Кои породи кучета имат двойна козина

куче козина Снимка: iStock

И ма много породи кучета във всякакви форми и размери, които имат двойна козина. Тези четириноги разполагат с външен слой от по-твърди, гладки предпазни косми и подкосъм от гъсти, меки и мъхести косми.

Подкосъмът предпазва кучетата от екстремните температури през лятото и зимата, а външния слой служи за защита на самия подкосъм, като отблъсква влагата и мръсотията. 

Вижте още: Какво представлява подкосъмът при кучетата

Dogsandcats.bg

Кучетата с двойна козина губят подкосъма си през пролетта и есента всяка година. Тогава се случва така нареченото „издухване“ на козината им – нещо, с което стопаните на подобни четириноги са добре запознати. И докато е факт, че повечето породи кучета без подкосъм също линеят, невинаги това се случва толкова видимо, колкото при събратята им с двойна козина. 

куче козинаСнимка: iStock

Американският киноложки клуб класифицира породите кучета в седем групи: работни, овчарки, спортни, хрътки, компаньони, той и териери. 

Вижте още: Най-подходящите игри за овчарските кучета

Въпреки че двойните палта обикновено се свързват с кучета от типа шпиц като Сибирското хъски и Аляския маламут, например, и сред другите групи има четириноги, които имат двойна козина

Работни и овчарски кучета

Както работните, така и овчарските (пастирски) групи кучета са били развъждани, за да изпълняват специфични задачи, независимо дали става дума за теглене на шейни, охрана на дома и имуществото или пастирство на добитък. Ясно е, че Хъскитата и Маламутите, селектирани да издържат на студен климат, са сред работните четириноги с двойна козина. Други кучета, които попадат тук са Санбернар, Тибетски мастиф, Черен руски териер, Кувас, Нюфаундленд, Леонбергер, Ентлебухер и Бернско планинско куче. 

Всички тези кучета линеят значително и изискват редовно четкане.

четка за кучеСнимка: iStock

Овчарските кучета с двойна козина са: Австралийска овчарка, Коли, Староанглийска, Белгийска и Шетландска овчарка, Корги – Пембрук и Кардигън, Пули, Фландърско бувие, Шведски валхунд и Австралийски кетълдог.

Кучета с двойна козина в спортната група 

Кучетата в спортната група са отглеждани, за да бъдат активни участници в различни спортове, включващи плуване, лов и други дейности на открито. Двойното покритие дава допълнителна защита на тези четириноги, като същевременно им осигурява допълнително предимство при изпълнение на задълженията им. Сред по-популярните спортни породи с двойна козина са Лабрадор, Голдън ретривър, Чесапийк Бей и Новошотландски ретривър, Американски воден и Бойкин шпаньол.

куче козинаСнимка: iStock

Що се отнася до хрътките – Плотхаунд и Отърхаунд са с двойна козина. 

И накрая, забележете, че има една порода, която не попада в нито една от гореизброените групи, но представителите й се отличават с двойното си покритие: Бишон фризе. Тези очарователни кученца, познати ни по-скоро като компаньони, също изискват редовно подстригване и дори имат свои собствени прически!

Има ли териери и той кучета с двойна козина?

Кучетата от групата на териерите са били отглеждани за лов на дребни животни и гризачи във фермите. С двойна козина са  някои от представителите на това голямо семейство, като сред тях откриваме: Шотландски, Ирландски, Керн, Мекокосмест пшеничен, Парсън ръсел, Тибетски, Норфолк, Сийлиъмски, Скай и Западнохайлендски бял териери.

куче козинаСнимка: iStock

Мини шнауцерите, които също спадат към групата на териерите по класификацията на Американския киноложки клуб, също са с двойно покритие. 

Що се отнася до той породите, с двойна козина могат да се похвалят: Ши Тцу, Хаванска болонка, Йоркширски териер и Тибетски шпаньол.

Породи кучета тип шпиц

Шпицовете на са отделно призната от АКС порода или група кучета. Това е по-скоро термин, използван за категоризиране на няколко породи със сходни характеристики. Кучетата тип шпиц са известни със своята пухкава двойна козина, заострени уши, силни челюсти и пухкави опашки, които обикновено се извиват нагоре над гърба им. 

Породите, които се характеризират като шпицове, са Аляски маламут и Сибирско хъски, Финландски и Шведски лапхунд, Немски и фински шпиц, Самоед, Померан, Исландска овчарка, Акита, Американско ескимоско куче, Чау Чау, Шиба ину, Корейско джиндо, Норвежки елкхунд и Норвежки лундехунд. Както може би се досещате, всички те се отличават с двойна козина. 

куче козинаСнимка: iStock

 

Виж още