Уипет

Уипет Снимка: Istock

Други имена

Whippet, Малка Английска хрътка

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

45 см. 56 см.

Тегло

7 - 19 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Въпреки очевидната прилика, Уипетът не е просто умалено копие на Грейхаунда. Историята на породата започва във Великобритания през XIX век, а в жилите й тече кръвта на Малката италианска хрътка, Бедлингтън териера, Манчестърския териер, както и на вече изчезналия Стар бял английски териер. 

Някога наричали тази хрътка „състезателния кон на бедняка“, тъй като за разлика от други ловни породи не била запазена за аристокрацията и дори обикновените хора имали разрешение да я отглеждат. Голяма популярност Уипета набира след XX век, като главно се използва за лов на водоплаващи птици и дребен дивеч. През 1903 година е одобрен първият стандарт на породата. 

Външен вид

Средно голяма, елегантна хрътка, от която лъхат едновременно финес и сила без никаква следа от грубост. Мъжките представители достигат до 56 см височина и тегло от 19 кг, а женските – до 47 см височина и тегло около 10 кг. Главата на Уипета е леко издължена, муцуната – заострена, челото – плоско с плавен преход. Очите са големи, с тъмен цвят, а ушите -малки и клепнали, с формата на розово листо. Изправените уши се смятат за отклонение от стандарта. Носът е винаги черен на цвят, зъбите – бели и силни, шията – дълга и мускулеста, а гърбът – широк, здрав и добре замускулен. Гръдният кош е добре развит, опашката е дълга и елегантна. Козината е къса, гъста и гладка на допир. Окраската е разнообразна

Характер

Интелигентен, спокоен, тих и кротък, Уипетът е перфектен домашен любимец, който силно се привързва към 

Dogsandcats.bg

семейството си и се възприема като част от него. Тези кучета са много чувствителни и улавят всяко настроение на стопанина си. Важно е средата, в която ги отглеждате, да не е стресова или напрегната, защото това ще се отрази на общото състояние на кучето. Уипетите лаят рядко и то по-скоро го правят, когато нещо ги е стреснало или уплашило, отколкото за да отблъснат нежелани гости. Недоверчиви и плахи са към непознати, но никога не биха проявили агресия. По природа са дружелюбни към други кучета, особено към ловни породи или хрътки, така че социализирайте ги възможно най-много, водете ги с вас по оживени паркове и градинки.

Обучението на тези интелигентни животни е приятно и леко, стига да подхождате към тях търпеливо, със спокойствие и увереност. Още от самото начало трябва да сте наясно, че ако повишавате тон или използвате физическа сила при дресурата, тя е обречена на провал, тъй като кучето ще се засегне искрено и ще откаже да участва в процеса. Чрез похвали и лакомства ще имате най-голям успех!

Здраве

Уипет е сравнително здрава порода куче, която няма генетично обусловени заболявания. Въпреки това представителите й могат да страдат от тазобедрена дисплазия, различни алергии, проблеми с очите и ушите. Уипетите имат склонност към натрупване на зъбен камък, чувствителни са и към почти всички видове анестезия.

Грижа

Малката Английска хрътка е призната за едно от най-бързите кучета в света, което за отрицателно време може да развие до 70 км/ч. Тези четириноги имат нужда от много тичане, за да се чувстват добре и във форма. Най-добре е да отглеждате тези хрътки в къща с двор, като задължително прибирайте кучето вътре за през нощта. Уипетът не е дворно куче, тънката му козина не му позволява да издържа на ниски температури и което е по-важното – той ще се чувства много самотен и изоставен ако не е вътре при вас за през нощта.

Ако отглеждате Уипета в апартамент, то трябва да му осигурите поне две по-дълги разходки дневно, най-добре – съчетани с различни игри, наподобяващи лов. Задължително това куче трябва да е на каишка – сред най-честите проблеми, свързани с породата е, че представителите й се губят, преследвайки котка или друго по-малко животно. Опитайте се да водите любимеца си по-често сред природата, в близката планина или гора, където ще може да потича на воля. В студените месеци не забравяйте да му сложите подходяща дрешка, за да не настине.

Козината на Уипета е къса, за това няма нужда от ежедневно разресване. Достатъчно е да я минавате с влажна кърпа или специална ръкавица веднъж на няколко дни, за да я освежите. Тези кучета са много чистоплътни и се самопочистват сами, за това не се препоръчва да ги къпете повече от 2-3 пъти в годината, като много внимавате да не влезе вода в ушите на кучето. Редовно проверявайте състоянието на зъбите на хрътката, както и очите и ушите, за да предотвратите възможни инфекции. Късата козина и бързата скорост на тичане могат да доведат до наранявания, за това след разходка щателно оглеждайте четириногия си приятел за синини или рани.

Хранене

Малката Английска хрътка е непретенциозно към храната куче, но има някои особености, които стопаните на такива кучета трябва да имат предвид. Като начало, в никакъв случай не трябва да давате на Уипета хляб, независимо дали е бял или черен, както и бобови храни.Изброените продукти водят до образуване на газове, а това може да има фатален край за Уипета. За да избегнете превъртане на стомаха, ограничете физическата активност на кучето след хранене.

Можете да давате на хрътката висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, както и натурални продукти. Най-добре ще й се отрази, ако в менюто й преобладават белтъчните – нека да са поне 70% от дневната й дажба. Може да са под формата на различни крехки меса, сготвени субпродукти, хрущяли и шийки, извара, твърдо сварени яйца, кисело мляко, зеленчуци и някои плодове. Не се препоръчва да храните Уипета със свинско или овнешко месо, кокали, пушени салами и колбаси, пържени, пикантни или сладки храни. От време на време е добре да добавяте към яденето му по една капка зехтин – за баланс.

Деца и домашни любимци

Уипетите са много любвеобилни кучета, които обичат човешка компания. За тях е истинско удоволствие да играят с деца и могат да го правят с часове. Подходящи са за семейства с малчугани от всякакви възрасти. Малката Английска хрътка се разбира добре с други кучета и котки, особено ако са израснали заедно.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още