10 начина как се раздвижите заедно с кучето си

куче парк Снимка: iStock

Д а сме активни и да се движим – това е важно както за хората, така и за кучетата. Не съществува общо правило или норматив относно това колко време на ден трябва да отделяте за упражнения с косматия си другар, за това стопаните трябва да преценят това според индивидуалните нужди на животното. Тук роля играят възрастта, здравословното състояние и породата на вашето куче. По-активните четириноги като Бордър коли или Немска овчарка, например, имат по-високи енергийни нужди, спрямо Английският булдог например. 

Ако търсите нов начин да се раздвижите с кучето си, предлагаме ви 10 идеи как да се опитате да тренирате заедно с питомеца си. Здравословно за вас, полезно за домашния ви любимец – какво по-хубаво от това!

ПуделСнимка: iStock

  • Отидете на разходка

Това е доста очевидно, но разходката на кучето ви по няколко пъти на ден е лесен начин да поддържате себе си и домашният си любимец активни и социални. 

Dogsandcats.bg
  •  Потичайте заедно

Ако вашето куче се държи добре, докато се разхожда и отговаря на командите ви, опитайте да добавите джогинг към заниманията си заедно.

Вижте още: Как да научите кучето да тича с вас в парка

  • Добавете упражнения

Вместо просто да стоите, докато кучето ви носи топката си, за да му я хвърлите отново, опитайте пред това време да направите няколко клякания, скокове или друг вид упражнения, преди животното да се върне при вас. 

куче паркСнимка: iStock

  • „Дога“ – куче+йога

 „Дога“ e подобна на редовната тренировка за ума и тялото тип йога, но с вашето куче. Практикуването й може да помогне за тонизиране на мускулите и увеличаване на гъвкавостта. Разгледайте онлайн за уроци и идеи!

  • Танцувайте с кучето си

Танците не само осигуряват добра кардио тренировка, но те могат да бъдат добър и забавен начин да се свържете с кучето си, като същевременно останете активни заедно. 

куче паркСнимка: iStock

Вижте още: Пеят ли действително кучетата?

  • Отидете на поход

Пролетта и лятото са чудесно време, за да се отдадете на туризъм в компанията на домашния си любимец. Всичко, което трябва да направите, е да набележите еко пътека и да се подготвите да направите редовните си разходки по-предизвикателни!

Вижте още: На планина с куче - за какво да внимаваме

  • Обучете кучето си на нещо ново

Нови трикове или затвърждаване на вече усвоени номера – всичко това ще раздвижи не само ментално, но и физически домашния ви любимец. А и вас самите! Като бонус – ще има с какво да впечатлите приятелите си, като междувременно се раздвижите.

куче паркСнимка: iStock

  • Карайте велосипед/ролери

Ако имате активно куче, карането на колело или ролери, докато то тича до вас, може да бъде добър начин да изгорите малко енергия. 

Вижте още: Как да научим кучето да бяга до нас, докато караме колело

  • Организирайте си среща с други стопани на кучета

С компания всичко върви много по-добре и леко, в това сме абсолютно сигурни! А и с друг собственик на куче няма да ви е трудно да намерите теми за разговори, докато междувременно се раздвижвате качествено и горите калории.

куче паркСнимка: iStock

  • Поиграйте футбол

Футболът е спорт, който изисква много физическа издръжливост и координация, но същевременно може да бъде забавна и лесна игра, която да практикувате заедно с домашния си любимец. Някои кучета преследват движещата се топка естествено, докато други може да се нуждаят от напътствия. Във всички случаи обаче, забавлението ви е гарантирано!

куче паркСнимка: iStock

Забележка: Преди да започнете да тренирате с кучето си, уверете се, че и вие, и косматият ви другар сте добре подготвени физически. Ако имате съмнения – консултирайте се с ветеринарния си лекар относно това какви видове и колко упражнения са подходящи за вас и четириногия ви спътник. Не забравяйте и да правите редовни почивки и да се хидратирате добре по време на всяка физическа активност.

 

Виж още