Какво казва изборът ви за куче за самите вас

човек куче Снимка: iStock

К учетата може и да са най-добрите приятели на хората, но някога задавали ли сте си въпроса защо даден човек предпочита определена порода пред друга? Е, ако ви е хрумвало, че може би има някаква връзка между личностните характеристики на стопанина и четириногия му другар, то сте абсолютно прави!

Според резултатите от ново проучване, различните породи кучета привличат собствениците с определени личностни черти. Според анкета на The Kennel Club, тези, които избират Джак Ръсел териери за свои домашни любимци, например, са склонни да бъдат по-лоялни, докато ако имате съсед, който отглежда Кокер шпаньол, то той най-вероятно се отличава с любопитство и е ориентирана към семейството си персона. 

човек кучеСнимка: iStock

За целите на проучването са анкетирани над 1500 настоящи и бивши собственици на 16 популярни породи кучета. 

Dogsandcats.bg

Изследователите установили още, че собствениците на Голдън ретривъри са емоционално стабилни хора, често описвани от приятелите им като позитивни и щастливи. Ако имате познат, който отглежда Бордър коли пък, вероятно той е очарователен, жизнен и буден човек. Хората, които са избрали да се грижат за Стафорширски бултериер или Питбул териер пък, се оказват надеждни и силно привързани към близките си. Тези, които се радват на нови преживявания, поемат рискове и имат много хобита пък, са склонни да имат хрътка за домашен любимец.

куче човекСнимка: iStock

Мини шнауцерите са предпочитани от организираните хора, които обичат да се придържат към правилата, а собствениците на Померанчета се класират високо на база личностни характеристики, свързани с приятност и екстровертност.

Близо две трети от респондентите смятат, че са избрали четириногите си другари въз основа на външния им вид, размера или следвайки сърцето, а не на база рационални мисли.

човек кучеСнимка: iStock

„Изглежда, че често можем да кажем определени неща за това какъв тип човек стои срещу нас, дори и само от типа куче, което отглежда“, 

споделя Бил Лабмърт от The Kennel Club пред The ​​Daily Mail.

„Поразително е да се види колко много хора несъзнателно избират порода куче с личност, която отговаря на собствения им характер“, допълва още той.

кучеСнимка: iStock

Ако и вие сте чували твърдението, че кучето прилича на стопанина си или обратно – споделете с нас на какви примери сте се натъквали!

Виж още