Нуждае ли се кучето от допълнителни витамини

куче Снимка: iStock

З а много хора висококачествените мултивитамини са като един вид застраховка. Във време, в което здравето излиза като основен приоритет, за всички ни е важно да знаем, че дори да не сме успели да покрием основните необходими хранителни вещества за деня, чрез приема на витамини сме си осигурили поне минимума. 

Подобно на нас, домашните ни любимци също се нуждаят от пълноценна и добре балансирана диета, за да задоволят основните си нужди. Сигурни сме, че като отговорни стопани храните кучетата си с най-добрата формула, която можете да им осигурите. Но дали не е добра идея да подсилваме имунната система на косматите ни другари с малко екстра витамини? Отговорът на този въпрос не е толкова прост и зависи от няколко различни фактори. 

Нуждаят ли се кучетата от допълнителни витамини?

Също като хората, и домашните ни любимци имат нужда от допълнителни витамини в различните етапи на живота си. 

Витамините и минералите подпомагат растежа и доброто развитие на кученцата, поддържат майките здрави и помагат на възрастните четириноги да остареят с минимално усещане за дискомфорт. Специфичните нужди на вашия космат спътник могат да варират и да се променят във времето – в зависимост от възрастта, породата и здравословното му състояние. 

Dogsandcats.bg

Като добър стопанин е важно да му осигурите редовен прием на всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. Точно както някои хора усещат слабост или умора, причинени от недостиг на витамин В12, кучетата също могат да страдат от липсата му. Дефицитът на витамин А пък, причинява нарушения на зрението и двигателните функции, кожни лезии и проблеми с дишането. Ако животното не си набавя достатъчно витамин В1 (тиамин) пък, то може да развие неврологични проблеми или с течение на времето – дори увреждане на сърцето. 

От друга страна обаче, е важно да знаете, че

за разлика от при хората, при кучетата предозирането с определени вещества, били те и полезни, може да бъде вредно и токсично. 

Най-големият риск от натравяне идва от прекомерното приложение на мастноразтворими витамини, категорични са ветеринарни лекари. Например: Кучетата се нуждаят от много малко витамин D. Прекомерният му прием обаче, може за кратък период от време да им причини бъбречна недостатъчност – сценарий, който определено искате да избегнете. Поради тези причини е важно винаги да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да включите витамини или друг вид добавки към диетата на домашния си любимец

Основни витамини и минерали за кучета

Същите витамини и минерали, които са полезни за нас и на които разчитаме, имат ползотворно влияние и върху четириногите ни приятели. Само че – в различни количества. 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви кратък преглед на витамините и минералите, на които кучетата разчитат за цялостното си здраве и благополучие:

  • Витамин А за развитие на плода (при бременни животни), растеж, добро зрение и имунна функция;
  • Витамини от група В (биотин, фолат, ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин, тиамин, витамин В6, витамин В12) за добър метаболизъм, здрави кръвни клетки и нервна система;
  • Витамин С за защита от вредните свободни радикали;
  • Витамин за здрави мускули и кости;
  • Витамин Е за здравословно функциониране на организма и метаболизма;
  • Витамин К за способността на кръвта да се съсирва
  • Холин за здравословна функция на мозъка и черния дроб

Като се имат предвид много ползи от приема на витамини и минерали при кучетата, не е чудно, че много от стопаните на четириноги искат да си гарантират, че любимците им получават всички необходими им хранителни вещества.

Трябва ли да давам на кучето си витамини?

Зависи. Общото мнение на ветеринарни лекари и специалисти е, че ако четириногият ви приятел се храни с пълноценна и балансирана диета, то не се нуждае от допълнително добавки. 

кучеСнимка: iStock

Докато се придържате към формула, подходяща за възрастта и породата на косматия си приятел, в общия случай няма нужда да се запасявате с допълнителни витамини. 

За да проверите храната на вашето куче, вземете опаковката и потърсете дали някъде по нея е написана с фин шрифт фразата „осигурява пълно и балансирано хранене“ или „формулираната така, че да отговаря на хранителните нужди на кучето ви“. Ако намерите такъв знак – няма за какво да се тревожите. 

А ако не? Има някои потенциални изключения от правилото. Ако храните домашния си любимец само с домашно приготвено от вас ядене, може и да пропуснете някои от основните и необходими му нутриенти. При тази ситуация, след консултация с ветеринарен лекар, бихте могли да давате на животното допълнително витамини. 

Кученца, които живеят с хронични здравословни състояния като алергии, заболявания на ставите, стомашно-чревни разстройства или рак може да се нуждаят от допълнителни добавки. Същото се отнася и за кутретата, както и за възрастните четириноги. 

Кучешки витамини: какво да търсите и как да изберете

Витамините за домашни любимци се предлагат в множество форми – включително прахове, таблетки, капсули, сиропи, ампули, лакомства за дъвчене. Многообразието е огромно и човек, който за първи път избира добавки за домашния си любимец, лесно може да се обърка.

кучеСнимка: iStock

Първата и основна стъпка, която ще ви улесни максимално при избора на точните витамини за вашия домашен любимец, е да се свържете с ветеринарния си лекар за помощ и съвет. Ключовото тук е, че специалистът познава вашето куче и ще ви препоръча точните добавки, които отговарят на специфичните му нужди. 

Витамините са градивните елементи на живота, но добавянето им към диетата на вашето куче може да доведе до някои рискове. От една страна – няма как да сте абсолютно сигурни в качеството на продуктите ако не избирате само такива, които са от реномирани компании. А тяхната цена, съответно, е по-висока. И от друга – съществува опасността от натрупване на излишък на някои вещества. 

За това не бива да приемате, че всички добавки, които давате на домашния си любимец непременно могат само да му помогнат. Напротив – те могат и да му навредят. Всъщност, при по-малките четириноги (които са и по-леки), рискът от отравяне поради излишък на витамини е по-голям, отколкото този да започнат действително да страдат от дефицит на някой витамин. 

кучеСнимка: iStock

Запомнете, че добавянето на витамини към менюто на четириногия ви спътник без експертна помощ може да доведе до повече вреди, отколкото ползи. Доверете се на съвета на ветеринарния си лекар – нека специалистът прецени дали действително кучето ви има нужда от допълнителен прием на витамини, както и какви да са те.

 

Вижте още:

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

Как правилно да сменим храната на кучето си

Виж още