7 от най-смелите породи кучета

Фландърско бувие Снимка: iStock

К огато определяме коя порода куче е подходяща за нас, всеки е различен при избора на черти, които би искал домашният му любимец да притежава. Темперамент, енергийни нива или игривост - това са все акценти, над които спираме вниманието си. А за някои намирането на домашен любимец, който е смел, безстрашен и готов да защитава стопанина и семейството си, може да стои най-горе във въпросния списък. 

Какво прави едно куче смело?

Чертите, които се открояват в породите кучета, определяни като смели, на пръв поглед изглеждат доста ясни. Смелото куче е уверено, силно и способно да запази хладнокръвие под натиск или в ситуация на напрежение. В природата на тези четириногите е да изберат да се изправят срещу потенциалния агресор в случай, че смятат, че вашата безопасност е застрашена. Те ще застанат до вас, показвайки ви лоялността и засвидетелствайки верността си. Отлични пазачи със силно развит защитнически инстинкт, докато внушителната им естетика безспорно е допълнително привлекателно предимство, смелостта се крие в сърцата на тези четириноги. Нека разгледаме заедно 7 от най-безстрашните породи кучета. 

В миналото тези четириноги са отглеждани като универсални селскостопански кучета. Известни с това, че работят с военните в родната си Белгия, Бувиетата са волеви, пъргави и атлетични четириноги. В комбинация със силната им лоялност към стопаните им, това ги превръща в отлични защитници на дома ви. 

Фландърско бувиеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С внушително телосложение и бумтящ лай, Ротвайлерите излъчват сила и непоколебимост. Въпреки леко стряскащия си външен вид обаче, те са изключително любящи към семействата си. Безстрашието им ги извежда начело на списъка с най-смелите кучета. Те са и невероятно силни, което поставя пред стопаните им отговорност, свързана с обучението им. 

ротвайлерСнимка: iStock

Често използвани като служебни животни, в армията или като работни кучета, Немските овчарки са перфектната комбинация от любящи, смели и силни домашни любимци. Те са невероятно интелигентни, лесни за обучение и са известни с лоялността към своите собственици. Сдържани по природа, ако се почувстват застрашени, те могат да действат силно защитно, което ги превръща в отлични пазачи. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Доберманите произхождат от Германия, където се появяват в края на 19 век. Използвани като кучета-пазачи, тези безстрашни четириноги са силни и интелигентни. Изискват добра социализация, тъй като е известно, че са мнителни и недоверчиви към други четириноги или непознати. И все пак – те са и невероятно привързани към семейството си. С подходящо обучение, тази смела порода може да бъде отлично допълнение в дома ви.

ДоберманСнимка: iStock

Акита са голяма, мощна порода кучета с елегантен и царствен външен вид. Първоначално отглеждани за охрана на кралски особи и благородници във феодална Япония, тези четириноги са известни със своята лоялна и защитна природа. Не се плашат лесно, което ги превръща в отлични пазачи на дома и семейството ви. С подходящо обучение и социализация, тези благородни кучета ще бъдат ваши верни спътници докрай.

АкитаСнимка: iStock

Бурбул е голяма, мускулеста и внушителна порода кучета. Понякога ги наричат Южноафрикански мастиф. Тези гигантски четириноги в миналото са използвани за охрана на ферми. Въпреки респектиращия си външен вид обаче, те са много любящи към семейството си, а към децата – нежни и привързани. 

БурбулСнимка: iStock

Меки маниери и непринудено държание, Булмастифите са лоялни към семейството си и чудесен избор за дом с деца. Тези кучета са предпазливи към непознати, а усетят ли опасност, мигновено се превръщат в безстрашни пазители. Мощни и респектиращи, с такъв домашен любимец у дома имате естествено възпиращо средство срещу евентуални натрапници или нападатели. 

БулмастифСнимка: iStock

 

Виж още