6 причини защо грижите за външния вид на кучето са важни

куче груминг Снимка: iStock

Г рижите за външния вид на домашния ни любимец са важни – също толкова, колкото и останалата част от отглеждането му. Съгласете се – не е ли страхотно, когато сте на разходка навън и някой погледне кучето ви, той да се възхити колко чисто е то? Или колко добре мирише? Всъщност, освен че е наистина чудесно да се уверим, че четириногият ни другар изглежда добре, като го разресваме редовно и ако се налага – подстригваме, оказва се, че тези грижи са жизненоважни за цялостното му здраве и благополучие. 

куче грумингСнимка: iStock

Има много съществени ползи от поддържането на хигиената на вашето куче, а това включва и редовното почистване на козината му. Домашните ни любимци не са наясно, а и едва ли са особено загрижени за това как да играят навън, за да не става цялата им козина в прах и мръсотия (убедени сме, че за някои от тях това е една от предпоставките за качествено забавление!). Така че, наша работа като добри стопани е да се уверим, че правим всичко необходимо, за да ги поддържаме чисти. Защото, както ще видите сами, това оказва влияние върху общото им здраве. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно шест причини, които ще ви убедят (в случай, че имате нужда), защо редовните грижи за козината на вашето куче са важни и не бива да ги пропускате.

Dogsandcats.bg
  • Помага за откриване на бълхи и кърлежи

Една от основните причини да къпем домашния си любимец е да отмием по-голямата част от мръсотията и прахта, които са се събрали по козината му през целия ден. Но замисляли ли сте се, че с редовните бани вие предотвратяване заразяването с бълхи и кърлежи?

куче грумингСнимка: iStock

Въпреки че има специални шампоани, които могат да са ви от полза в случай, че домашният ви любимец е хванал бълхи, понякога те биха могли да имат само временен ефект. Къпането на определен период от време (зависи, разбира се, от породата и вида на козината на животното), може да ви помогне да забележите наличието на външни паразити и съответно – да вземете мерки

Вижте още: Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

  • Премахва мръсотията и мъртвата кожа

Разресването на вашето куче е важно, за да поддържате козината му здрава и лъскава. Да, всички знаем това. Но, замисляли си сте се, че когато редовно минавате с четка или гребен кожухчето на домашния си любимец, вие правите нещо повече от това да го карате да изглежда по-добре. 

Редовното четкане е и жизненоважно от поддържане на доброто здраве на животното, тъй като освен, че сваляте външната мръсотия, мъртвата козина, така помагате на четириногото да се отърве от излишните стари кожни клетки и пърхота, които иначе могат да останат прилепнали по козината му.  

куче грумингСнимка: iStock

Вижте още: Колко козина е нормално да губи кучето ни

Друга не по-малко съществена причина, поради която разресването на кучето ви е важен процес е, че по този начин се стимулира производството на естествени масла, които се разпространяват по козината на животното. Така – ден след ден, кожухчето на любимото ви приятелче става и изглежда все по-лъскаво и по-здраво.

Чрез редовните грижи за външния вид на животното вие предотвратяване сплъстяване и оплитане на козината, в която иначе биха могли да се задържат и натрупват бактерии или паразити. 

  • Предпазвате лапите и избягвате усложнения с ноктите

Подрязването на нотките може да бъде трудно за изпълнение в домашни условия. Тъй като тази зона е много чувствителна и наситена с кръвоносни съдове, ако не сте уверени какво правите може би е по-добре да оставите това на професионалист. Въпреки това – нямате извинение да не го направите, независимо дали ще се заемете с процедурата сами или ще заведете животното на специалист. Защото подкъсяването на ноктите на кучето не се прави само, за да изглежда животното добре. Ако те са станали твърде дълги, това може да му причини неудобство и да доведе до промяна в походката и начина, по който ходи. 

куче грумингСнимка: iStock

Вижте още: 7 признака, че ноктите на кучето ви са прекалено дълги

  • Помага за предотвратяване на възможни ушни инфекции

Една от зоните при домашните ни любимци, които трябва редовно да проверяваме и при нужда – да почистваме, са ушите им. Знаем, че когато изследват света навън, любопитните ни четириноги другари имат склонност да завират главите си къде ли не. Това може да доведе до придобиване на ушни акари и инфекции, които ще причинят дискомфорт на кучето ви. Това важи с пълна сила за животни, които имат дълги, меки уши. 

Когато разресвате кучето си и проверявате състоянието на ушите му, вие имате поглед какво се случва и така помагате за предотвратяване на проблеми като гореизброените. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да накараме кучето да мирише добре без да го къпем

  • Поддържате здравето на зъбите

Важно е да къпете и разресвате кучето си, но обикновено това не е нещо, което се налага да правите всеки ден. Въпреки това, когато става въпрос за дентална хигиена, важно е да й обръщаме внимание възможно най-често.

В идеалния случай това значи да почиствате зъбите на домашния си любимец поне веднъж на ден. Малките кучета, при които има по-висок риск от развитие на кариеси и проблеми с венците, може да се налагат и допълнителни грижи.

Вижте още: Кое кара зъбите на кучето да пожълтяват

Поддържането на здравословна диета също може да помогне за цялостното здраве на зъбите. 

кучеСнимка: iStock

  • Позволява ви да проверявате за аномалии

Едно от най-големите предимства в грижите за вашето куче е, че полагайки редовни грижи за външния му вид, вие автоматично ставате по-наясно с това какво се случва с тялото му. Колкото по-добре сте запознати с това какво е състоянието на кожата му и как реагира на вас, когато го докоснете, толкова по-добре можете да разберете дали има проблем или не. 

Разресвайки козината на домашния си любимец, вие ще съумеете да разпознаете бързо, ако има нещо необичайно – бучка, подутина или петно по тялото на животното, които не изглеждат нормално.

Колкото по-бързо можете да откриете наличието на проблем, толкова по-бързо може да заведете четириногото на ветеринар, за да проверите дали всичко действително е наред. 

куче грумингСнимка: iStock

Не по-малко важно е да обръщате внимание на това как вашето куче реагира, когато го четкате. Ако животното показват признаци на болка или се отдръпва – нещо, което не е правило до момента, това може да е знак, че нещо не е наред. Редовното разресване ще ви помогне да установите кое е нормално поведение и кое – не. 

Виж още