Чау Чау

Чау Чау Снимка: Istock

Други имена

Chow Chow, Songshi Quan

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

46 см. 56 см.

Тегло

20 - 25 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Китай

История

Свидетели на възхода и падението на царе и империи, Чау Чау са шпоцообразни кучета, преки потомци на вълкоподобните предци на домашното куче. Макар за тяхна официална родина да се сочи Китай, смята се, че първите подобни кучета са били разпространени и в Монголия, както и по цяла Централна Азия. В древността са използвани като пастири, за теглене на шейни, дори били угоявани, а месото им се считало за деликатес. 

В Европа Чау-Чау попадат през 1860 година, когато осем представители на породата са пренесени в Англия. През 1894 година техните потомци са вписани в регистрите на британския Кенел клуб и породата получава името си. Според някои то е производно на жаргонния израз „chow chow”, използван от моряците за означаване на разнообразните китайски стоки, които се пренасяли по корабите. 

Интересът към тези кучета се засилва след блестящата победа на шампиона Чоонъм Хонкуонг на изложбата в Кръфт през 1936 година. Запомняща се особеност на Чау Чау е неговият синьо-виолетов език. 

Външен вид

Условно съвременните представители на породата Чау-Чау могат да бъдат разделени на два вида. Единият – английски – кучетата са подобни на мечка, и вторият – холандски – приличат повече на лъв. При всички положения тези животни имат компактно, средно високо тяло, с масивна мускулатура и здрави, тежки кости. Мъжките представители достигат до 56 см височина и тегло до 25 кг, а женските са високи до 51 см и обикновено тежат около 20 кг. При поглед отстрани задните крайници имат слабо изразено заъгляване, в резултат на което скатателните стави и метатарзусите се намират почти под тазобедрената става. Това обуславя специфичните къси крачки на тези кучета. 

Dogsandcats.bg

Главата е голяма и закръглена, с къса и гладка черепна част. Муцуната е масивна и къса, никога по-малка от 1/3 от дължината на главата, широка и добре запълнена под очите, с почти квадратна форма. Горната устна почти напълно покрива долната. Носът е голям и черен, с широки ноздри. Очите са широко и дълбоко поставени, с бадемовидна форма и средни по големина, а ушите – малки, с триъгълна форма, широко поставени и със заоблени върхове, прави или полуклепнали напред. Челюстта е здрава, гръдният кош – добре развит, коремът – слабо повдигнат, крайниците – прави и мускулести, опашката – високо поставена, навита над гърба. 

В зависимост от козината се различават два вида – дългокосмест (рунтавокосмест) и късокосмест (гладкокосмест). На цвят Чау Чау са червени (от светлозлатисто до тъмномахагоново), черни, жълто-кафяви или кремави. 

Характер

Често сравняват нрава и държанието на Чау Чау с това на котка – дистанцирано, сдържано, независимо, интелигентно, достойно и упорито. Представителите на породата не натрапват присъствието си на стопаните си – понякога може дори да забравите, че кучето е в стаята. Изключително сдържани в емоциите си, тези кучета не проявяват дори радостта си от появата на собственика си – няма да ги видите да подскачат или да махат опашка, когато се прибирате от работа. 

Въпреки че не го показват външно, Чау Чау се влияят силно от настроенията на стопанина си – ако усетят, че сте разстроени от нещо, те веднага ще дойдат да сложат глава в скута ви в опит да ви развеселят. Тези кучета издават различни звуци, когато са спокойни и щастливи, както и когато не са съгласни е нещо. Това може да е ръмжене или леко похръкване. Към непознати са много резервирани и подозрителни, често са склонни към агресия, ако не са социализирани от малки. Добре е още с първите разходки да срещате любимеца си с различни картини, шумове, звуци и хора – в противен случай той ще порасне дистанциран и недоверчив.

Чау Чау са със силно изявен лидерски характер, който ще се опитат да наложат по време на обучението. Доминантното им поведение често се бърка с ниска интелигентност, а доста хора се отказват да си вземат такова куче, защото го смятат за агресивно и лишено от емоции.Всъщност това са много горди и независими кучета, които на практика нямат нужда до такава степен от своите стопани. 

Бъдете подготвени, че тези четириноги няма да проявят особен ентусиазъм по време на дресурата, нерядко изобщо няма да изпълняват каквото се иска от тях и през по-голямата част от времето ще ви гледат учудено, сякаш не разбират какво им се случва. Не се препоръчват наказания или физическа сила – това може да отблъсне още повече животното и до дни наред дори да не пожелае да контактува със стопанина си.

Здраве

Чау Чау са склонни към някои генетично предавани заболявания, сред които дисплазия на лакетната става и тазобедрена дисплазия, артрит и проблеми със ставите на коляното. Представителите на породата често имат проблеми с очите и глаукома, страдат и от хипотиреоидизъм, както и преплитане на червата.

Грижа

Чау Чау не са особено енергични кучета, които живеят чудесно в апартамент. Те се изморяват бързо за това една – две обиколки на блока са им достатъчни. Дебелата им козина им позволява да стоят дори на студено време на двора, но ако ги отглеждате в къща най-добре през нощта ги прибирайте вътре. Тези четириноги понасят много зле горещините, за това през топлите месеци се постарайте да им осигурите подходящо охлаждане и ги извеждайте в по-хладните часове на деня.

Гъстата козина на тези кучета изисква доста грижи. Не се препоръчва да къпете любимеца си повече от три пъти в годината, а когато го направите – задължително трябва да го изсушите целия със сешоар. Представителите на породата са доста чистоплътни и при възможност избягват локви или кал навън, за това почистване с влажна кърпа след разходка е достатъчно. Разресвайте козината им поне през ден, за да е все така мека и бухнала, редовно проверявайте ушите и очите, за да избегнете инфекции. 

Чау Чау не е порода, подходяща за хора, които водят активен начин на живот – точно обратното, това са спокойни животни, които предпочитат да си подремват кротко, настанили се удобно в някой ъгъл.

Хранене

Макар да са големи кучета, Чау Чау могат да са доста претенциозни към храната. Можете да им давате както кучешка храна, суха или от консерва, така и натурални продукти. Важно е в менюто им да присъстват различни зеленчуци, а месото да е максимално крехко, като се препоръчва да е само телешко и телешки дреболии. Допълвайте извара, твърдо сварени яйца, кисело мляко, препечен хляб или натурални сухари. Не се препоръчва да давате на тези кучета солена, сладка или мазна храна, тестени или пържени изделия, както и кокали. 

Деца и домашни любимци

Чау Чау не се препоръчват за семейства с деца, особено с по-малки. Дори и след ранна социализация и обучение, те могат да приемат игрите на хлапетата като проява на агресия към самите тях и да им отвърнат. Могат да съжителстват с други кучета само, ако са израснали заедно и са от срещуположния пол. Не се препоръчва да се отглеждат под един покрив с котки и по-малки животни.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още