5 породи кучета, потънали в легенди и митове

куче Снимка: iStock

В секи почитател на легендите и митовете ще ви каже, че за да съществуват те, то трябва да има зрънце истина – колкото и невероятно да ви звучи всичко. Е, що се отнася до кучетата нещата не стоят много по-различно! Има някои породи, които се свързват с меко казано, невероятни истории! В списъка, който ще видите по-долу, имаме пазители на подземния свят, приказни творения и четириноги, възпиращи злото. Имат ли основания тези митове и съвместими ли са с реалността? Или са просто истории, подходящи за страховита вечер около лагерен огън, с които любителите на кучета да съберат всички погледи? Кажете ни вие!

Историята на това малко кученце е пряко и изцяло свързана с будистката ерудиция. Спекулира се, че самият Буда е пътувал в компанията на едно такова четириного. Легендата гласи, че един ден разбойници се нахвърлили върху духовния водач и неговите последователи. Верният Ши Тцу се превърнал в лъв, който прогонил мигновено злосторниците. 

кучеСнимка: iStock

А бялото петно на главичката на голяма част от представителите на породата? Според легендата, това е трайният отпечатък на целувката на Буда – знак на обич към неговото лоялно кученце. Днес Ши Тцу все още се отглеждат от тибетски монаси и тъй като приличат на малки лъвове, около тях все още витае ореол на божества.

Dogsandcats.bg

Обвито в мистерия, днес знаем твърде малко историята на Мексиканското голо куче (Xoloitzcuintli), а легендите, свързани с него са повече от любопитни. Освен че плашат злите духове, в родината им се смята още, че тези древни четириноги имат лечебна сила. Известни с екстремната си телесна топлина, тези кучета се използват при помощ за хора, които страдат от втрисане и висока температура. Да, въпреки че нямат козина! А в Мексико дори смятат, че ако прегърнете четириногото и усетите допира му, това ви ще помогне и срещу симптоми на артрит и ревматизъм. 

Мексиканско голо кучеСнимка: iStock

Едва ли във Великобритания има друго толкова почитано куче, колкото е Уелското корги. Покойната Кралица Елизабет II е известна като страстна почитателка на породата, а първото си кученце получава като подарък от баща си през далечната 1933 г. 

уелско корги пембрукСнимка: iStock

На Острова се смята, че Коргитата са родени от бърлогата на феите. Легендата разказва, че мистичните същества яздели на гърба на ниските четириноги. А доказателство за това е лекият по-светъл отпечатък на гърба им, навяващ асоциацията на седло. 

Отглеждани в Китай са охрана на дома, Шар Пей са нещо повече от внушителни домашни любимци. В миналото се е смятало, че лилавият им език и набръчкана кожа осигуряват защита срещу призраци и зли сили! И ако имате представител на породата в дома си, то можете да се чувствате защитени срещу привидения от други светове.

кучеСнимка: iStock

Тази популярна порода от Мексико е известна със своята непоколебима преданост към своя човек. С толкова силна привързаност и лоялност, че в родината им се говори, че те не се отделят от стопаните си дори след смъртта им, продължавайки с тях в духовната сфера. Легендата разказва, че тези смели кученца не се поколебават да преминат през всички опасности на подземния свят, редом до своя човек, предпазвайки го от всяко зло! 

чихуахуаСнимка: iStock

 

 

Виж още