5 знака, че кучето ви е било отбито твърде рано

малко кученце Снимка: iStock

Н езависимо дали за първи път отглеждате домашен любимец или сте били собственик на четириного и преди, винаги е вълнуващо да доведете кученце у дома! 

За да се случи това обаче, първо косматото ви приятелче трябва да бъде отбито от майка си. Макар да е напълно естествена част от израстването на кутрето обаче, понякога този етап не се развива по начина, по който би трябвало. Някои развъдчици съзнателно ускоряват процеса, като отбиват малките по-рано. А има и случаи, които налагат отбиването на кученцата да се случи по-рано, тоест – причините невинаги са злонамерени. Понякога, например, майката има повече новородени, отколкото може да кърми. 

куче новородениСнимка: iStock

Каквато и да е причината, кученцата, които са отбити твърде рано, понякога развиват поведенчески проблеми, които, макар и поправими, могат да ви създадат лек първоначален смут и напрежение. За да сте по-подготвени (доколкото това е възможно, разбира се!), предлагаме ви заедно да разгледаме пет признака, които да ви насочат, че кученцето ви вероятно е отбито твърде рано. 

Dogsandcats.bg

Кога майката отбива малките кученца?

Обикновено майката започва да отбива потомството си, след като кутретата навършат три до четири седмици. Когато това се случва естествено, кутретата преминават към друга храна (различна от кърмата) по-лесно и с по-малко усложнения.

Кученца, отбити преждевременно, могат да имат малък или почти никакъв апетит, когато преминават към алтернативна храна. Трудностите при захранването могат да доведат до отслабена имунна система и в последствие – до някои здравословни проблеми. Помнете – това са неща, които отговорните животновъди се стремят да избягват. 

кученцаСнимка: iStock

Какви са признаците, че вашето куче е отбито твърде рано?

  • Агресивно поведение

Един от най-често срещаните поведенчески проблеми е агресията. Кученцата естествено тестват границите ви, а понякога са склонни да го правят и с други животни. Ето защо социализацията е неразделна част от отглеждането на едно добре развито кученце.

Ако домашният ви любимец е отбит преждевременно, тази агресия, характерна за първите месеци от живота на кутретата и която е все още неосъзната, може да не спре. В този случай е важно да прецените собствените си възможности и ако се налага – да потърсите помощ от сертифициран треньор. 

малко кученцеСнимка: iStock

  • Прекомерно хапане

Подобно на агресията, в началните месеци от живота си повечето кутрета изследват света около себе си чрез устата си. За това и известно количество хапане е в границите на нормалното. Всъщност, това е едно от основните забавления на кутретата. Сладко поведение, което не бива да продължава в зряла възраст.

Вижте още: Какво да очаквате през първата година от живота на кученцето

Макар да е изкушаващо да пренебрегнете този навик на малкия ви другар, ако той продължава и след като животинчето смени бебешките си зъби с постоянни, това може да е знак, че кутрето е било отбито твърде рано. 

кученце бебешки зъбиСнимка: iStock

Вижте още: Най-бързият начин да спрем хапането при малките кученца

  • Разрушително поведение

Разрушителното поведение, особено дъвченето, е още един от признаците, че кученцето ви е било отделено от майка си твърде рано. Една от теориите е, че преждевременно отбитите кутрета правят това, за да се успокоят, защото им напомня за времето, когато са били кърмени.

Подобно на хапането, това е навик, който бързо губи своя чар. И тук ранната намеса е жизненоважна, ако, разбира се, искате да си спестите смяна на всичко – от чанти и обувки до килими и мебели. 

Вижте още: Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

  • Тревожност при раздяла

Много са нещата, които могат да предизвикат тревожност при раздяла при кученцата. Често това поведение спада към знаците, че животното е било отбито по-рано. Типичните признаци на тревожност при раздяла при четириногите включват: прекомерно хленчене, изпускане у дома, разрушително поведение.

кученцеСнимка: iStock

Кученце, което е било разделено твърде рано от майка си, започва разбираемо да се тревожи, че и вие ще изчезнете.

  • Притежание

Подобно на безпокойството при раздяла, притежателното поведение може да е знак, че кучето ви е било отбито твърде рано. Класическите признаци включват: присвояване на определена играчка, маркиране, криене на храна и лакомства с цел да не ги намерите/вземете.

Съгласни сме, че всичко това може да изглежда сладко, но не се заблуждавайте – ако не му се противодейства, този вид чувство за притежание може да се разпростре до опазване на ресурсите. Което, векстремни ситуации може да предизвика агресия ако наоколо има и други кучета.

кученце ядеСнимка: iStock

Справяне със знаците, че вашето куче е било отбито твърде рано

Един от най-ефективните методи за обучение, които помага за облекчаване на голяма част от симптомите, характерни за ранното отбиване, е обучението с кликер, пишат от Американския киноложки клуб. Чрез него тренирате животното да реагира на невербален знак, като същевременно още от самото начало установявате йерархия – с вас начело. И това се случва по спокоен начин, без да се плаши кучето и без да се тревожите, че ще навреди на връзката ви с него.

Подобно на други ефективни техники за обучение, дресурата с помощта на кликер изисква време и усилия. Не очаквайте успех за една нощ. Въпреки това, с необходимите време, търпение и внимателен подход, можете да ограничите голяма част от поведенческите проблеми при домашния си любимец, произтичащи от твърде ранната раздяла с майката.

кученце ядеСнимка: iStock

Вижте още: 

Да научим малкото куче да ходи на пелени

Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

 

Виж още