5 начина да зарадвате кучето си тази есен

куче есен Снимка: iStock

Е сента може да бъде забавен, но труден сезон за нашите кучета. Докато децата се връщат на училище, а дните (и следователно – възможностите за игри навън) стават все по-кратки, голяма част от домашните ни любимци може би копнеят за топлите летни дни, прекарани в излежаване в задния двор и забавления с любимите си човеци. 

куче есенСнимка: iStock

Въпреки че есента все по-често ни напомня за себе си обаче, нямаме причини да униваме! Време е да се ободрим, защото и този пъстър сезон предлага своите прелести – от нас зависи да се възползваме от тях. Като, разбира се, включим и домашния си любимец! Имайки предвид това, ето няколко начина да пораздвижите ежедневието си и да направите вашия космат другар малко по-щастлив през есента!

  • Овладейте ситуацията със смяната на козината

Сезонното линеене е често срещано (и особено забележимо при определени породи кучета), а когато около вас започне да хвърчи козина, лесно е да се почувствате безсилни – сякаш във всяко кътче, дори и най-скришните има попаднали косми, нали?

Dogsandcats.bg

куче козинаСнимка: iStock

Вижте още: Есенното линеене на кучетата може да е също толкова лошо, колкото и пролетното

Ако все още не сте си изградили навик или не ви се налага да водите домашния си любимец на специализиран грумър, сега може би е чудесен момент да започнете. Да, постоянното четкане и къпане от време на време също могат да помогнат за овладяване и смекчаване на ситуацията, но нека бъдем реалисти – не очаквайте чудеса! За сметка на това, гледайте на посещението при професионалист като на допълнителен начин да заздравите връзката с домашния си любимец. И не забравяйте да му дадете награда и да го погалите – за да изградите положителна асоциация.

  • Уверете се, че го храните правилно

Здравото куче е доста по-вероятно да бъде щастливо куче. А добре балансираната диета е ключ към това! Знаем, че сте наясно, че доброто хранене е нещо повече от това просто да напълним на око купичката на животното с гранули. Но все пак, има някои често срещани грешки, свързани с храненето, които може би допускате, без дори да се замисляте. Като да оставите на разположение пълната паничка с ядене на животното през целия ден. Или повторно да я напълните, въпреки че на дъното й все още има недоядени остатъци, например? Или пък – да не мерите храната, да давате на четириногото твърде много лакомства или остатъци от масата или да избирате грешна формула, несъответстваща на неговите размер или етап от живота. 

куче тикваСнимка: iStock

Така че – отделете малко време, за да оцените текущата си рутина на хранене. Смятате, че е добре да се направят някои подобрения? Не забравяйте, че ако имате въпроси, свързани с менюто на косматия си другар, разговор с ветеринарния ви лекар винаги е добра идея!

  • Направете инвентаризация на кутията му за играчки

Играчките се износват и с времето стават освен неподходящи, дори опасни за домашния си любимец. Проверете за остри части или разкъсани плюшки – всичко, което потенциално може да бъде сдъвкано и погълнато от кучето ви, трябва да се изхвърли. 

Помнете – винаги е по-добре да имате няколко безопасни, често използвани играчки, отколкото купища с такива, за които животното дори не се сеща. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата харесват пискливи играчки

  • Насладете се на малко време заедно на закрито

Времето през есента е доста непредвидимо и често не съдейства на плановете ни да си направим една хубава, дълга разходка заедно с домашния любимец. Е, има различни забавни игри, които можете да изпробвате и вътре, независимо от температурата навън. От хвърляне на меки играчки и топки, през слизане и изкачване на стълбите в блока ви, до бягане с препятствия в хола – бъдете креативни и забавлението ви е гарантирано!

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: 5 игри за раздвижване на ума на кучето в дъждовен ден

  • Подгответе се за празничния сезон, като затвърдите основни команди

Есента е сред най-натоварените сезони що се отнася до работа и ангажименти. За това и често изглежда, сякаш времето от Хелоуин до Нова година сякаш минава с четворна скорост. Въпреки това, добре е да отделите време, за да затвърдите обучението за послушание на вашия домашен любимец, за да се чувства и той максимално комфортно и е безопасност по време на зимните тържества. 

кучеСнимка: iStock

Не е необходимо тренировъчните сесии да са дълги, достатъчно е да отделяте по 10-15 минути на ден, за да затвърдите команди, които ще помогнат на косматия ви спътник да си взаимодейства по-добре с гостите, като използва добри маниери на поведение. А и времето, което прекарвате заедно с животното, работейки върху обучението му и използвайки положително подсилване, наистина ще накара опашката му да се размахва от щастие!

Вижте още: 

5 основни команди, на които да научите кучето си

6 често срещани грешки при дресурата на куче

Виж още