Пеят ли действително кучетата?

куче пее Снимка: iStock

Д а вдигне ръка всеки, който не е отварял видео на пеещо куче, препоръчано му в YouTube или някоя от социалните мрежи! Подобни сладки клипчета получават милиони гледания, а четириногите на тях всъщност не правят нищо особено – просто това, което им идва естествено. Защото, вярвате или не, според последни проучвания по темата домашните ни любимци действително пеят, а не както мнозина смятат - просто вият заедно със стопаните си! 

куче пееСнимка: iStock

Кучетата пеят ли или вият?

Въпреки че често използваме термините пеене и виене взаимнозаменяемо, това всъщност са две различни неща. Биолозите, изучаващи когнитивните способности на животните, смятат виенето за комуникативно поведение. Пеещите кучета, от друга страна, се считат от мнозина за несъществуващи в действителност, тъй като истинското пеене по същество включва мелодия, хармония, височина и темпо. И тук идва интересното– според последни теории, вече е научно доказано, че домашните ни любимци действително пеят!

В новаторско проучване, публикувано наскоро в Кралското дружество по биологични науки, изследователи разкриват, че четириногите всъщност модулират вокализациите си по същия начин, както и хората. А това предполага, че да, те пеят, създавайки мелодия и поддържайки ритъм.

Dogsandcats.bg

„Широко е изследвано как животните издават звуци и как са структурирани техните вокализации. Едва ли обаче има достатъчно данни за това как животните възприемат и интерпретират мелодиите в своите вокализации“, обяснява водещият изследовател д-р Тереза Мацингер от университета на Виена. 

куче пееСнимка: iStock

Вземете, например, едно видео на куче, което пее заедно с малко дете, което свири на хармоника. Животното не имитира хармониката, а вместо това създава своя собствена мелодия, която придружава тази на детето, като артикулира някои срички, акцентирайки върху тях по-дълго отколкото върху други, прави паузи и използва височина, за да ги подчертае. 

Според Мацингер това е основният физиологичен и когнитивен процес, отговорен както за производството, така и за възприемането на мелодичните модели.

Защо кучетата пеят?

Да се върнем към разликите между виене и пеене. Кучешкият вой като форма на комуникация е поведение, което може да бъде проследено назад до предците на нашите домашни любимци – вълците. Когато едно четириного чуе друго да вие, тогава то обикновено се присъединява към него. Това е еволюционна реакция, предизвикана от височината на звука. Идентично, косматият ви другар прилага различни вокализации, за да ви каже как се чувства или от какво има нужда в конкретния момент. Може би то иска да знаете кога скучае, изпитва безпокойство или е гладно.

Обратно, кучетата пеят в социални ситуации като умишлен отговор на действията на своите хора, които също произвеждат мелодии. Песните за животните вероятно са продукт на паралелната еволюция между кучетата и човеците.

куче пееСнимка: iStock

Какво кара кучетата да пеят?

Знаем, че кучето ви със сигурност се наслаждава на вашето пеене! Домашните ни любимци обичат да се включват във всяко забавление, което включва стопанинът им.

Кои породи кучета пеят най-много

Всички кучета пеят, но някои четириноги са по-вокални от други. Сред най-гласовитите в кучешкия свят са:

  • Аляски маламут
  • Сибирско хъски
  • Самоед
  • Гончета

куче пееСнимка: iStock

Когато действително се замислим за всички напреднали когнитивни процеси, които кучето ни извършва, когато пее заедно с нас в колата, това подчертава колко тясно сме свързани и колко силна е връзката с косматите ни приятели.

Вижте още:

С какви звуци и музика да успокоим тревожно куче

Виж още