Фландърско Бувие

Фландърско Бувие Снимка: Istock

Други имена

Bouvier des Flandres, Belgian Cattle Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

59 см. 68 см.

Тегло

27 - 40 кг.

Живот

10 - 12 г.

Произход

Белгия

История

На пръв поглед това импозантно куче може да бъде объркано с Ризеншнауцер и не е изключено далечните им предци да имат нещо общо помежду си. В миналото в Белгия подобен тип четириноги били изключително разпространени и се използвали за събиране на добитъка, охрана на дома и дори – за пазачи на имотите на войника, докато е на фронта. 

Едва през 1910 година Фландърското бувие започва да се отделя като отделен вид. 

Външен вид

Фландърското бувие, подобно на Ризеншнауцера, създава впечатление на мощно, силно, компактно и мускулесто куче. Голяма роля за това играе и твърдата му, рошава козина с добре развит подкосъм. Мъжките представители достигат до 68 см височина и тегло от 40 кг, докато женските са малко по-дребни – височина до 65 см и тегло до 35 кг. Главата на тези кучета е пропорционална на тялото, като черепната част е плоска и малко по-дълга, отколкото широка. Муцуната е едра, мощна и с права горна линия. Ушите са високо поставени, с триъгълна форма, много гъвкави. Очите са бадемовидни и тъмни, с изразително и любопитно изражение. Шията е здрава и мускулеста, гърдите – дълбоки, а опашката се купира на втория или третия прешлен.

Козината на Бувието е груба и твърда, с мек и гъст подкосъм, който осигурява на кучето надеждна защита във всеки период на годината. Оцветяването варира от светложълто-кафяво, до черно, включително „сол и пипер“, сиво и тигрово. 

Dogsandcats.bg

Характер

Фландърското Бувие е интелигентно, любящо, спокойно, уравновесено и много лоялно към стопанина и семейството си куче. Непринуденият му, хармоничен нрав го прави чудесен компаньон, а недоверието и известната резервираност към непознати, съчетани с внушителните му размери – добър пазач на дома и имуществото ви. Фландърското бувие съзрява по-бавно, както физически, така и умствено – представителите на породата трябва да навършат 2-3 години, за да се смята, че са преминали от „деца“ към възрастни индивиди. За това не се учудвайте на лекия им, игрив нрав – те винаги са готови да ви придружат навсякъде! 

Важно е да социализирате от рано тези четириноги, защото макар да са приятелски настроени към други кучета, ако не свикнат от рано с различни звуци, картини и хора, могат да израснат плахи и несигурни, а това е абсолютно противопоказно за цялостния характер на породата.

Като типични работни кучета, Фландърските бувиета са свикнали сами да взимат решения и това се проявява по време на обучението им.Често се случва те да проявяват инат и да отказват да повторят вече заучена команда. Породата не е подходяща за първо куче именно поради специфичните си поведенчески проблеми, които могат да направят дресурата предизвикателство дори за хора с опит. Ако не можете да се справите сами – задължително запишете кучето на училище или потърсете помощта на опитен треньор. Големите размери на тези кучета не позволяват да бъдат оставени без да научат поне основни команди – необучени те могат да бъдат опасни и неконтролируеми. Ако сте решили да ги възпитавате сами, задължително подхождайте с позитивност, лакомства и похвали, като внушавате на кучето, че ви е равно и го уважавате, без да прибягвате до физическа сила и наказания. 

Здраве

Породата се отличава с добро здраве, но като всички големи кучета страдат сравнително често от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Характерни за Бувието са и проблемите с очите като хипотиреоидизъм, глаукома, катаракта и ентропия. Някои кучета страдат и от стеноза на аортната клапа.

Грижа

Фландърското Бувие е активно и енергично куче, което има нужда от ежедневно физическо натоварване, за да се чувства добре и във форма. Най-добре за представителите на породата би било да живеят в къща с двор, през нощта обаче задължително ги прибирайте при себе си – те обичат човешка компания и биха се чувствали много самотни без вас.Отделяйте им достатъчно внимание за игри и разходки, независимо че по цял ден са навън – те искрено се забавляват със стопанина си. 

Правете често преходи в планини и гори – Бувието е много ловко и подвижно куче, което може да тича с часове без да се измори. Ако го отглеждате в апартамент, постарайте се да му осигурите достатъчно движение – поне по две по-дълги разходки на ден.

Козината на Фландърското Бувие може да се разресва веднъж на два-три дни, за да се избегне риск от сплъстяване, особено ако кучето през по-голямата част от деня е навън. Честото къпане не се препоръчва, като за оптимално се смята 4-5 пъти годишно. Необходимо е „брадата“ и космите по главата на кучето да се подстригват редовно – можете да го правите вие или да водите любимеца ви на фризьор за целта. Редовно подрязвайте ноктите, следете и състоянието на очите и ушите, за да предотвратите възможни инфекции.

Хранене

Фландърското Бувие не е претенциозно относно храненето – с удоволствие ще похапва както кучешка храна, суха или от консерва, така и натурална. Добре е менюто му да е разнообразно, като около 60-70% от него да е съставено от месо и местни субпродукти. Можете да добавяте хрущяли, дреболии, големи кокали (без тръбни), продукти богати на белтъчини като твърдо сварени яйца, извара и кисело мляко, както и различни зеленчуци, варен ориз или елда, попарени овесени ядки. Избягвайте да храните кучето със сурово, свинско или овнешко месо, прясно мляко, тестени или солени храни, салами и колбаси, пържено или сладко.

Деца и домашни любимци

Въпреки големите си размери и леко заплашителен външен вид, Фландърското Бувие е много нежен и внимателен приятел на най-малките членове на семейството си. То ги приема като част от своето „стадо“ и гледа да ги пази, а през първите години от живота си – им е пръв приятел в игрите и лудориите. Към други кучета се отнасят приятелски и съжителстват добре, стига да са отгледани заедно, няма проблем да ги отглеждате и в компанията на котки, макар че през повечето време Бувието почти не ги забелязва.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още