Какво да направим, ако кучето ни не иска да излиза на студа

куче студ Снимка: iStock

Т ъй като дните стават все по-къси, а температурите – по-ниски с всяка изминала седмица, много хора намират за все по-приятно да останат вкъщи, радвайки се на домашния уют и сгушени в топлината на дома си. Понякога и домашните ни любимци се чувстват по същия начин. И докато някои кучета обичат да се разхождат и играят (с часове!), независимо от условията навън, за други тази идея далеч не звучи толкова привлекателно.  

куче студСнимка: iStock

Всъщност,

има четириноги, които предпочитат да поддържат краката и козината си сухи, а телата си – топли през есенно-зимните месеци. Те не скачат във възторг всеки път, щом ви чуят да се обувате или да взимате в ръка каишката им.

Dogsandcats.bg

Макар обаче това да означава по-малко разходки на открито за вас, може да доведе и до повече бъркотия в къщи. Защото енергията на косматия ви приятел ще се насочи в различна посока. 

Идентифицирайте причината, поради която вашето куче мрази студа 

Не всички кучета мразят студа и не всички домашни любимци, които не обичат да им е студено са водени от едни и същи причини или подбуди. При късокосместите четириноги и кутретата, например, основното, което ги възпира да излязат навън, вероятно са ниските температури и студеният въздух. При по-възрастните или болни от артрит животни, на лице е същият проблем, като според препоръките на VCA Hospitals, не е желателно да излагате тези домашни любимци на изключително хладно време, защото това може да доведе до състояние, наречено остра каудална миопатия, което причинява увисване на опашката и сковаване на крайниците.  

куче студСнимка: iStock

Някои кучета може би не харесват краката им да са мокри след или по време на снеговалеж. Това е особено често срещано при четириноги, които имат сърбящи гъбични инфекции между възглавничките на лапите си. Поривите на студения зимен вятър могат да са притеснителни за някои домашни любимци, а звуците, които виелицата издава могат да ги накарат да се чувстват застрашени или в опасност.  

Каквито и да са причините кучето ви да не обича да се разхожда навън през зимата, важно е да ги идентифицирате, за да можете да удовлетворите нуждите на животното, свързани с излизането навън и необходимия минимум упражнения, които трябва да получи. 

Направете така, че на кучето ви да му е удобно 

Разбирането защо кучето ви не се радва на студеното време навън, може да ви помогне да подготвите нещата така, че на животното да му е максимално комфортно и удобно – дори и за кратка разходка с цел отиване до тоалетна.  

куче студСнимка: iStock

Връхното облекло е често срещан и популярен аксесоар за домашни любимци при студено време. Можете да откриете в зоомагазините или онлайн всякакви модели и видове дрешки, стиловете и размерите пасват на всяко изискване или нужда. 

Поддържането на лапите на домашния ви любимец сухи и защитени срещу замръзване, влага и болезнената каменна сол по градските тротоари ще направи ходенето навън една идея по-удобно за четириногото. За целта – снабдете се с чифт ботуши. Някои обувки за ходене за кучета дори имат грайфери в долната си част, които могат да предотвратят подхлъзване и наранявания – особено опасни и болезнени за по-възрастни или артритни животни.  

Когато навън падне сняг и всичко наоколо се покрие с бяла пелена (знаем, че е изключително красиво!), поддържането на тротоара, алеята или дори – пътеката през двора ви с помощта на лопата, може да помогне на четириноги, които не обичат сняг да бъдат по-склонни да излязат и да се „впуснат в природните стихии“. Ще ви струва малко време и усилия, но бъдете сигурни, че си заслужава! 

кучеСнимка: iStock

В особено влажни дни, когато навън е мокро и кишаво, водоустойчивото облекло може да помогне за поддържане на домашния ви любимец сух. За да му е максимално комфортно и удобно – бършете редовно мокрото му коремче, краката и лапите с малка кърпа по време на разходката 

Ако е възможно, нека излизанията за по-дълъг период от време да се случват през най-топлите часове на деня. Тогава, когато навън има слънце, за сметка на по-кратки почивки за тоалетна през хладните вечери, когато температурите често са минусови.  

И накрая, ако знаете, че домашният ви любимец не му понася добре студеното време или просто не му допада, не го карайте да стои навън за по-дълго, отколкото е необходимо. Ако разходката около блока, съчетана с няколко кратки почивки за тоалетна са всичко, от което се нуждае кучето ви и виждате, че то няма желание да се застоява навън, не го насилвайте.  

кучеСнимка: iStock

Ако забележите, че животното трепери, спира се често и ви гледа настоятелно – недейте да тествате толерантността му към студа и по-добре се приберете на топло вкъщи.  

Вижте още: 

Да се погрижим за кучето си през зимата

 

 

 

Виж още