9 научни причини защо животът ви е по-добър с куче

куче човек природа Снимка: iStock

К учетата са невероятни създания и неслучайно хората ги обичаме от хиляди години! Ако можехме да преброим всяка целувка, всяко щастливо радостно махане с опашка, всяка усмивка... Е, тогава може би щяхме да имаме възможността да облечем с думи неизмерната признателност, които носи присъствието на куче в живота ни. 

Днес обаче живеем в такъв свят, в който всеки се нуждае от „доказателство“ и „научна обосновка“. Така че, за да имате какво да отговорите следващия път, когато срещнете някой, който има нужда от фактология, която да доказва, че кучето прави живота ви по-добър, ще бъдете подготвени! А след това всичко, което трябва да направите, е просто да го накарате да седне и да ви слуша, докато му четете списъка по-долу. Защото той включва:

9 научни причини защо животът ви е по-добър с куче

  • По-вероятно е да сте социални.

Когато разхождате кучето си, със сигурност срещате хора, които просто умират от желание да го погалят и да му се порадват, нали? И те винаги започват с въпроси за него, като същевременно включват в разговора и собственото си куче. И ние, признаваме си, много обичаме тези импровизирани беседи! 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Да, може би интровертите не биха счели това за полза, но е доказано, че общуването, само по себе си, носи някои ползи за здравето ни. По-социалните хора обикновено имат по-добро физическо и психическо здраве, по-дълъг живот и дори – намален риск от деменция. 

  • По-малко вероятно е да сте депресирани.

Проучване от 2016 г. установи, че сред хората с ХИВ, тези без домашни любимци са три пъти по-склонни да се определят като „депресирани“. Ползите от отглеждането на куче обаче, могат да бъдат усетени от всеки! Четириногите са, буквално, топли и пухкави същества. Винаги развълнувани от прибирането ви у дома, те искрено се радват да ви видят, никога не са твърде заети, за да ви обърнат внимание и ви обичат безусловно. Грижите и отдадеността към косматия ви другар могат да променят поведението ви, дори когато сте „в дупка“ и да ви издигнат на повърхността, оставяйки депресивните мисли зад гърба ви. 

куче спиСнимка: iStock

  • По-вероятно е да сте физически активни.

Излизането на разходка с кучето може и да не е любимото ви нещо, но ако имате домашен любимец то знаете, че често се налага да пренебрегнете себе си в името на неговото благо. Една бърза разходка из парка е еквивалента на около шест коремни преси. И не само това! Проучване, проведено в Мичиганския държавен университет е установило, че хората, които имат домашни любимци, са по-склонни да участват и в други дейности, които могат да се причислят към графата „умерени към енергични“. 

Най-общо казано, средно, собствениците на кучета имат около 30 минути повече физическа активност на седмица в сравнение с тези без домашен любимец. А, както добре знаем, да бъдеш активен има толкова много предимства. Особено в сравнение с дрямката на дивана… Ще щрихираме само някои от тях, макар че едва ли е нужно: контрол на теглото, понижено чувство на умора през деня, по-добър сън и поддържане на здравето на мускулите и костите.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • По-малко вероятно е да сте стресирани.

Има един израз, който се вписва чудесно тук: „Каквото и да става, поне имам кучето си“. Работата може да е изтощителна. Сметките може да се натрупват, заедно със задачите. Може и да сте забелязали нова вдлъбнатина на колата си, която не е била там преди… Но поне имате кучето си! 

Когато сме стресирани, ние отделяме химикал, наречен кортизол. Доказано е, че общуването с куче намалява нивата му, а дори само галенето на питомеца ви може да понижи кръвното ви налягане и да регулира сърдечната честота. Две неща, които неминуемо се повишават при стрес. 

куче спиСнимка: iStock

  • Кучетата осигуряват „биоразнообразие“, което може да ви предпази от заболяване.

Когато доведете домашен любимец у дома, вие не просто си взимате куче. Вие въвеждате цял пакет свързани с него таксони (съвкупност от организми) директно в домашната ви среда. Някои от които могат да имат пряко или косвено въздействие върху човешкото здраве. 

Това разнообразие от бактерии в домовете на хора с домашни любимци помага на стопаните и семействата им да бъдат здрави и да се разболяват по-рядко. Така че, ако вие сияете от здраве, когато другите около вас кихат, можете да благодарите за това на кучето си!

  • Кучетата изглежда поддържат хората живи по-дълго след инфаркт.

Проучване, публикувано в American Journal of Cardiology, установило, че хората, претърпели инфаркт, са по-склонни да преживеят година по-късно, ако имат куче. Странно, но факт.

куче човекСнимка: iStock

  • Децата, които растат с кучета, са по-малко склонни да развият алергии.

Изследователите са наблюдавали бременни жени и бебета, които живеят с кучета. И са открили, че децата, които са отглеждани в компанията на домашен любимец, имат в организма си два вида бактерии, които намаляват вероятността да развият обичайните алергии. 

Децата могат да започнат да се възползват от тези предимства още, преди да се родят. Да, същите бактерии се предават на новородените чрез майка им. Удивително, нали!

  • Говорейки за деца...

Хората, които са израснали с куче у дома, се превръщат в по-добри хора. Установено е, че хлапетата на възраст между 7 и 12 години са по-съпричастни, когато са имали за компания куче. По-добри социални умения, чувство за отговорност, доверие, уважение, лоялност… можем да продължим.

дете кучеСнимка: iStock

  • Кучетата осигуряват няколко предимства за хората с болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер може да бъде болезнена както за хората, така и за близките им. Според последно проучване, грижата за терапевтично куче е внесла много светлина в живота на хора с деменция. Болните са изразили съпричастност, загриженост за благополучието на другите, радост и нежност. Тези чувства водят до чувство за собствено достойнство и усещането, че са необходими и значими. Все хубави неща. 

 

Виж още