Еърдейл Териер

Еърдейл Териер Снимка: Istock

Други имена

Airedale Terrier, Waterside Terrier, Bingley Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

56 см. 61 см.

Тегло

18 - 29 кг.

Живот

10 - 13 г.

Произход

Великобритания

История

Интересното си име Еърдейл Териерът дължи на река Еър, графство Йоркшир, където се появява породата през XIX век. В началото го наричали брегови, работен или златист териер. Негови създатели са местни ловци, които искали да имат куче, подходящо за лов на видри и дребни гризачи, като същевременно да е и добър пазач. Смята се, че участие в селекцията на Еърдейла са взели и по-едри представители на Отерхаундът (Видрово гонче). От него кучето е наследило грубия си косъм и любовта към водата. По-късно при оформяне на породата, са използвани и черно-кафявият Твърдокосмест териер, Ирландският териер, Бултериер и Гордънов сетер. Официално Еърдейл териерът е регистриран през 1888 година, като е използван като военно куче още края на XIX век.

Външен вид

Това е най-едрият вид от семейството на териерите. Мъжките представители на породата достигат до 61 см височина и тегло от 29 килограма. Пъргаво и енергично куче, със суха мускулатура и здрави кости. Форматът му е квадратен, а общият вид излъчва готовност да изпълни всичко, което стопанинът му иска от него. Главата е масивна, удължена и суха, при поглед отгоре има формата на клин. Черепната част не е много широка, тъпа в края си. Устните са сухи и плътно прилепнали, като горната, почти до очите, е покрита с по-дълга, четинеста козина, оформяща мустаци и брада. Очите на тези териери са малки и тъмни, а ушите –  високо поставени, с формата на равнобедрен триъгълник. Опашката се купира така, че върхът й да бъде на една линия с ушите и тила на кучето. Козината на Еърдейла е твърда, с добре развит подкосъм, нуждае се от редовно подкъсяване. 

Характер

Уравновесено и подвижно куче, с жив и любознателен темперамент, Еърдейлът е много смел и уверен приятел на цялото семейство. Лоялен към стопанина си, той е подходящ за пазач. Резервиран и подозрителен към непознати, може дори да прояви агресия, ако прецени, че нещо е заплаха за собственика му. Ранната социализация е важна, защото в природата на тези кучета е заложено да не се разбират добре както с други хора, така и с други четириноги.

Типично ловно куче с добре развити инстинкти, обучението на този териер е добре да започне още от третия-четвъртия месец. Тъй като е свикнал сам да взима решения, Еърдейла може да бъде своенравен и да прояви инат при дресурата. За това е важно да ангажирате вниманието му с тренировки, които да подсилват ловните му инстинкти, най-добре е да са под формата на игра. В никакъв случай не използвайте физическо насилие или наказания – това може да отблъсне кучето, да го засегне и водено от гордия си темперамент то да откаже да изпълнява дори вече научени команди.

Dogsandcats.bg

Здраве

Сравнително здрава порода, Еърдейлът е предразположен към типични за териерите заболявания, сред които дисплазия на коленната става, кожни и очни проблеми, хипертонизъм, както и някои алергии. Козината на тези кучета почти не пада, а това ги прави подходящи за хора с алергии.

Грижа

Енергично „работно“ куче, Еърдейлът има нужда от всекидневна физическа и умствена активност, за да бъде в перфектна форма. Най-добре би се чувствал в къща с двор, където да е навън по цял ден. Ако го отглеждате навън обаче, не го оставяйте по цял ден сам – обърнете му внимание, поиграйте с него – самотата не се понася добре от тези четириноги, би могла да развие деструктивно поведение и дори агресия у тях. 

Ако го отглеждате в апартамент, осигурете на любимеца си поне две дълги дневни разходки, които ще дадат възможност на териера да изразходва качествено енергията си. Ако не се измори достатъчно, Еърдейла ще иска да продължи игрите вкъщи, така че осигурете му достатъчно играчки, с които да ангажира вниманието си, за да не прави бели.

Най-същественият елемент от грижите за тази порода, е поддръжката на козината им. Тъй като тя е специфична – твърд косъм с мек, гъст подкосъм, има нужда от ежедневно разресване тип „изчеткване“. Не се препоръчва кучето да се къпе често, тъй като това може да увреди структурата на космената му покривка. Необходимо е веднъж на няколко месеца да водите Еърдейла на фризьор, който да оформи „прическата му“. Редовни трябва да са и посещенията при ветеринар за подрязване на ноктите. Проверявайте регулярно ушите и очите на любимеца си за развитие на инфекции. Като повечето териери и този е предразположен към проблеми със зъбите и лош дъх, така че почиствайте ги редовно и му давайте дентални пръчици след хранене, които да спомогнат почистването им.

Хранене

Еърдейлът не е придирчив към храната и с радост ще се наслади както на кучешка – суха или от консерва, така и на натурални продукти. Тъй като има склонност да яде бързо, както и към подуване на стомаха, добре е да го храните с по-малки, чести порции. Важно е да изберете подходяща паничка на кучето поради специфичната форма на муцуната му. От месата заложете на немазните като пилешко, пуешко, заешко, телешко и дивеч, както и техните сготвени субпродукти. Не е добре да давате на териера свинско и овче месо, пилешки тръбни кокали, бобени култури, месо, солени и опушени меса и риба, салами и др. подобни. Допълвайте менюто му с нискомастена извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца и зеленчуци – сурови или сготвени.

Деца и домашни любимци

Любител на игрите и забавленията, Еърдейлът е чудесно семейно куче, което с радост ще прави компания на най-малките членове на домакинството ви. Поради големите си размери обаче, в игрите си той може да ги нарани без да иска, за това бъдете внимателни. Ако е израснал заедно с други кучета, котки и по-малки животни съжителства добре с тях. Към непознати кучета обаче, представителите на породата са склонни да проявяват агресивно поведение. Възможно е да гони и по-малки животинки навън, тъй като ги възприема като плячка.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още