Става все по-горещо: Съвети за разходка на кучетата през лятото

куче лято Снимка: iStock

Л ятото вече официално е тук, а температурите се повишават значително ден след ден. Това налага някои промени в грижите за домашния ни любимец с цел да осигурим комфорта и безопасността му по време на най-горещия сезон на годината. 

Тъй като кучетата ни не са толкова добре подготвени да се справят с жегата, колкото сме ние, ако не коригираме своевременно грижите, които им предоставяме, когато има драстични температурни промени, можем да изложим здравето и в някои случаи – дори живота им на риск. 

куче лятоСнимка: iStock

Едно от многото съображения, които е добре да имате предвид през лятото, е времето на разходките на питомеца ви. Редовните излизания са от съществено значение за вашия кучешки приятел (за отиде до тоалетна), но и за да се раздвижи, да се социализира и да изразходва насъбраната през деня енергия. Физическата и умствена стимулация на косматия ни другар е необходима, независимо от сезона. 

Dogsandcats.bg

Дали навън не е прекалено горещо за разходки с кучето ни?

И така, как да разберем дали навън не е твърде горещо, за да разходим домашния си любимец.

Експертите се обединяват около тезата, че като цяло е безопасно да изведете своя кучешки другар на разходка при температури до 25-27 градуса по Целзий. Всичко нагоре се счита за рисково.

Обръщаме внимание, че трябва да отчетете не само градусите навън, но и влажността на въздуха, както и това дали има или не ветрец. 

Важно е да се отбележи и, че различните размери и породи кучета имат и различна толерантност към топлината. Големи, с наднормено тегло, плоско лице (брахицефални) или много млади четириноги, както и тези със съпътстващи заболявания, трябва да бъдат наблюдавани внимателно при температури от 25 градуса по Целзий нагоре.

куче лятоСнимка: iStock

Съвети за разходка на кучето ви в горещо време

За щастие, има неща, които можете да направите, за да намалите рисковете, свързани с горещите летни разходки на домашния си любимец. Ето някои от изпитаните съвети, които да приложите при следващото излизане с четириногия ви другар в горещо време. 

  • Планирайте времето за разходка

За никого не е изненадващо, че температурите са най-високи в средата на деня. Поради тази причина, ветеринарните лекари препоръчват да разхождате косматия си другар рано сутрин и късно вечер. Това не само ще ви гарантира, че температурите са по-ниски, но също означава, че повърхността, по която стъпва животното, не е имала време да се нагрее, което неминуемо прави цялата разходка по-приятна. 

  • Проверете температурата на асфалта, преди да тръгнете

Ако не сте сигурни дали асфалтът на улицата, по която ви предстои да минете с домашния си любимец, не е твърде горещ, направете този лесен тест: проверете я с опакото на ръката си, преди да излезете навън. Ако е твърде парещ, за да я задържите повече от пет секунди, тогава е и твърде топъл за лапите на кучето ви. Което означава, че може да ги изгори или нарани. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Коригирайте маршрута си 

Може да помислите за коригиране на обичайния си маршрут за ходене що се отнася до локацията и нейната отдалеченост от дома ви. Когато навън е много горещо, ще се наложи да намалите количеството упражнения с цел да избегнете прегряване. Което от своя страна означава по-кратки разходки с по-малка интензивност. Така че най-добре е да смените планинските преходи с леки разходки. 

  • Отидете добре екипирани

Ако вървите по-далеч от блока или квартала си, добре е да планирате да се подсигурите с някои неща от първа необходимост. Лесно е да се дехидратирате, когато навън е горещо, а кучето ви ентусиазирано дърпа каишката напред. За това не забравяйте да сложите в раницата си сгъваема купичка за вода и бутилка, за да можете да се хидратирате с домашния си любимец. Не позволявайте на косматия си другар да пие от локви, езера или морето. 

куче лятоСнимка: iStock

Вижте още: 

6 хака за охлаждане на кучетo в летните жеги

Да помогнем на куче с наднормено тегло да влезе във форма

 

Виж още