Кога и защо котките съскат

съскаща котка Снимка: Pixabay

Н а всички ни е познато котешкото съскане, което често напомня на звуците, които издава змията. Противно на общоприетото схващане, че котките издават тези звуци от омраза или агресия, всъщност това е знак, че ги е страх.

Съскането често е придружена с оголване на зъби, ушите се сплескват назад, козината настръхва и мъркащият приятел се е почувствал застрашен. Макар и това поведение да е последното, което искаме да виждаме от мяукащия ни приятел, всъщност е съвсем нормално.

Понякога не можем да знаем какво точно е уплашило котето ни, но има няколко често срещани ситуации, в които мяукащите приятели реагират по този начин. Хайде да видим кои са те!

Страх от хора и нови предмети

Когато котките видят нов човек, те могат да се уплашат от него и да изсъскат. Ако мяукащият ви приятел е по-срамежлив и ви дойде на гости някой приятел - възможно е вместо погалване и вирната опашка, гостът ви да получи оголване на зъби и съскане.

Dogsandcats.bg

Разбира се, скоро след това мяукащият ви приятел сигурно ще се скрие в друга стая. С течение на времето, обаче любопитството пред новия посетител ще измести страха и може би домашният ви любимец ще се появи отново в цялата си прелест готов за милувки.

Ако все пак гальовният ви приятел съска настойчиво и продължително, възможно е да показва, че е ядосан. В този случай, ако забележите, че опашката започва да се мята бързо по пода и наляво-надясно като махало на часовник - може би е по-добре да не дразните котката, защото може да нападне.

Като нейн собственик, най-вероятно знаете как да я успокоите, но най-добрият трик е да хвърлите към нея някоя играчка, тъй като така ще насочи агресията си към играчката, а не към вас или вашия посетител.

Някои мяукащи приятели биха могли да се страхуват не само от нови хора, но и нови предмети и места и да го демонстрират чрез съскане. В такава ситуация може би е добре да въвеждате новостите възможно най-бавно (ако това е възможно), да използвате продукти с феромони или пък котешка мента, ако действа на гальовния ви приятел.

Конфронтация с други животни

котка вдига лапа срещу кучеСнимка: iStock

Наличието на други животни е още една често срещана причина за съскане. Мяукащите приятели не си падат много по конфронтацията и когато съскат, показват на „агресора“ или другото животно, че трябва да стои на разстояние.

Трябва да отбележим, че в повечето случаи съскането е отбранителния ход, а не нападателен.

Когато има две котки в дома и възникне конфликт, хората често са склонни да объркат съскащата котка с агресор, а всъщност тя е тази, която се отбранява и би могла да бъде жертва. Все пак, ако възникне конфликт между домашните ви любимци, най-добре да ги разделите временно докато се успокоят.

Ако пък запознавате мъркащия си приятел с нов такъв не е необичайно да има известно съскане, тъй като котката ви пази територията си. С плавно запознаване на двете животинки и търпение със сигурност ще имате успех.

Защита на малки котета

Ако някога сте се доближавали до котило, със сигурност не ви е непозната реакцията на майката. Кралиците са изключително предпазливи към своите бебета и няма да позволят на никого да припари до тях без позволение.

Ако у дома имате кралица, която току що е родила и забележите, че наскоро е станала доста склонна към съскане - може би е по-добре да дадете на нея и малките допълнително пространство, за да може да се чувстват в безопасност.

Стрес от средата

Мяукащите приятели могат да се стресират от абсолютно всичко. Както от нови предмети, места или хора, така и от шумове навън, върху които нямате контрол.

Освен със съскане, котките могат да реагират на стреса като се скриват или пък се приготвят за битка. В такава ситуация, трябва да създадете спокойна среда, в която гальовният приятел да се чувства комфортно. Ако се е уплашил от някакъв шум навън, можете да го заведете в стая, която би била по-далеч от този шум и да му подхвърлите някоя любима играчка. Ако междувременно той сам си е намерил скривалище - най-добре го оставете там, докато се успокои.

Израз на недоволство

съскаща коткаСнимка: Pixabay

В някои редки и комични ситуации, темпераментният спътник може да ви покаже, че е недоволен от нещо чрез съскане. Ако сте се забавили да почистите тоалетната му или пък сте се прибрали по-късно от работа, мяукащият ви приятел, може да ви се „скара“ със съскане. Той би могъл да ви изсъска, дори ако откажете да му дадете лакомство например. Тези ситуации могат да бъдат различни, така че приемаме темпераментните животни каквито са и просто се стараем да не ги дразним.

Съскането е начин, по който гальовните животни показват страх. Дали този ужас е провокиран от вас или шум навън, едно е сигурно - мяукащият ви приятел никак не е щастлив и може би ще е най-добре да го успокоите възможно най-скоро или пък да го оставите на мира, за да му мине. Все пак, тези темпераментни животни могат да се ядосат, да изпитат негодувание и от най-странните ситуации, които на пръв поглед не би трябвало да им действат така. От наша страна се иска да проявяваме разбиране докато се успокоят и станат отново любвеобвилни сладки животни.

Вижте още:

Как котешката мента действа на котките

Как да запозная котката ми с ново коте

Виж още