9 естествени домашни средства срещу запек при кучетата

куче запек Снимка: iStock

Н яма нищо по-неприятно и тревожно от това да гледате кучето си, което изпитва болка и страдание. А запекът може да доведе до изключителен дискомфорт, физическа болка и поведенческо неразположение, пишат от PetMD.

За щастие, в повечето случаи кучешкият запек не налага непременно посещение в кабинета на ветеринарния ви лекар. Има някои неща, с които можете да го излекувате у дома – бързо и ефикасно, за да се сведе до минимум количеството стрес, което питомецът ви изпитва. Нека ги разгледаме заедно.

9 домашни естествени средства срещу запек при кучетата                                

Забележка: изброените по-долу средства могат да помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта в следствие на запек при домашния ви любимец. Въпреки това, със сигурност няма да нареди да се консултирате с ветеринарния си лекар. Не забравяйте и, че в зависимост от причината, някои случаи на констипация се нуждаят от лекарска намеса. Ако животното не е дефекирало в рамките на 48 часа, необходимо е да бъде прегледано от специалист.

куче запекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Увеличете ежедневните упражнения

Понякога всичко, което е необходимо, за да помогнете на храносмилателната система на кучето ви да заработи на пълни обороти, е да го накарате да се раздвижи. Малко допълнителни упражнения и физическа активност ще помогнат за изтласкване на изпражненията през храносмилателния тракт и надолу към дебелото черво. 

 • Уверете се, че пие много прясна вода

Една от основните причини за запек е дехидратацията. Ще разберете, че случаят е такъв, ако при дефекация излизат твърди и ронливи изпражнения. Това може да е знак, че животното не пие достатъчно вода. Погрижете се купичката му винаги да е пълна и го насърчавайте да се хидратира. 

кучеСнимка: iStock

 • Преминете към консервирана храна (временно)

Ако кучето ви не проявява особен интерес към купичката си с вода, можете да опитате да преминете към консервирана или мокра храна. Тя е с по-високо съдържание на вода, а и едва ли косматият ви другар ще възрази срещу тази промяна!

 • Добавете трици към диетата му

Ако кучето ви пие достатъчно вода и се движи, но въпреки това редовно страда от запек, то може просто да има нужда от допълнителна доза фибри. А един от най-добрите източници, конкретно при четириногите, са триците. Независимо дали ще добавите овесени, пшеничени или оризови ядки, просто поръсете малко върху обичайната храна на животното.

куче хранаСнимка: iStock

 • Други източници на фибри

Ако овесените ядки и трици не помагат или кучето ви не е особено ентусиазирано от тях, можете да опитате и други здравословни източници на фибри, като: листни зеленчуци, кокосово масло, зелен фасул, броколи или тиква

 • Въведете естествени пробиотици

Точно като нас, кучетата се нуждаят от пробиотици, за да се поддържа здравето на червата им. Опциите тук са най-различни. Можете да опитате да почерпите питомеца си с малко кисело мляко. Някои собственици пък предпочитат да добавят ферментирали зеленчуци като кисело зеле, настърган морков или джинджифил към диетата на питомеца си. И разбира се, можете да закупите специализирани добавки. 

куче хранаСнимка: iStock

 • Хуск

Можете да добавите малко псилиум хуск към мократа храна на домашния си любимец. Освен естествен лаксатив, който се комбинира и набъбва при досега си с вода, хускът образува желатинова маса, която помага за омекотяване на изпражненията и облекчава запека. 

 • Пилешки или телешки бульон с джинджифил

Това е наистина вкусно лекарство, което може да бъде използвано и като добавка към менюто на косматия ви другар дори и да не страда от запек! 

 • Добавете малко зехтин към храната му

Зехтинът крие много ползи за домашните ни любимци, като една от тях е облекчаването на запек. Всичко, което трябва да направите, е просто да добавите една чаена лъжичка (или по-малко, в зависимост от размера на кучето си) към съдържанието на паничката му. 

куче запекСнимка: iStock

Често срещани причини за запек при кучетата

Най-честата причина за запек е яденето на несмилаеми или по друг начин дразнещи храни или вещества. Други чести причини включват неправилно хранене и дехидратация. Уверете се и, че паничката на кучето ви винаги е пълна с вода, за да избегнете дехидратация.

Заключение: Признаци на кучешки запек

Знаейки как да разпознаете кога кучето ви има запек, ще можете да реагирате и да атакувате проблема, преди да се е влошил. Ето някои от знаците, които е добре да имате предвид. 

 • По-малко от едно изхождане на ден
 • Кръв в изпражненията
 • Признаци на болка по време на опит за изхождане
 • Странна поза или скимтене по време на дефекация
 • Загуба на апетит
 • Повръщане
 • Проблеми с уринирането

И отново – ако в даден момент изглежда, че питомецът ви не се чувства добре или не е ходил по голяма нужда повече от 48 часа, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Какво показва вида на екскрементите на кучето

 

Виж още