Италиански Грейхаунд

Италианска хрътка Снимка: Istock

Други имена

Италианска Мини Хрътка, Италианска Мини Хрътка, Italian Greyhound, Piccolo Levrieve Italiani

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

33 см. 38 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

14 - 15 г.

Произход

Италия

История

Елегантно и изискано куче, Италианският Грейхаунд е древна порода, за която се смята, че е възникнала още по времето на египетските фараони в Древен Египет. Особено популярна е сред древните римляни, които много харесвали външния вид на тези четириноги, глезели ги, носели ги на възглавнички и дори им слагали специален парфюм. 

По време на Ренесанса тези кучета са символ на аристократизъм и знатно потекло, и се смятали за задължителна придобивка в дома на всеки богаташ. Породата е любима в кралския двор не само в Италия – смята се, че британската кралица Виктория и руската императрица Екатерина Втора са имали подобни кучета.

Външен вид

Изключително красиво и изящно куче, Италианският Грейхаунд впечатлява със своята външност. Мъжките представители на породата достигат до 38 см височина, а теглото, независимо от пола, е максимум 5 кг. Фини животни, с дълги крайници, височината на тялото им е равна на дължината му. Главата е леко издължена, муцуната – заострена, а носът – сравнително малък, черен на цвят. Гръдният кош е добре развит, шията е дълга и нежна, коремът – прибран. Очите са кръгли, големи и изразителни, обикновено тъмни на цвят. Опашката е дълга, широка в основата си, към края става тънка. Козината е къса и копринено мека при допир. По стандарт е черна, сива или бежова.

Характер

Италианският Грейхаунд е будно, умно, игриво и чувствително куче, изключително привързано към стопанина и семейството си. То ще иска постоянно да е около вас и да ви показва колко ви обича. Към непознати е по-скоро резервирано, но никога агресивно. 

Dogsandcats.bg

Тези кучета не са от най-смелите, лесно се плашат и стряскат, като това е придружено с лай или ръмжене. Интелигентни по природа, те се поддават лесно на обучение, но по време на тренировките може да се сблъскате с редица препятствия. Водещото е, че представителите на породата са много чувствителни, обидчиви и емоционални. Те не могат дори да се возят в кола, без да се мятат от край до край развълнувано. Ако им повишите дори леко тон или им се скарате, дори и лека заплаха в глава ви, те ще се уплашат и стресират. Възможно е да откажат изобщо да изпълняват командите ви, дори и тези, които вече знаят доказано. Необходими са много търпение, спокойствие и деликатност, за да успеете в дресурата на Италианския Грейхаунд.

Здраве

Специфичната външност на тези кучета предопределя и някои от болестите, от които страдат. Крехкостта на костната система ги прави лесно податливи на различни травми, навяхвания и охлузвания. При най-лекото нараняване в възможно да счупят кост. Тези кучета могат да имат и епилепсия, проблем с очите, ушите и зъбите, както и различни заболявания на ставите.

Грижа

Италианският Грейхаунд е активно куче, което има нужда от достатъчно движение, за да изразходва енергията си. Най-щастливо ще се чувства в къща с двор, но в никакъв случай не трябва да го оставяте да спи навън, защото козината му е къса, кожата- тънка и може да настине. През студените дни задължително го извеждайте с дрешка и на повод, не се препоръчва да го оставяте пуснато в градска среда, защото може да подгони някоя дребна животинка и да го загубите от поглед. Две едночасови разходки ще са достатъчни на любимеца ви, за да е в добра физическа форма.

Грижите около Италианския Грейхаунд включват редовно почистване на козината с мокра кърпа, най-вече след разходки, за да се премахнат евентуално натрупали се прах и мръсотия, както и мъртвите косъмчета. Редовно преглеждайте ушите и очите на любимеца си, за да предотвратите възможни инфекции. Основен проблем на тези кучета е абсолютното неосъзнаване крехкостта на тялото им. За това внимавайте къде скача и тича, за да не се нарани фатално.

Хранене

Породата не се слави с особено добър апетит, за това менюто на тези кучета трябва да е максимално балансирано и да съдържа всички необходими им витамини, минерали и хранителни вещества. Поради крехкостта на костната им система, добре е да им давате допълнително калций, след консултация с ветеринар, разбира се. Можете да храните Италианския Грейхаунд с кучешка храна, висок клас, консерви или суха, задължително премиум клас. От натуралните продукти му давайте нетлъсти меса като агнешко, дивеч, пилешко, телешко и заешко, както и обработените им субпродукти. Добре ще му се отразят и нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, кисело мляко, зеленчуци, попарени овесени ядки или ориз.

Деца и домашни любимци

Нежни и внимателни, с уравновесен характер на компаньони, тези кучета са чудесни за семейства с деца. Най-добре би било, ако са над 6-7 годишни, защото по-малките могат да наранят без да искат крехките четириноги в непринудената си игра. Италианския Грейхаунд е чудесен и с по-възрастни, самотни хора. С други кучета и котки се разбират и съжителстват добре, но винаги имайте едно наум и следете къде и с кой играе животното, за да не се нарни.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още