Твърде горещ ли е асфалтът навън за разходка на кучето ни

куче Снимка: iStock

А ко живеете в града, то добре знаете колко горещо и задушно става през летните месеци. Настилката се нагрява бързо и става дори по-жежка от въздуха около нея. За това за всеки стопанин на домашен любимец е важно да се научи да прави правилна преценка кога паважът навън е подходящ за разходка на кучето и кога – по-добре да изчакате известно време

кучеСнимка: iStock

Защото,

твърде нагрятата, гореща настилка е потенциално опасна и може да причини изгаряния на подложките на лапите на четириногия ви другар. 

Dogsandcats.bg

Анатомия на кучешкия крак

Лапите на кучетата са частично покрити с козина, а в долната си част имат подложки (наричани още възглавнички), на които подобно космено покритие липсва. Възглавничките на лапите служат за защита на краката на животното от груби повърхности, осигуряват олекотяване на удара и необходимото сцепление, което позволява на кучето да тича. Но, за съжаление, не са имунизирани от изгаряния. 

кучешка лапаСнимка: iStock

Четириногите ни другари имат по пет подложки на лапите на всеки крак, които се допират ежедневно до земята, както и две допълнителни на предните крайници, които обикновено не влизат в контакт с повърхността, по която ходят. Всяка възглавничка е изградена от дебела кожа, мазнини и съединителна тъкан.

Настилката и температурата на въздуха

Всеки неравен път или улична настилка, изградена от асфалт или бетон (черният асфалт е особено опасен) се нагряват много бързо. Важно е да мислите в посока, че когато навън е топло, земята може да се доближи до температури, опасни за подложките на лапите на кучето ви. 

кучеСнимка: iStock

Температурата на асфалта може да бъде в пъти по-гореща от тази на въздуха (когато е изложен на пряка слънчева светлина, без вятър и ниска влажност), така че е важно да сте наясно с разликата между градусите и топлината, които излъчва настилката навън и тази на самия въздух.

За да ви помогнем да се ориентирате, приблизително нещата изглеждат така:

Температура на въздуха         Температура на настилката

25 ℃                                                52 ℃

30 ℃                                                58 ℃

35 ℃                                                 65 ℃

 

Както сами виждате, температурата на паважа навън може да е с от 20 до 30 градуса по-висока спрямо тази на въздуха. Цифрите говорят сами за себе си.

Кога са възможни изгарания?

Много фактори влияят кога и как е възможно да се появят изгаряния по възглавничките на лапите на домашните ни любимци, но не би било грешка да обобщим, че ако температурата на настилката е над 50 ℃ (а тази на въздуха – 25 ℃), то е възможно на кучето да не му е особено приятно да стъпва по тротоара за продължителен период от време. С покачване на цифрите кожата на подложките може да покаже признаци на термично нараняване. 

кучеСнимка: iStock

Алтернативи на ходенето по тротоар

Колкото и горещо да е навън, домашният ни любимец се нуждае от упражненията и ежедневните си разходки. За това, ако температурата на въздуха и респективно – тази на тротоара навън не е подходяща. Заложете на парк или градинка, където има повече тревисти площи и поляни, които са по-безопасни за тичане и ходене. Тези повърхности не се нагряват толкова много, колкото твърдия тротоар и обикновено са по-безопасни за ходене. 

кучеСнимка: iStock

Ако няма трева, по която да се разходите, вариант е да останете в двора (ако живеете в къща) или да се насочите към място с езеро или друг водоем. Каквото и да решите, важно е да запомните, че при горещо време физическото натоварване може да повиши рисковете от прегряване и топлинен удар, така че вземете предвид индивидуалните здравословни проблеми на кучето си. Не забравяйте да се запознаете и с прогнозата за времето, преди да излезете да тренирате през лятото. 

Защита на лапите на кучето през лятото

Ако ходенето по тротоара е неизбежно, помислете за варианти за предпазване на лапите на кучето от изгаряния. Обувките или чорапите за домашни любимци могат да ви изглеждат глупави или нелепи в началото, но са прост, достъпен и ефективен начин за предпазване на подложките на кучешките лапи от нараняване.

кучеСнимка: iStock

Съществуват различни стилове и размери, от които можете да избирате. 

Ако косматият ви другар не е свикнал да носи обувки или изобщо да има нещо на краката си, трябва да му дадете време да се приспособи към тях, преди да излезете на разходка. Сложете му ги първо у дома и наблюдавайте реакциите му.

Восъкът за лапи е друга алтернатива за домашни любимци. Можете да го закупите от зоомагазин. Този продукт се нанася лесно върху подложките на лапите на животното преди ходене и изсъхва за секунди, осигурявайки по този начин защитна бариера. Специфичното е, че восъкът за лапи не се препоръчва за ежедневна употреба, а по-скоро веднъж на няколко дни, за сметка на това обаче не е токсичен – в случай, че четириногото обича да облизва краката си. 

И накрая – най-лесният метод – променете часовете на разходките на кучето си. По-рано сутрин, когато настилката не е имала възможност да се загрее или по-късно през деня, когато тя изстине. Понякога тази проста промяна в графика е всичко, което трябва да направите, за да се погрижите за доброто състояние на лапите на косматия си другар през лятото. 

Как да установим дали асфалтът не е твърде горещ за разходка на кучето ни?

И накрая – има един лесен тест, с чиято помощ можете да установите дали настилката е твърде гореща, дори и без да знаете колко точно градуса. Какво трябва да направите?

Просто допрете длан върху паважа и се опитайте да задържите за 7 секунди. Ако не успеете да я задържите – значи не се препоръчва да оставяте и любимото си куче да ходи по тази настилка. 

 

Вижте още: 

Да подготвим кучето за топлото време

Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

Виж още