8 новогодишни решения, с които ще подобрите живота на кучето си

куче нова година Снимка: iStock

Щ о се отнася до новогодишните решения, добра идея е с тях да не се прекалява. Знаете ли, например, че едва между 8 до 10 % от хората действително се придържат към тях в дългосрочен план? И вероятно една от възможните причини за това е манталитетът „всичко или нищо“, който обикновено стои зад тях.

Така че –

вместо да планирате, че вие и домашният ви любимец ще посещавате близкия парк за джогинг два пъти на ден в продължение на месец, например, ние ви предлагаме да не правите прибързано обещания, чието неспазване ще ви накара да се почувствате разочаровани от самите себе си. 

Dogsandcats.bg

Ето някои новогодишни решения, които ще подобрят живота на косматия ви другар в дългосрочен план и са действително осъществими! 

  • Осигурявайте на кучето си повече умствена стимулация

Всички знаем, че кучетата се нуждаят от ежедневни упражнения, но понякога е лесно да забравим, че умствената стимулация е не по-малко важен елемент от отглеждането им. В никой случай не омаловажаваме значението на физическата активност, но косматите ни другари с удоволствие се възползват и от дейности, специално предназначени да ги предизвикат.

куче пъзелСнимка: iStock

Лесното решение: играчки пъзели. В наши дни има безброй различни видове, които можете да откриете в почти всеки ценови диапазон.

Вижте още: Как играчките тип пъзел помагат на кучето ви

  • Игри – поне 15 минути на ден

Когато домашният ви любимец е кутре, игрите се случват съвсем естествено – животинчето просто ви напомня с поведението си, че е време да му обърнете внимание… постоянно! Улисани в забързаното си ежедневие обаче, се оказва че е лесно да забравим, че и порасналият ни четириног другар има нужда от време за игра. Добрата новина: той не се нуждае от много! Само 15 минути на ден са достатъчни!

куче играСнимка: iStock

Вижте още: 10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

  • Разходка на кучето на ново място – веднъж месечно

Разходките на много стопани с домашни любимци следват един и същ маршрут всеки ден. Защо не опитате това: веднъж месечно разнообразявайте излизанията си с посещения на ново място. Това може да е съседната градинка, парк или просто красив квартал, в който обикновено не ходите. Смесването на нещо ново с обичайната рутина ще ви помогне да не скучаете – както вие, така и четириногият ви другар! 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Започнете да мерите гранулите на кучето си с истинска мерителна чаша

Ако до сега сте използвали чаша или друг вид случайно измервателно устройство, за да загребвате гранули и да ги поставяте в паничката на кучето си – опитайте да преминете към истинска мерителна чаша. Гарантираме ви, че по този начин домашният ви любимец ще получава постоянно, премерено точно количество храна. А това е лесен начин да гарантирате, че му осигурявате правилните и достатъчни хранителни вещества всеки ден. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: Kолко често е добре да храним кучето си

  • Актуализирайте идентификационната информация на кучето си

Ако не сте се местили наскоро – подминете това новогодишно решение! Но ако сте, то не забравяйте да актуализирате информацията на медальона на домашния си любимец, както и тази, съдържаща се на неговия микрочип. По този начин, с нещо наглед просто, вие значително увеличавате шансовете животното да бъде открито, ако се загуби.

  • Създайте си план за неочаквани разходи за кучето ви

Тук има няколко опции, които варират в зависимост от домашния ви любимец, както и начина ви на живот. Важното е да имате план (поне приблизителен!) какво бихте направили, ако се появят неочаквания разходи, свързани с домашния ви любимец (най-вече – със здравето му).

куче ветеринарСнимка: iStock

За всеки това означава нещо различно – дали ще е застраховка или създаване на сметка за спешни разходи, в която редовно да превеждате определена сума. 

  • Почиствайте играчките му и изхвърлете всички от тях, които са пред разпад

Имате ли у дома асортимент от отдавна унищожени играчки, които удобно са се разположили в различни ъгли на дома ви? Е, вярваме, че знаете, че те крият микроби, прах и определено не са ви нужни. Началото на новата година е чудесно време да ги изхвърлите! А като бонус – можете да измиете/почистите каишката, нашийника и повода на питомеца си, ако не сте го правили наскоро!

куче играчкиСнимка: iStock

Вижте още: Как да почистим играчките на кучето си

  • Бъдете търпеливи с домашния си любимец и със себе си

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но е полезно да запомните, че четириногият ви другар не се опитва целенасочено да развали деня ви – той просто се опитва да живее живота на домашен любимец в свят, ориентиран към човека.

куче стопанинСнимка: iStock

Не забравяйте, че косматият ви спътник не е нарочно досаден и че за поведението му (обикновено) си има причина. Осигуряването на различно обогатяване и използването на обучение на база положително подсилване може да помогне за ограничаване на нежеланите навици. И междувременно – да ви помогне да разберете по-добре нуждите на животното, като по този начин обогатите връзката си!

Честита Нова Година!

Виж още