да спите, тя е напълно будна, енергична и ви търси за игра.
  • Ако гальовният приятел прекарва целия ден сам, може просто да му е скучно. Когато вие се приберете, иска да бъде максимално време с вас, независимо, че вие искате да спите.
  • Храна и вода. Макар че мяукащите приятели понякога са много лакоми и често се налага да ги ограничавате от храна, все пак ако прекалявате, може да оставяте котката си гладна и тя да ви буди заради храна. Същото се отнася и за водата - ако например сте забравили да я смените и е престояла, мяукащият приятел няма да иска да пие от нея, а ще ви събуди, за да поправите грешката.
  • Проблеми с тоалетната. Ако не сте я почистили, сменили сте я с нова и котката ви не я харесва, е възможно да ви буди нощем в знак на протест.

В допълнение към тези възможности, трябва да вземете предвид още няколко детайли, за да разберете защо мяукащият ви приятел така настойчиво ви пречи да спите.

Ако сте осиновили наскоро малко коте, то със сигурност ще е много игриво по всяко време на денонощието, но по-често през нощта. Това е нормален етап от развитието на гальовните животни, който ще отмине с времето.

В тези периоди бихте могли просто да затваряте вратата на спалнята си. Със сигурност котето ще негодува силно в началото и вие ще разберете това от неговото силно и драскане по вратата, но след седмица или две, най-вероятно всичко това ще спре и животинчето ще свикне, че когато си лягате, вратата ви стои затворена.

Важно е да обърнем внимание, че независимо от възрастта - необичайната активност през нощта би могла да нашепва за болка и здравословен проблем. Ако котката ви по принцип не ви буди през нощта, но започне да го прави изведнъж и това е съчетано с други симптоми - посетете ветеринарния си лекар.

Как да накараме котката да ни остави да спим спокойно

спящо котеСнимка: Pixabay

Ако гальовният приятел е в добро здраве и няма медицинска причина, поради която да ви буди през нощта, може би трябва да го обучите на вашия график. Често хората си мислим, че котките не подлежат на каквото и да е обучение, но това не е съвсем така. Вярно е, че по никакъв начин не могат да стъпят на пръста на кучетата, но въпреки това, гальовните животни подлежат на дресировка за по-прости, основни неща.

  • Помогнете мяукащия пакостник да пренастрои вътрешния си часовник в синхрон с вашия като му отделяте време за игра преди да си легнете. Най-малкото това е сигурен начин да го изморите, след което той ще заспи сладко-сладко и вероятно няма да ви притеснява. След играта можете да го наградите с мъничко лакомство, след което да си легнете. Така може да свикне, че преди вие да се оттеглите за сън - има игра и вкусно лакомство. 
  • В случай, че мяукащият ви приятел се е наспал и е готов за нови приключения в някакъв момент от нощта, просто го игнорирайте. Ако всеки път, когато ви буди вие му обръщате внимание, ставате или го галите, така поощрявате поведението му и ще свикне, че може да получава внимание от вас.
  • Ако имате проблеми със съня или спите леко по принцип, то може би не е добре да пускате мяукащия домашен любимец да спи с вас. Макар и някои котки да спят непробудно цяла нощ до стопаните си, не всички са такива и вероятността да ви буди е доста по-голяма. Може те да му осигурите удобно легълце или одеялце извън спалнята ви. Така ще знае, че си има негово място, където може да се свие на кравайче и да спи.
  • Ако сте заети с работа и други задължения и прекарвате по-голямата част от времето си навън, на котката ви със сигурност ще й е много скучно. Дори и да е обградена от играчки, котешки дървета, интерактивна поилка за храна, всичко това няма да облекчи особено самотата й. В този случай можете да помислите за втора котка, с която ще си правят компания взаимно и ще са другарчета в лудориите.
  • Ако мяукащият приятел ви събуди рано сутрин, защото е гладен избягвайте да го храните тогава. По този начин той ще се научи, че когато огладнее, може да ви събуди и вие да го нахраните. Вместо това можете да оставяте малко суха храна в купичката му вечер, за да има за през нощта или просто да го игнорирате и да го нахраните на сутринта, когато е времето за това. Макар и да е рядкост, тъй като обикновено е обратното, но убедете се, че храните мяукащия си приятел с достатъчно храна и той не гладува.

В днешно време живеем в свят с много стрес и задължения, което рефлектира в съня ни и той става много крехък. За собствениците на домашни любимци понякога може да е дори още по-трудно, тъй като тези животинки понякога търсят много внимание. Дори и да искаме винаги да им показваме, че ги обичаме, не можем да поставяме здравето си пред риск. За котешките родители може да е много голямо предизвикателство да научат мяукащия си приятел да не ги буди през нощта, но с възпитание и търпение, резултатът със сигурност ще е положителен!

Вижте още:

8 странни котешки поведения и тяхното обяснение

Котката ми уринира извън тоалетната

Виж още