Как да успокоим кучето си при пътуване с кола

куче кола Снимка: iStock

В ъпрос от читател: Какво можем да използваме, за да успокоим кучето си по време на пътуване, ако не стои мирно, опитва се да отиде при шофьора и създава риск. Породата е Ваймаранер.

Важно е да започнем с уточнението, че всяко куче приема и се държи в автомобил по различен начин. Ако дадено животно е по-буйно, движи се и не стои на едно място– видимо не се чувства добре при возене с кола, като начало е добре това да се обсъди с ветеринарния лекар, който се грижи за него. 

куче колаСнимка: iStock

Има билкови медикаменти, които обикновено започват да се дават малко по-рано – до няколко дни преди пътуването, тъй като при тях се изисква време, за да подействат. Има варианти за лека повърхностна седация с подобен тип лекарства, които не са опасни за четириногите, особено за по-големите породи. 

Dogsandcats.bg

На пазара се предлагат и феромонни каишки, които се слагат на врата и отново действат успокояващо, но има кучета, които са прекалено темпераментни и този подход едва ли би подействал при тях. За тези случаи бих препоръчал консултация с треньор спрямо темперамента на животното и състоянието му. Пътуването в клетка е силно препоръчително при по-големи кучета, които „не могат да си намерят място“ по време на возене в кола, тъй като с поведението си те могат да застрашат безопасността на всички в превозното средство.

куче колаСнимка: iStock

Важно е собствениците да бъдат внимателни при употребата на гелове с дълбоко седативен ефект (при които кучето почти заспива) и да ги използват само по препоръка на ветеринарен лекар. Тъй като това на практика е вид повърхностна анестезия, особено в горещите дни няма как да знаем как би реагирало сърцето, дихателната система и дали ситуацията няма да стане още по-лоша.  

А ето и още някои съвети от нас, които ще ви помогнат да направите пътуването с домашния си любимец по-комфортно и приятно:

С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

5 грешки при пътуване с куче, които да избягвате

Виж още