15 забавни факта за сладките Померани

Померан Снимка: iStock

П омераните са едни от най-обичаните и популярни породи в света. И как иначе! Няма как да не се влюбим в тези очарователни и пухкави симпатяги, които освен миловидния си външен вид имат очарователна история. И някои уникални черти, които ги отличават от другите породи!

ПомеранСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 15 невероятни факта за Помераните, които ще ви помогнат да разберете по-добре тази прекрасна порода. 

 • Помераните имат дълга история

Породата се появява за първи път някъде през 16-ти век в района Померания (сега част от Германия и Полша). Тази област дава и името на кученцата, които познаваме днес. 

Dogsandcats.bg
 • Те са обичани от кралските особи

Кралица Виктория е била сред най-големите почитатели на породата и нейното влияние помага тя да стане популярна не само в Англия, но и по света. 

 • Помераните са забележително умни

Тези кученца имат необичайно високи нива на интелигентност в сравнение с други породи. Учат се бързо, запомнят добре команди и често изпълняват дори по-сложни трикове с лекота.

ПомеранСнимка: iStock

 • Палтата им изискват редовна поддръжка

Помераните имат двойна козина, която има нужда от четкане поне три пъти седмично, за да бъде здраве и пухкава. Тези мъници се нуждаят и от често подстригване, тъй като кожухчето им има тенденцията да се сплъстява и заплита, ако не се полагат необходимите грижи.

 • Помераните са склонни към определени здравословни проблеми

Породата е предразположена към някои генетични дефекта, включително колапс на трахеята, пателарна луксация и прогресивна атрофия на ретината. Важно е собствениците на тези четириноги да обръщат специално внимание на здравето на своите другари, за да уловят всички потенциални проблеми навреме. 

 • Те са страхотни пазачи

Въпреки че са малко по размер, Помераните крият голяма личност и ще предупредят собственика си за всичко, което сметнат за необичайно със силен лай. Въпреки че са дребни, те приемат ролята си на пазачи много сериозно! Лаят им обаче, определено е по-лош от ухапването.

 • Чудесен избор за отглеждане в апартамент

Помераните са много подходящи за отглеждане в апартамент, тъй като са сравнително малки и не изискват много упражнения или физическа активност. Това ги прави идеален вариант за хора, които живеят в градски условия и разполагат с ограничено пространство. 

ПомеранСнимка: iStock

 • Обичат вниманието

Тези малки кученца жадуват за внимание и се радват да бъдат глезени от стопаните си. Помераните не обичат нищо толкова много, колкото да прекарват време със семействата си. Така че не се изненадвайте, ако вашия питомец ви следва от стая в стая, търсейки внимание и компания. 

 •  Можете да ги откриете в различни цветове

Помераните имат не само различни размери, но можете да ги откриете в почти всеки цвят – от черно и бяло до кремаво. 

ПомеранСнимка: iStock

 • Могат да живеят до 17 години

Средната продължителност на живота на Помераните е около 12-14 години, въпреки че е известно, че някои могат да са редом до стопаните си цели 17 години! Това ги прави чудесни другари за хората, които търсят дългосрочен спътник.

 • Помераните са невероятно социални

Тези кученца обичат да общуват – както с други хора и животни, така и със собственика и семейството си. Те са доста дружелюбни и обикновено подхождат приятелски на обществени места. 

 • Лаят им звучи много по-свирепо от захапката им!

Въпреки силния си лай, Помераните рядко са агресивни и нападателни, макар да полагат много усилия да сплашат хората. Техният лай често е просто начин да изразят вълнение или страх. Реалността е, че е по-вероятно да приветстват с облизване някой натрапник, отколкото да го ухапят! 

куче лаеСнимка: iStock

 • Помераните обичат да се гушкат със стопаните си

Представителите на породата обичат да се сгушат на дивана със стопанина си и могат с часове да дремват до вас, докато гледате телевизия. Дългите разходки, игрите на донасяне в парка или просто излежаването на дивана в хола ви – това са все част от любимите им дейности. Всъщност, не би било пресилено да кажем, че каквото и да решите да направите, вашият Померан ще бъде близо до вас!

 • Имат нужда от редовни упражнения

Въпреки че, както отбелязахме по-горе, не се нуждаят от толкова упражнения, колкото други по-големи породи, Помераните все пак трябва да излизат на редовни разходки и да им се отделя време за игра, за да са в добра форма.

 • Помераните крият голяма личност

Тези малки кученца често крият далеч по-голяма личност, отколкото външният им вид предполага. За това бъдете сигурни – те ще ви впечатлят и забавляват с часове! Помераните са невероятно умни, игриви, лоялни и привързани – качества, които ги превръщат в идеален спътник за тези, които търсят активен и любящ спътник. 

ПомеранСнимка: iStock

В заключение, Померанът е малка и активна порода, чиито представители обичат да бъдат център на внимание. Те се справят чудесно в различни активности и са страхотни другари за децата. Със своята интелигентност и лоялен нрав, тези мъници са прекрасни и незаменими членове на семейството – стига да отворите сърцето си и да им осигурите подходящите грижи, обич и внимание. Защото те ги заслужават!

 

 

Виж още