7 популярни кучета, които се привързват силно към един човек

куче човек Снимка: iStock

А ко трябва да опишете домашния си любимец с една дума, коя би била тя? В ума на повечето хора, това е определението „лоялен“. Има стотици хиляди истории, илюстриращи невероятните връзки между човека и кучето му. Взаимоотношения, оцелели на изпитанията на времето и датиращи векове назад. 

Не всяка порода кучета обаче, е една и съща. Някои четириноги са били отглеждани, за да работят съвместно със своите стопани, други – за охрана, а трети са ценени заради общителния си, кротък характер. 

Има и някои породи, чиито представители са най-склонни да се свържат с един човек и да изградят силна връзка с него. В никой случай не казваме, че тези кучета ще се държат пренебрежително или зле с останалите членове на семейството ви! Просто в техните очи има само един лидер и това сте вие!

Четириноги, отглеждани за пастирство и пазачи, са по-склонни да демонстрират привързаност главно към един човек, тъй като работата им предполага тясната връзка с техния стопанин. 

Dogsandcats.bg

Независимо дали търсите силен защитник или енергичен помощник, всяка от 7-те породи, които ще видите по-долу, има своите уникални качества. Най-впечатляващото от които е, разбира се, нейната лоялност. Защото, бъдете сигурни, всички изброени по-долу четириноги приемат фразата „най-добър приятел на човека“ много сериозно! 

В началото на нашия списък откриваме благородната Акита, чийто произход води началото си от дивите, планински райони на Япония. Смели и издръжливи, тези четириноги са известни със своята отдаденост и лоялност към стопанина си. За да се уверим в това, достатъчно е само да си припомним най-известната Акита – Хачико. Верен домашен любимец, който придружавал собственика си професор Уено до гарата в Шибуя всяка сутрин. А след това търпеливо чакал завръщането му вечерта... До деня в който любимият му човек вече не се връща при него. И макар господарят му да не се появява в обичайния час, това невероятно куче усърдно пътува до гарата всеки ден през следващите девет години. И дори, когато грижите за него поема семейството на покойния му стопанин, Хачико не спира да отскача до гарата всеки ден – за всеки случай.

куче човекСнимка: iStock

Ако и вашите очи се изпълват със сълзи от тази история (при нас, признаваме си, това се случва винаги!), то не би трябвало да се изненадвате, че Акита са известни със своето приятелство и абсолютна отдаденост, насочени към любимия им човек. И въпреки че се славят като упорити и своенравни, опитните собственици могат да спечелят приятел за цял живот, ако подходят с твърди, но нежни напътствия в обучението. Силният им хищнически инстинкт и териториален характер, подкрепени от мощната им физика, ги правят непрепоръчителни за домакинства с други домашни любимци. 

Бордър колитата са невероятно енергични кучета, известни по целия свят със своята интелигентност. Представителите на породата доминират в различни спортове, изпитания за овчарски кучета, послушание и ловкост. 

Бордър колиСнимка: iStock

Макар да са всеобщи любимци обаче, Бордър колитата създават тесни връзки само с един човек, когото даряват с цялото си внимание. Понякога могат да са твърде прилепчиви. Желанието им да са постоянно в компанията на собственика си често отключва тревожност при раздяла. Това, съчетано с безграничната им енергия, може да доведе до прояви на разрушително поведение. От друга страна, ако сте уверени, че притежавате времето и енергията, то отглеждането на Бордър коли може да бъде за вас невероятно възнаграждаващо преживяване. Ще ви бъде доста трудно да намерите друго куче, което да е толкова интелигентно, способно и лоялно към вас, колкото са тези четириноги!

Въпреки дребния си ръст, този списък не би бил пълен, ако не споменем могъщите Чихуахуа. Не оставяйте външния вид тези четириноги да ви заблуди – измамно малката им опаковка крия силна личност!

Чихуахуа са истински стара порода, свидетелства за която датират още от 100 г. пр.н.е.! Привидно спокойни и кротки, тези мъници често се ожесточават за секунди и са готови яростно да защитават стопаните си от всичко, което възприемат като заплаха. 

чихуахуаСнимка: iStock

Тъй като са склонни да се свързват силно само с един човек, без подходяща социализация и обучение, тези дребосъци вероятно ще бъдат мнителни и дори – нападателни към всеки ваш познат, тъй като го възприемат като потенциален неприятел. 

Ако смятате, че Чихуахуа звучи като кучето за вас, то важно е да имате предвид няколко неща! От една страна, въпреки безспорно ярката си личност, по същество това са малки и много крехки кученца. Скокове и падания от високо, настъпвате или твърде груби игри – това са все съображения, които да имате предвид. Заедно с всичко друго, което може да нарани това сладко същество!

С история, датираща от 19-ти век и отвеждаща ни до северен Китай, Чау Чау са познати на хората буквално от хиляди години. За тях дори има различни легенди, свързани с бойната им история.

куче човекСнимка: iStock

Известни с леката си дистанцираност и вродена минтелност, тези четириноги не се препоръчват за неопитен собственик. Въпреки това, в лицето на Чау Чау можете да откриете верен и дълбоко лоялен приятел за цял живот! И макар да могат да бъдат социални и приятелски настроени към всеки (след подходящо обучение), в семейна среда тези кучета са известни като силно защитни към избрания от тях човек. 

Куче, специално създадено за охрана и защита, през 1880 година Луис Домербан създава четириного, надарено със значителна сила, интелект и издръжливост. Смята се, че в кръвта на Добермана има гени на Немски овчарки, Ротвайлери, Боксери, Ваймаранери и дори хрътки! 

Популярността на породата нараства през Втората световна война, когато тези интелигентни кучета биват отглеждани за лична охрана, полицейска и военна работа. И докато днес те все още носят репутацията си на агресивни, всъщност Домерманите се отличават с по-мек темперамент, като същевременно са невероятно лоялни и верни спътници.

куче човекСнимка: iStock

Правилно социализирани, тези обичащи забавлението кучета могат да са приятелски настроени към всички. Но винаги ще продължат яростно и естествено да защитават семейството си – особено конкретния човек, към когото са най-привързани.

Едва ли има нужда от обширно представяне на порода, която е на четвърто място в списъка на Американския киноложки клуб (АКС) за най-популярните породи в САЩ. Сравнително млада, тази порода е призната и записана официално преди около 125 години. Но за това кратко време представителите й спечелиха сърцата на хиляди хора по цял свят. 

Тези невероятно интелигентни, любопитни кучета създават мощна връзка само с един човек. Те могат лесно да се превърнат в любящи членове на всяко семейство, но почти винаги запазват специалната си привързаност към „своя стопанин“.

куче човекСнимка: iStock

Немските овчарки често са използвани за полицейски и издирвателни дейности, а вродената им интелигентност прави наложително да им осигурите достатъчна умствена стимулация. 

Връщайки ни назад чак до римско време, впечатляващият Ротвайлер е порода с много история. Отглеждани с мисъл за производителност и работоспособност, тези кучета са използвани като пастирски помощници, за теглене на каруци, пазачи и членове на екипи за търсене и спасяване на хора.

Безотговорното отглеждане, неправилната социализация и слабото обучение водят до това, че днес тези кучета имат незаслужената репутация на агресивни и нападателни. В действителност, те са спокойни и уверени спътници, които се радват на близки връзки с техния специален човек.

куче човекСнимка: iStock

Естествено защитават тези, които обичат, Ротвайлерите са мнителни към непознати. За това необходимостта от социализация и последователно обучение е ключът към разкриването на истинския потенциал на породата. Малка цена за безкрайната любов и лоялност, които ще получите!

 

Виж още