10 oт най-дълголетните големи породи кучета

Коли Снимка: iStock

Е дна от причините много собственици на домашни любимци да избират куче от по-малка порода е, защото те живеят по-дълго. А кой стопанин не иска питомецът му да е максимално дълго с него, нали? 

За някои изборът на порода куче включва различни проучвания, за да са сигурни, че ще открият идеалния домашен любимец, докато при други се намесва случайността – и това е нещо хубаво! Независимо дали кучето е чистокръвно или от смесена порода обаче, статистическата продължителност на живота на по-големите четириноги е по-къса и, за съжаление, те ни напускат твърде рано.

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

Предлагаме ви топ 10 на големите кучета, които живеят най-дълго, ако сте почитатели на едрите четириноги. 

Dogsandcats.bg

Маламутите са трудолюбиви кучета, които повечето хора свързват със сняг, шейни и дълги подходи през ледени терени. Физически здрави четириноги, те са опитни ловци с високи нива на енергия, което ги прави идеални за работа във впряг.

Аляски маламутСнимка: iStock

Дружелюбни по природа, Аляските маламути се привързват лесно към стопаните си, но имат нужда от достатъчно упражнения, за да изгорят енергията си. Маламутите имат очаквана продължителност на живота до 15 години.

Стандартният пудел е брилянтно и лесно за дресура куче. Тези четириноги имат дълга история, през която са спечелили сърцата и възхищението на хората по целия свят с класическата си красота и външен вид – нещо, което ги отличава от другите породи. 

ПуделСнимка: iStock

Срамежливи и чувствителни по природа, Пуделите са идеалните компаньони както за хора, които живеят сами, така и за семейства с деца. Като добавка, те линеят съвсем слабо и имат хипоалергенна козина, което ги прави идеални за стопани с алергии. Очаквайте вашият Пудел да е до вас между 14 до 15 години. 

Много хора свързват породата с Ласи. Високо интелигентни и мотивирани да се потрудят, за да угодят на стопанина си, тези кучета се нуждаят да са заети с нещо. Пъргави, игриви и енергични, Колитата са чудесно допълнение към всяко активно семейство. Средната продължителност на живота им е между 10 до 15 години.

КолиСнимка: iStock

Царствен, лоялен, интелигентен и яростно защитен – това са някои от доминиращите черти, които правят Доберманите идеални пазачи и семейни спътници. Нетърпеливи да научат нови неща, те се обучават лесно и бързо разбират какво се иска от тях. Статистиката предполага, че Доберманите живеят между 10 и 15 години.

ДоберманСнимка: iStock

Белгийската Малиноа прилича на Немска овчарка, за нетренирано око, но почитателите на породата добре знаят, че това са две съвсем различни породи. Те обаче споделят качества като силна интелигентност, защитен инстинкт и желание за работа.

Малиноа са идеални семейни кучета, които обичат да са заети с нещо. Умствената стимулация при тях е също толкова важна, колкото и физическата активност – само така вашият питомец ще съумее да изразходва енергията си. Средната продължителност на живота им е до 14 години. 

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Рядко ще видите тези шнауцери да се разхождат без повод в кучешкия парк. С внушителния си външен вид, тези четириноги могат да са сдържани и дори предпазливи към непознати.

кучеСнимка: iStock

Тази черта, съчетана с размера им, правят Ризеншнауцерите леко плашещи кучета. Те могат да имат упорита жилка, което прави обучението им известно предизвикателство. Очаквайте вашия добре обгрижван Шнауцер да се радва на щастлив и здравословен живот в продължение на 10 до 12 години.

  • Анадолска овчарка

Анадолските овчарки са наистина големи кучета! Техните предци са били смели стадни животни, които са охранявали добитъка от вълци и мечки. Поради способността си да издържат на по-суров климат, тези овчарки са почитани кучета-пазачи в Африка. Според информацията на Американския киноложки клуб, средната продължителност на живота им е 11 години, често обаче представителите на породата надвишават тази цифра.

кучеСнимка: iStock

Чау Чау са страхотни универсални кучета, които могат да водят продуктивен живот до 12-15 години. С характерния си външен вид – на големи плюшени мечета, те са страхотни домашни любимци, както за хора, които живеят сами, така и за семейства. Породата не се препоръчва за стопани без опит в отглеждането на домашни любимци, тъй като представителите й не са лесни за обучение. 

Чау ЧауСнимка: iStock

Любимото куче на семейства по целия свят, Лабрадорите са с продължителност на живота от 10 до 12 години. Тази цифра, разбира се, може да стане и по-голяма, стига да им се осигури добра диета и здравословна среда. Лабрадорите са идеалните семейни спътници по много причини. Те са послушни, привързани и лесни за дресура. 

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

  • Смесени породи

Красотата на смесените породи се крие в това, че те обикновено имат по-добра конструкция и издръжливост в сравнение с чистокръвните си братовчеди. Средната продължителност на живота на тези кучета е 14 години, а размерът и теглото им обикновено зависят от родословието на родителите. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още