7 общи неща между кучетата и хората

куче Снимка: iStock

К учетата са най-старите опитомени животни, като според исторически данни, те са редом до хората от около 10-15 хиляди години. Използвани са за различна работа - лов, пасторство, теглене на товари, охрана и защита, а днес ценим приятелството им като верни семейни другари и компаньони. Независимо от породата на кучето, произходът му обикновено може да се проследи назад до една от гореизброените функции. За това и едва ли ще е изненада за някого, че

кучетата и хората споделяме толкова много уникални качества. Еволюирали сме заедно в продължение на хиляди години, така че има смисъл да си приличаме толкова много, не мислите ли?

Неслучайно кучето се нарича „най-добрият приятел на човека“, нали? 

Dogsandcats.bg

куче човек душиСнимка: iStock

А ето и 7 общи неща между четириногите и хората.

  • Социална природа

Знаем, че кучетата са социални животни. Техните предци са живели в глутници с установена йерархия (нещо като нашите семейства). Четириногите обаче, обичат да прекарват и време с хората, черта, което сме възпитали у тях пред годините съвместен живот. В края на краищата, каква е ползата от едно селскостопанско куче, ако на него не му допада да е около собственика си? За това и хората от самото начало отглеждат кучета за компания и общителност. 

куче човекСнимка: iStock

  • Обичаме удобството

Не всеки стопанин е доволен да види домашния си любимец върху новия си диван, но повечето от нас не са особено стриктни (признаваме си го!) по отношение на това. Всъщност, много собственици се чувстват доста комфортно да споделят голяма част от времето си на дивана или леглото в компанията на четириногия си другар. А самите кучета... те са опортюнисти (също като нас) и бързо ще заемат цялото пространство, което могат!

куче човекСнимка: iStock

  • Ценим доброто похапване

Храната е любов, както за хората, така и за кучетата. И ние, и косматите ни другари сме социални видове и голяма част от взаимодействията ни с околните се въртят около доброто похапване. И въпреки че не споделяме (буквално) вечерята си едни с други, можем да се насладим заедно на любовта към вкусната храна – всеки със своята порция. 

  • Интелигентни сме

Едва ли има съмнение за някого, че кучетата са много интелигентни животни. Според скорошни проучвания, четириногите са приблизително толкова умни, колкото двегодишно хлапе. Доказано е също, че кучетата имат относително забележителна емоционална интелигентност, умения за разрешаване на проблеми и дори демонстрират логика в дадени ситуации. 

куче човек стресСнимка: iStock

  • Имаме си лични предпочитания

Кучетата имат лични предпочитания точно като хората. Четириногите ни другари си имат любими храни, лакомства и дори хора. Всяко куче е индивидуално, като някои изглежда харесват всичко и всички, докато други са по-придирчиви.

Вижте още: 5 изненадващи причини защо кучетата не харесват определени хора

  • Носим уникална личност и индивидуалност

Кучетата са това, което тяхната генетика и възпитание позволяват. За това и всяко четириного е уникално и със своята неповторима личност! Някои черти са специфични за породата, но дори и в рамките на нея има вариации. Най-общо казано, личността на домашния ви любимец отразява задачите, за които е отглеждан. Породите, например, селектирани са теглене на шейни, са активни и независими, ловните кучета – социални и енергични, пазачите – лоялни и дистанцирани към непознати. Това са обобщения, разбира се, но често истината е именно в клишетата. 

куче човек релаксСнимка: iStock

  • Емоционалност

Кучетата са дълбоко емоционални същества. Те се привързват силно към семействата си, а според последни проучвания, четириногите са в състояние да изпитат сложни емоции като ревност, например. Те са инстинктивни, но интуитивни животни, които долавят безпогрешно кога стопаните им изпитват радост, обич, страх или гняв. Да, понякога антропоморфизирането може да се превърне в проблем, но сложните емоции, които кучетата изпитват, не могат да бъдат пренебрегнати.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: Какви емоции могат да изпитват кучетата

Виж още