Брюкселски грифон

Брюкселски грифон Снимка: Istock

Други имена

Brussels Griffon, Griffon Beige, Friffon Bruxellois, Belgian Griffon

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

22 см. 28 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Белгия

История

Самото име на Брюкселския грифон подсказва откъде произхожда това куче. Макар че идва от белгийската столица обаче, тази порода е позната от векове в цялата страна, като първите данни за нея датират от ХV век. Подвижни, малки и много пъргави кученца, задачата на грифончетата била да ловят плъхове. Официално породата е представена на изложба през 1880 година, призната е година по-късно. 

Външен вид

Идеално за отглеждане в апатрамент поради компактния си размери, Брюкселския грифон е мило, забавно и жизнено кученце, бдително и любопитно. Отличава го специфичната форма на носа и козината на муцунката, оформена под формата на мустаци. Няма строги норми относно размера или теглото им, като обикновено на ръст достигат до 27-28 см, а теглото им не превишава 5 кг. Главата на кучетата е сравнително голяма за тялото им, с широко чело и остър преход от носа към муцуната. Очите са с кръгла форма, леко изпъкнали, тъмнокафяви, с оживено изражение. Носът е черен и плосък, с широки ноздри. Челюстта е масивна с големи, гъсто разположени един до друг зъби, което придава на дребното иначе животинче доста свиреп вид. Ушите са тънки, със заоблени върхове. Тялото на грифона е с квадратна форма – дължината на гърба и височината са еднакви. Опашката е високо поставена. Козината е къса, в различните нюанси на червеното.

Характер

Най-характерната черта на Брюкселския грифон е срамежливостта. Тези кученца трудно се доверяват на непознати, резервирани и плахи са към хора, които виждат за първи път. Обикновено се привързват силно към един член на семейството и го следват по петите. Не понасят да остават сами, а ако не им обърнете достатъчно внимание са готови сами да го привлекат, издавайки различни звуци и шумове, включително и силен лай. 

Въпреки че са дребна порода, Брюкселските грифони нямат точна представа за размерите си, любопитни по природа, те искат да подушат всичко ново, което попадне около тях. Малки, но доста своенравни, обучението им трябва да започне още след втория месец. Бързо разбират какво се иска от тях и дресировката е истинско забавление за кучето и собственика му. Поради гордия си характер, никога не трябва да подхождате грубо или с физическа сила към грифона, лакомство или похвала при добре свършената работа би имало далеч по-добър ефект.

Dogsandcats.bg

Здраве

Брюкселският грифон е малко, но много издръжливо кученце. Въпреки това не са му чужди редица заболявания, сред които катаракта, различни очни инфекции, проблеми с дихателните пътища. Представителите на породата често имат обърнат нос или стеснени ноздри, което затруднява дишането.

Грижа

Без съмнение грифоните са домашни кучета, които обичат да са със семейството си. Вродените им инстинкти за лов на плъхове ги правят много жизнени, активни и енергични. За това те се нуждаят от редовни упражнения и игри, за да поддържат форма. Дълги разходки, по два пъти на ден ще са достатъчни, за да се чувства любимецът ви добре и във форма.

Козината на тези кучета е твърда и дебела, нуждае се от редовно разресване – веднъж седмично. Честото къпане не се препоръчва, проверявайте очите и ушите на кучето редовно за развитие на инфекции. Породата е склонна към заболявания на венците, за това следете за натрупване на зъбен камък и зачервявания. Добре е ноктите на кучето да бъдат редовно подрязвани.

Хранене

Със завиден апетит за размерите си, Брюкселския грифон би си хапнал с наслада всичко – от кучешка храна, суха или от консерви, до натурални и готвени неща. Най-добре ще е да балансирате менюто му, като заложите на храна за дребни породи, премиум клас, разнообразявана от накъсано на ситно немазно месо, задължително преминало термична обработка. След всяко хранене трябва да почиствате „мустаците“ и „брадата“ на кученцето, защото по тях често остава храна.

Деца и домашни любимци

Брюкселският грифон не се препоръчва за съжителство с малки деца. Силният плач, резки движения и прекалена шумност стресират тези кученца и е възможно дори да предизвикат обратна агресивна реакция у четириногите. Със силно доминантен характер, грифоните биха се опитали да се „наложат“ над други домашни любимци, но като цяло се разбират сравнително добре дори с котки.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още