10 породи кучета, които се чувстват най-добре, когато навън е студено

Самоед Снимка: iStock

В ъпреки че ние, признаваме си, не сме най-големите фенове на зимата, има много хора, които са на мнение, че това е един от най-красивите сезони в годината. А що се отнася до кучетата – има някои породи четириноги, които просто нямат търпение навън да стане по-хладно и да падне първият сняг! Ако сте любител на зимата и търсите порода куче, която е най-подходяща за по-мразовит климат, то предлагаме ви да разгледате нашата кратка класация. 

Аляският маламут е голямо куче за впряг, използвано за теглене на тежки товари през замръзналите територии на Арктика. Докато много от представителите на породата все още се използват по предназначението им и днес, други са щастливи участници в различни спортове като състезания с кучета с впряг, скиджоринг и байкджоринг. Маламутите са много социални, обичат човешка компания и се чувстват най-добре в активни домакинства.

Аляски маламутСнимка: iStock

Сибирското хъски е северна порода, използвана и за теглене на шейни. Произхождащи от суровия Сибир, тези четириноги се справят много добре и дори предпочитат по-ниските температури. Хъскитата се нуждаят от активен стопанин, който е готов да отдели време за разходки, дресура и социализация. Макар и приятелски настроени, те имат славата на доста независими. 

Dogsandcats.bg

сибирско хъскиСнимка: iStock

Вижте още: 10 неща, които трябва да знаете, преди да си вземете Сибирско хъски

Акита са голяма японска порода, първоначално използвана като ловно куче. Те имат много дебела двойна козина, която им осигурява чудесна защита в студените японски зими. Породата е активна и независима, което налага необходимостта от опитен собственик. Лоялни, но често предпазливи и дори мнителни към непознати, понякога Акита могат да бъдат и агресивни към други животни.

АкитаСнимка: iStock

Бренският зененхунд е голяма порода, произхождаща от швейцарските Алпи. Първоначално използвани като селскостопански помощници с общо предназначение, техният размер и желание за работа ги превръщат в отлични впрегатни животни. Породата е добродушна и послушна – както към семейството си, така и към непознати. Активни кучета, които имат нужда от достатъчно упражнения, Бернските зененхунди се разбират чудесно с деца.

Бернски зененхундСнимка: iStock

Санбернарът е голямо работно куче, произхождащо от западните Алпи. Представителите на породата са послушни, но отдадени на работата, с която са най-известни – да намират хора, затрупани под снега след лавини. За да извършват тази работа, те трябва да са в състояние да издържат дълго време на много ниски температури.

СанбернарСнимка: iStock

Нюфаундлендите идват от Канада и са известни с изключителните си способности за водно спасяване. Породата има гъста, водоустойчива козина, която ги предпазва от мразовитите канадски води. По природа тези симпатични гиганти са изключително нежни кучета, които са отлични другари за възрастни и деца.

НюфаундлендСнимка: iStock

Норвежкият елкхунд е ловно куче, което, както подсказва и името му, идва от Норвегия. Използвани са за лов на лосове, мечки и вълци в суровия норвежки зимен климат. Мощни и издръжливи четириноги, те трябва да бъдат наблюдавани около други животни поради силния им хищнически инстинкт. Въпреки това, те са много социални кучета, които обичат да прекарват време със семейството си.

Самоедът е руска порода, първоначално използвана за теглене на каруци и шейни. Активни и интелигентни кучета, които се справят отлично в различни спортове, но най-важното – те са чудесни семейни спътници. Красивите им бели палта ги предпазват от суровия зимен климат и се нуждаят от редовно четкане. 

СамоедСнимка: iStock

Тибетският мастиф е голямо куче-пазач на добитъка, използвано за охрана на овце и защита на имуществото от големи хищници като вълци, леопарди и мечки. Тибет е известен със суровия си климат, за това и тези кучета притежават много гъста, топла козина, която им осигурява комфорт по време на по-продължителен престой на открито. 

Тибетските мастифи са интелигентни и независими кучета, често предпазливи към непознати и не се препоръчват за начинаещи собственици.

Немска порода кучета, кръстоска между Санбернар и Нюфаундленд. Тези едри гиганти обичат снега и могат да издържат без проблем на ниските температури на планинските райони. Много общителни, Леонбергерите имат нужда от достатъчно внимание, тъй като могат да се отегчат лесно, ако не са заети с нещо. Идеален избор за куче, което да вземете със себе си на следващото приключение с шейна или ски. 

ЛеонбергерСнимка: iStock

 

Виж още