Най-честите здравословни проблеми при 6 популярни породи кучета

Немска овчарка Снимка: iStock

А ко сте почитатели на определена порода кучета, то вероятно сте отделили време, за да проучите различните й характеристики. За съжаление, има някои здравословни проблеми, които са свързани с някои от най-често срещаните чистокръвни четириноги, които са и предпочитани домашни любимци от семейства по целия свят. 

Важно е да сте наясно със здравословните проблеми, към които е предразположена дадена порода, за да знаете за какво да следите и какво да търсите в новия си космат приятел. Предлагаме ви да разгледаме шест от тях.

Като цяло Бигълите са здрави кучета. Въпреки това, има някои често срещани здравословни проблеми при представителите на породата, сред които глаукома,  хипотиреоидизъм, черешово око, централна прогресивна атрофия на ретината, епилепсия, ушни инфекции, кожни тумори, алергии, ставни и сърдечни заболявания, както и разместване на междупрешленните дискове.

бигълСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че са прекрасни кучета и чудесни компаньони, при булдозите откриваме цял набор от различни здравословни проблеми. Черешовото око– нарушение на третия клепач, известно и като мигателна мембрана, е често срещано при тези кучета. Обикновено то се наблюдава при животни под две години и е важно да се лекува, преди да се превърне в кератоконюнктивит или да се появят други усложнения. Препоръчваме да се свържете с ветеринарен лекар при първите признаци, че кучето ви има черешово око. Някои от видимите признаци включват червена изпъкнала тъкан във вътрешния ъгъл на окото, подуване и присвиване на очите. 

булдогСнимка: iStock

Известно е също, че булдозите често страдат от лакетна и тазобедрена дисплазия – малформации на лакетните и тазобедрените стави. Тези състояния могат да доведат до проблеми с изкачването на стълби, скачане и бягане, което да повлияе на общата мобилност и активност на животното. Представителите на породата обикновено не понасят добре горещината и топлото време поради по-късите си дихателни пътища. За това през лятото не е добра идея да правите дълги разходки на открито или да оставяте кучета навън за продължителен период от време, тъй като това може да доведе до проблеми с дишането. 

английски булдогСнимка: iStock

Немските овчарки са една от най-обичаните и лесно разпознаваеми породи по целия свят. И точно като други популярни домашни любимци, те идват със собствен списък със здравословни проблеми. Мегаезофагусът, което означава разширен хранопровод, е състояние, при което хранопроводът става отпуснат и вече не може да пропуска храната, която да бъде смилана. При кучета, които страдат от това състояние, често има регургитация и повръщане. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Тазобедрената дисплазия е често срещано състояние при тази порода, както и дегенеративната миелопатия - неврологично заболяване, което засяга зрелите и възрастните кучета. 

Голдъните са прекрасни семейни кучета, но и при тях има някои здравословни проблеми, с които собствениците е добре да са запознати. За съжаление, най-често срещаният от тях е рак. Кожните проблеми също са сравнително обичайно неудобство за тези кучета, включително кисти, израстъци, тумори, хронични алергии, причиняващи сърбеж по кожата, ушни инфекции и себорея. Мускулните и скелетните състояния са други състояния, които тази порода може да изпита, като дисплазия на тазобедрената става и разкъсване на връзки.

Голдън ретривърСнимка: iStock

Въпреки че потенциално всяко куче е изложено на риск от затлъстяване, Лабрадорите са по-склонни към натрупване на излишни килограми. Точно както при хората, затлъстяването върви ръка за ръка с някои здравословни проблеми. Ако планирате да отглеждате такъв домашен любимец, бъдете готови да отделите време за енергични ежедневни упражнения. 

И тъй като Лабрадорите са сякаш винаги гладни, добре е да си подготвите нискокалорични лакомства като зелен фасул, сурови моркови или дори ябълки за лека закуска. Въпреки това, всяко куче е различно и би било полезно да се консултирате с ветеринарния си лекар за специален диетичен съвет.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Хъскитата са предразположени към автоимунни заболявания, обикновено засягащи кожата. Те често причиняват косопад и рани, обикновено по лицето. Съществува и едно специфични имунно състояние - Pemphigus foliaceus, което засяга представителите на породата, засягайки очите и кожата, което води до потенциално развитие на катаракта и глаукома. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Лечението на тези автоимунни заболявания включва кортикостероиди, които инхибират имунната система.

 

Виж още