7 породи кучета, идеални за хора, които работят дълги часове далеч от дома

Басет Снимка: iStock

Д а откриете идеалния кучешки спътник, когато имате натоварен работен график, може да бъде известно предизвикателство. Четириногите, както и хората, се нуждаят от внимание, обич и различни дейности, които да ангажират ума им. Някои породи обаче са се адаптирали изключително добре към прекарване на времето сами, което ги прави идеален вариант за хора, които работят дълги часове. 

Ключовите качества, които отличават тези породи, включват тяхната независима природа, ниски енергийни нива и минимална нужда от постоянно човешко взаимодействие.

Изборът на правилната порода може значително да намали стреса, свързан с оставянето на кучето ви у дома за продължителни периоди.

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви да разгледаме заедно 7 породи, чиито представители са известни с това, че са спокойни и доволни, когато остават сами. Идеален вариант за съвременния работещ човек.

Забележка: Важно е да отбележим, че независимо от породата, всяко куче има своята уникална личност, която изисква различни нива на грижа и внимание. 

Въпреки славата си на състезателни кучета, хрътките са изненадващо спокойни и привързани спътници, подходящи за хора с натоварено работно време. Известни с нежното си и тихо поведение, те обичат да се излежават из къщата през по-голямата част от деня. 

хръткаСнимка: iStock

Грейхаундите се нуждаят от редовни кратки упражнения, за да бъдат здрави и щастливи, но са повече от доволни да прекарват останалото време в дрямка. Спокойният им характер ги прави отлични домашни любимци за хора, които не могат да осигурят постоянно присъствие или внимание. Хрътките са известни със своята независимост и могат да остават сами за по-дълги периоди, без да изпитват безпокойство или скука. 

Басетите притежават спокойна личност, съчетана с ниски енергийни нива, което ги прави отличен избор за заети собственици на домашни любимци. Със своите отличителни увиснали очи и дълги уши, те имат кротък нрав, който се вписва добре в тихо домакинство. Басетите се радват на спокойни разходки, а през останалата част от времето предпочитат да си почиват. Способността им да се забавляват, заедно с това, че по-скоро ще използват времето, докато отсъствате, за да релаксират, отколкото да се тревожат, че са сами, ги прави подходящи за собственици, които прекарват дълги работни часове извън дома си. 

БасетСнимка: iStock

Френчитата имат репутацията на привързани и адаптивни домашни любимци, които се чувстват добре в различни условия, включително се адаптират добре към малки апартаменти. Те са известни с ниските си енергийни нива и минимални нужди от упражнения, което ги прави идеални за хора, които нямат възможност да отделят време за продължителни ежедневни разходки. Френчитата обичат да са около своите стопани, но са достатъчно независими, за да останат сами, без да си навличат проблеми.

френски булдогСнимка: iStock
 

Булмастифите са отлични компаньони са хора, които търсят тих и надежден домашен любимец. Те са големи и внушителни, което предполага нужда от постоянна активност, но истината е, че те оценяват добрата почивка! Известни със защитния си, но нежен характер, Булмастифите изискват умерени упражнения и се задоволяват да бъдат спокойни и внушителни пазачи на дома си. Спокойното им поведение и лоялност ги правят подходящи за собственици, които работят дълги часове, тъй като търпеливо чакат завръщането им.

БулмастифСнимка: iStock

Чихуахуа са една от най-малките породи кучета, но това, което им липсва като размер, те компенсират със своята забележителна личност! Тези кученца се радват на общуване с човешкото си семейство, но могат да бъдат обучени да прекарват времето си сами, без да изпитват безпокойство. За работещи и заети хора Чихуахуа може би са идеалните домашни любимци, които ще се сгушат мило в скута ви в края на дългия работен ден, като междувременно ви дават спокойствието, че не са страдали прекомерно, докато са били сами. 

ЧихуахуаСнимка: iStock

Шиба са известни със своята одухотворена личност, външен вид, подобен на лисица, и независим характер. Произхождащи от Япония, те са чисти и сравнително тихи кучета, които се адаптират към различна среда на живот, включително и към натоварения график на стопанина им. Шиба се нуждаят от редовни упражнения, за да се поддържа добрата им форма, но тези четириноги са също толкова щастливи да прекарват време сами, да изследват заобикалящата ги среда или просто да си почиват. 

Шиба инуСнимка: iStock

Често описват Уипетите като по-малка версия на Грейхаунда и е факт, че двете породи споделят много от същите черти, които ги правят идеални за собственици с по-натоварен график. Те са спокойни, привързани и обичат да се излежават из къщата, като изискват относително малко упражнения в сравнение с други породи. 

Уипетите обичат да тичат на открито, но веднъж прибрали се у дома, те са доволни да се свият удобно и да се отпуснат с часове. Нежното им, кротко и тихо поведение ги прави отлични спътници за тези, които се нуждаят от куче, което може да се справи и само. Уипетите създават силни връзки със собствениците си и можете да сте сигурни, че ще бъдете посрещнати топло винаги, щом се приберете след дългия работен ден у дома.  

УипетСнимка: iStock

Уипетите създават силни връзки със своите собственици и осигуряват топло посрещане у дома, което прави времето, прекарано разделени, по-лесно за управление.

В заключение, макар че кучетата, изброени по-горе могат да остават по-дълги часове сами, независимо от породата, осигуряването на безопасна, удобна и комфортна среда, както и прекарването на качествено време с домашния ви любимец, когато сте у дома, е от съществено значение. Четириногите са социални животни, които се радват на общуването. За това се постарайте да покажете на питомеца си, че е обичан, въпреки времето, през което не сте наоколо.  

 

Виж още