7 нежни и спокойни кучета, подходящи за възрастни хора

Кокер шпаньол Снимка: iStock

З а възрастни хора, които търсят домашен любимец, но искат нещо различно от високата енергия и взискателните нужди на по-активните породи, изборът на по-спокойно куче може да е крачка в правилната посока. Нещо повече – може дори да подобри качеството им на живот. 

Спокойните породи кучета обикновено са по-адаптивни, по-кротки и по-доволни да водят по-тих начин на живот. Качества, които ги превръщат с идеални спътници за по-възрастните хора. Те често изискват по-малко упражнения и с по-голяма охота ще се сгушат на дивана до вас, отколкото да спринтират из двора ви. Освен това нежният им, спокоен нрав и поведение ги правят отлични компаньони за възрастни гора, които ценят  терапевтичното присъствие на домашен любимец без напрегнатите изисквания за обучение и упражнения на високоенергийните четириноги. 

Предлагаме ви да разгледаме 7 породи кучета, известни със своето спокойно поведение, които са подходящи спътници за възрастни хора.

Кавалерите са известни със своята привързана природа и адаптивност, което ги прави идеални компаньони за възрастни хора. Тези малки кучета са не само красиви с копринената си, развяваща се козина, но също имат и спокоен, кротък характер. Те с е лекота се адаптират към начина на живот на собственика си, като с еднаква сила се наслаждават както на тиха следобедна дрямка, така и на лека разходка из квартала.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Известно е, че Кавалерите са особено привързани към своите собственици и чувствителни към настроенията им, като често им осигуряват комфорт без нужда от думи. 

Бишоните са дребна порода, известна със своето весело поведение и слабо линееща козина – неща, които ги правят добър избор за възрастни хора, загрижени за алергии или притеснени от необходимостта от интензивно почистване. Бишоните са естествено нежни и имат приятелски характер, което ги прави отлични другари. Те изискват редовен груминг, относително лесни са за дресура и като цяло са много отзивчиви към нежни, положителни техники за подсилване. 

куче човекСнимка: iStock

Игривата им, привързана природа им помага да се свържат дълбоко с хората, които се грижат за тях. А това ги прави източник на постоянна радост и приятелство. 

Ши Тцу са друга малка порода, идеална за възрастни хора поради спокойния си темперамент и любящ характер. Първоначално отглеждани като компаньони, доволно излежаващи се в скутовете на китайските кралски особи, тези дребосъци се задоволяват да си дремват на различни места из дома ви. Задължително – близо до собственика си. Дългата им, копринена козина изисква редовна поддръжка, което може да насърчи грижовната връзка помежду ви.

куче човекСнимка: iStock

Мопсовете са очарователни малки кучета с приятелски настроен и забавен характер, който може да внесе много смях и щастие в живота на един възрастен човек. Те са известни със своята общителна природа и се чувстват най-добре, когато са около стопанина си. 

куче човекСнимка: iStock

Мопсовете обикновено имат спокойна натура и предпочитат излежаването пред дългите разходки, което е в съответствие с начина на живот на много възрастни хора. Те се адаптират добре към по-малки жилищни пространства и са известни със способността си да се разбират с други животни.

Скоч териерите са малки, но здрави кучета с достойно, спокойно поведение. Те са независими и понякога дистанцирани, но създават силни връзки със своите собственици. Скотитата не изискват много физически упражнения, което ги прави подходящи за възрастни хора, които предпочитат по-заседнал начин на живот. Лоялни и защитни, тези териери осигуряват не само компания, но и чувство на сигурност. 

куче човекСнимка: iStock

Хрътките са изненадващо отлични компаньони за възрастни хора, въпреки репутацията си на състезателни кучета. Те обичат да се излежават и изискват сравнително малко упражнения освен ежедневната си разходка. Грейхаундите имат кротък и тих характер, което ги прави подходящи за по-спокойни домакинства.

куче човекСнимка: iStock

Кокерите са известни със своя нежен и мил нрав. Те са средно големи кучета, което ги прави подходящи другари за повечето възрастни хора. В съчетание с това те имат спокоен темперамент, който се вписва добре в по-тих начин на живот. Техните красиви, копринени палта изискват редовен груминг, което може да бъде приятно, свързващо занимание. Кокерите са привързани и общителни, често се стремят да угодят на стопаните си, което ги прави особено отзивчиви към редовно общуване.

Кокер шпаньолСнимка: iStock

 

Виж още